Veterán
Frederick Forsyth
Päť dramatických príbehov, voľne pospájaných motívom vojnového veterána. Renomovaný právnik sa prekvapujúco ujme obhajoby dvoch mladých recidivistov, ktorí spôsobili brutálnu smrť starého pána. jeho protivníčkou je neskúsená sudkyňa, ktorá sa bezmocne prizerá, ako obhajca svojimi rafinovanými otázkami rozmetá nepriestrelnú obžalobu. Na prvý pohľad sa zdá, že spravodlivosť utrpela porážku. Ďalší prípad krutej nespravodlivosti sa odohráva v elegantnej atmosfére slávnej londýnskej aukčnej siene, kde ktosi vymyslí sladkú, dômyselne prešpekulovanú pomstu. Cestou na tradičné konské dostihy o palio v Talianskej Siene je americký turista uchvátený rozprávaním neznámeho človeka o záhadnej mníške a neuveriteľnom zázraku, ktorý sa stal uprostred hrôz 2. svetovej vojny... F. Forsyth je viac ako len rozprávač. V každej z týchto poviedok sa stretávame s neopakovateľnou atmosférou, nabitým dejom a zvratmi, ktoré vyrážajú dych. Vieme, že nás vedú ruky skúseného veterána napínavých príbehov- Fredericka Forsytha.... celý text
Literatura světová Povídky Thrillery
Vydáno: 2002 , Ikar (SK)Originální název:
The Veteran, 2001
Pro mne byla nejzajímavější povídka Jak na věc z prostředí aukčních síní. Navzdory vesměs kladných recenzí jsem knihu četla dlouho a těžko jsem se k ní vracela.
Dobra robotka. Prva a stvrta poviedka uplne perfektne, dvojka a trojka boli velmi priehladne. Na jednotke ma prekvapil koniec, ten som vazne necakal, no a Sumiaci vanok, krasna romantika na zaver. To by som od majstra spionaze veru necakal, ze napise nieco tak pekne. Palec hore, sefe.
Kdysi dávno jsem četla Hon na šakala, tak jsem se rozhodla osvěžit si paměť. Vybrala jsem povídky - mám je ráda a taky knihy vždycky dočtu (někdy spíš "dolistuju"), tak pro případ, že by mě Forsyth už nebavil. Obavy naprosto zbytečné, tohle je přesně druh literatury, jakou můžu. Je tam napětí, vtip, děj a překvapivý konec (který někdy tušíte už v polovině, ale to na jeho kouzlu rozhodně neubírá).
Skvěle napsáno. Jasně pět z pěti. Jedna povídka ale u mně vítězí Zázrak a Šumící vánek. Holt, tajemno je tajemno.
Pět vynikajících povídek, jedna lepší jak druhá. Tip na knihu jsem dostal od kolegy v práci, který ji zrovna četl v angličtině a líbila se mu. Tak jsem si ji v knihovně půjčil a hned se dal do čtení. A i když jsem zhruba znal děj povídek, nemohl jsem se od knížky odtrhnout jak mě zaujala. Nejlepší nakonec o jediném přeživším bělochovi z bitvy u Little Big Hornu a jeho další osud, ta je opravdu skvostná.
Povídky Zázrak a Šumící vánek pro mě super...vůbec jsem takový vývoj nečekal a příjemně mě to překvapilo!
Zbylé tři povídky taky dobré, mistr Forsyth u mě nekončí a budu v něm pokračovat :)
Krásná a uchvacující kniha, na které jsem si opravdu pochutnal. Jedna povídka dokonalejší než druhá, i když každá s naprosto rozdílného prostředí. Tuto povídkovou knihu jsem četl již podruhé a věřím, že se k ní vždy rád vrátím.
Pět rozsáhlých povídek. Každá z jiného prostředí a jako obvykle výborně vypointovaná.
Nejraději mám tu z Londýnské umělecké aukční síně, kde se malému bezvýznamnému zaměstnanci podaří porazit velkého darebáka, který mu uškodil. V této povídce se nevraždí, vlastně ani tak docela nekrade, pokud za krádež nepovažujeme jeden velký podvod. Ale je napsána s velkým humorem a potrestání toho lumpa si obzvlášť vychutnáme, protože s vrahy se nakonec většina z nás nikdy nepotkala, ale s podrazákem určitě téměř každý.
Na tomto díle je vidět, jak dobrý autor dokáže výborně zpracovat jakékoliv téma. Ať už je to popis intrik v londýnských aukčních síních nebo bitva s indiány, ať je povídka tajemná nebo věcně realistická. Forsyth je mistr příběhu, dokáže děj proplétat a rozmotávat, ale vše je popsáno tak, že i ta nejnemožnější věc se jeví nejen jako možná, ale jako skutečná.
Pokud si chcete přečíst napínavou, ale zároveň opravdu kvalitně napsanou knihu, je to přesně tohle. V polovině povídky se prostě nedá odložit.
A já na této knize oceňuji ještě jedno. Je velmi potěšující přečíst si o lidech, kteří ani pod silným tlakem nepodlehnou a zachovají si svůj charakter. I když je to možná trochu pohádkové, mám ráda, když se aspoň v literatuře setkám s čistou duší, a to navíc v těle inteligentního člověka.
Nelze srovnat, která z povídek je nejlepší. Autor, označovaný za jednoho z mistrů politických thrillerů, v nich názorně předvádí, že ani jiné náměty mu nejsou cizí a umí je zpracovat tak, že řada čtenářů kteroukoliv z povídek neopustí, dokud ji nedočte. V mém případě to alespoň tak bylo.
Část díla
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Prijemne prekvapeni a zase neco jineho nez "klasicke Forsythovy romany".
Nejvic se mi libily povidky Zazrak a Jak na vec.
No a taky Sumici vanek. Prvni povidka Veteran me dostala svoji zaverecnou pointou (to ostatne Zazrak taky). Nejslabsi byla asi povidka Obcan (dej se pro me nejak ztracel v popisu letovych manevru).
Pet hvezdicek nedavam jen proto ze ty mam vyhrazeny jen pro "knihy meho srdce".