Ví o tobě
Sarah Pinborough
Psychologický román o vztahovém trojúhelníku, ve kterém není rozhodně vše tak, jak se zpočátku zdálo. Louise je svobodná matka, která pracuje na poloviční úvazek, aby mohla trávit čas se svým synem. Když se ale objeví David, okouzlující, mladý a úspěšný muž, který o ni jeví zájem, nevěří vlastním očím. Nikdy by nečekala, že by o ní takový muž mohl zavadit pohledem, ale zdá se, jakoby ho doslova přitahovala. David je ale ženatý s Adele, se kterou tvoří doslova dokonalý pár. Louise se pomalu nechá zatáhnout do pavučiny jejich komplikovaného vztahu. Jsou na první pohled ti nejkřehčí lidé, opravdu ti nejslabší? Jaké tajemství manželé skrývají a jak daleko jsou schopni zajít, aby si jej uchránili?... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2017 , AudiotekaOriginální název:
Behind Her Eyes, 2017
Interpreti: Helena Dvořáková , Simona Postlerová , Jakub Hejdánek , Ivana Jirešová
Ze začátku to vypadalo na hodně dobrou knihu, ale ten sci-fi nádech a především konec (i když nečekaný) byl na mě už moc.
Tak z téhle knížky mám hodně rozporuplné pocity. Kniha je krásně napsaná. Miluji, když je děj vyprávěn z pohledu více postav, a navíc se jako bonus ještě prolíná současnost s minulostí.
Něco málo k ději: Bohatou rodinu zasáhne tragédie. Mladé Adele zahynou při požáru rodiče, ale ji zázrakem zachrání princ na bílém koni, který ji z pekla vysvobodí. Vezmou se, snaží se žít svůj krásný život, ale nedaří se. On později potká úžasnou ženu, do které se zamiluje. Pak vše nabere rychlý spád a na světlo světa začínají vyplouvat kostlivci, kteří byli dlouho zavřeni ve skříni. Ale není to náhodou dopředu promyšlený plán?
První dvě třetiny knihy se trochu táhly, drobečky k pravdě se trousily hodně pomalu a měli jste pocit, že přesně víte, jak kniha dopadne; resp. že vy to víte a divíte se, že ostatní to neprohlédli. Ale v tu chvíli jste na omylu, protože to, co vás čeká na konci, vám vyrazí dech.
V prvních dvou třetinách jsem byla trochu na rozpacích, kolikrát jsem si říkala, že knihu nedočtu, a poté se objevilo pár stránek, které mi dodaly kuráž pokračovat dál, a stále takhle dokola. Říkala jsem si, že musím knihu dočíst, jelikož chci vědět, jak to dopadne, ale ať už to skončí.
V poslední třetině knihy se začalo pořádně něco dít. Tuto část jsem musela dočíst na jeden zápřah, a nelituji. Vše začalo dávat smysl, ale i tak vás autorka nechá trochu na pochybách a trochu vás lakuje v tom, jak by měla kniha skončit. Když se dostanete na konec, tak už si myslíte, že víte, ale je to zase jen svedení z cesty a zjistíte, že pravda je ještě trochu dál, než tušíte. Spousta lidí říká, že konec je trochu přitažený za vlasy, což je sice pravda, ale mně se konec líbil nejvíce z celé knížky. Myslím, že právě ten konec tu knížku tak nějak zachránil a ozvláštnil.
Kdyby celá kniha byla psaná tak poutavě jako konec, řekla bych, že je TOP, ale kvůli prvním dvěma třetinám, které se táhly, ač byly napsané zajímavě, u mě kniha klesá na takzvaný průměr. Jelikož, jak to říct, 100 stránek nezachrání celou knihu. Takže jestli máte dost kuráže, doporučuji se prokousat prvními dvěma třetinami knihy a užít si konec – stojí za to. Pokud nemáte trpělivost a neutuchající zvědavost v krvi, do knihy se nepouštějte, jelikož ji dle mého názoru nedočtete :-)
Byla to paráda , pořádný psychothriller . Hlavní postavu Louise jsem si moc neoblíbila ale nijak mi tam nevadila. Za to Adele krásná , křehká žena co se bojí svého manžela ? Nebo sociopatka ze které má její manžel strach ? Už jsem si myslela že vím jak to bude ale ten konec O MŮJ BOŽE to bylo psycho. Kniha byla skvělá , dobře se to četlo a kdybych mě nepohltil seriál knihu bych přečetla mnohem dříve. I když konec byl na mě moc nereálný ,knize to na kvalitě neubralo.
Moc dobře se to četlo, ostatně jsem to dala za necelý 2 dny.
Má to spád, kapitoly jsou krátký takže se to čte fakt samo
A konec? Vlastně proč ne.. však je to kniha a nikde není řečeno, že to musí být reálný..
Však to není kniha podle skutečné události :)
Chvílu jsem musela jen tak sedět a přemýšlet kdo je kdo :)
Miluju knihy kde je to zvrat za zvratem..
posedlost ženou či mužem?
A ten konec byl pro mě prostě pecka
Příjemně čtivá, s velkým odhalením na konci, které jsem ani při nejmenším nečekala, a to hodnotím velmi kladně. Určitě se vrhnu i na další knihu autorky.
Po dlouhé době kniha, která mě přiměla napsat komentář.
Za mě jde o jeden velký povedený psychologický thriller a autorku, která moc dobře ví, co dělá.
První polovina knihy byla klasika. Pár menších zvratů, propojení postav a pro mě osobně skoro nelogické návraty do minulosti a zaměření se na postavu, která mi do osnovy, kterou si autorka v průběhu knihy rýsovala, vůbec nezapadala. Tyto pasáže mi připadaly zbytečné a když se příběh blížil ke konci a autorka tam znovu pasáž hodila, staly se pro mne otravnými a doslova překážejícími. Pak ale přišlo velké ALE.
Posledních 30 stran jsem četla s otevřenou pusou, rychlostí světla a bez dechu. Proč?
Protože jsem zase naletěla spisovatelce, která až moc dobře ví, jak čtenáře zmást a přimět je si myslet přesně to, co se jí hodí "do krámu".
Doporučuji všem, kteří chtějí zažít nejen šok na konci příběhu, ale i postupné budování a míšení se lidských životů, etap a nápětí a jak už zde několikrát padlo, něco, s čím jsem se v psychologickém thrilleru ještě nikdy nesetkala.
Hodnocení: 4,5 / 5*
První polovinu hodnotím kladně, začetla jsem se do toho, bavilo mě to... ale ten zpackaný konec, to byla magořina a celkový dojem z knihy to úplně zkazilo. Za mě tedy ne.
Tak tohle opravdu ne! Začíná to jako solidní thriller, pak příjdou “druhé dveře” a podle některých komentářů “kapka nadpřirozena”. OK, přistoupil jsem i na tuhle hru v domění, že se to ke konci vyjasní. Kdepak, konec je opravdu šokující. Tak šílenou fantasmagorii jsem něcekal. Škoda, vypadalo to nadějně.
Čekala jsem zvláštní konec, ale tohle? Tohle bylo opravdu jako facka na závěr. A mně se to líbilo. Bylo to šokující, originální a vážně nečekané. Kniha, která ulpí v paměti. Člověk má chuť přečíst si ji ještě jednou, když už ví... Nemluvě o tom, že i s klasičtějším koncem by to bylo poutavé čtení .
Dobré čtení, opět nic není takové, jak se zdá, konec tedy velmi zvláštní, s realitou to nemá co dělat, ale přesto se mi to líbilo. Po dlouhé době knížka, která končí nepředvídatelně, i když si již někdy od půlky myslíte, že přesně víte, jak to je a pak jen zíráte.
...dočetla jsem ráno a celé dopoledne/odpoledne/večer to rozdýchávám... Celou dobu mě příběh bavil, opravdu zajímavý, zvědavá jak to bude dál jsem byla stále a čím dál víc,...ale co s tím koncem? ;) Nejdřív jsem si byla jistá, že za něj vezmu aspoň jednu hvězdičku, ale nemůžu,... Za tu neuvěřitelnou originalitu bych měla naopak ještě další přidat. I když s koncem rozhodně "nesouhlasím" a přimíchala bych do něj víc "růžové". Zase by to ale nebylo tak dechberoucí a překvapivé. Tohle si musí zažít každý sám :)
Čekala jsem hodně, ale to, co si autorka připravila na konci, to jsem rozhodně nečekala. Chápu, co se na knize lidem asi tak nelíbí a v čem je ten problém, ale já to autorce tzv. zbaštila i s navijákem a knihu si jednoduše užila. Chtěla jsem napětí, zvraty, zajímavé charaktery, spád a nečekané události - a to jsem také dostala. Takže za mně nadšení. :-)
Po dlouhé době mě tato kniha nadchla, uchvátila, četla jsem jí jedním dechem...a téma lucidního snění mi není cizí.. každopádně konec velice překvapil... doporučuji !!!!
Mazec, pecka. Pěkný, dobrý spád děje. Vžila jsem se do toho a stále čekala, kdy to Něco přijde. A ono jo. Ten duchařský tajemný konec mě mega bavil. Bomba
Nápad naprosto skvělý, skvělý spád a neskutečně poutavý děj. Říkala jsem si, že jsem si konečně po dlouhé době vybrala fakt boží titul. Každopádně konec mě zklamal natolik, že hodnotím jen dvěma hvězdami...
Kniha mě pohltila od začátku, psychologicky dobře vystavěný příběh, vyprávěný z pohledu dvou představitelek manželského trojúhelníku. Četla se mi dobře, věnovala jsem se knížce každou volnou chvilku. Jen ten konec mi připadal překombinovaný a neuvěřitelný. Byla jsem přesvědčená, že udělím 5 hvězd, ale za ten konec jednu ubírám.
Kniha mě od začátku udržovala v napětí a tajemnu, takž se čte dost dobře. Ale ty pokusy s lucidním sněním jsem moc nedávala... Líbilo se mi číslování kapitol a označení jménem toho, kdo kapitolu vypráví, což velmi usnadňovalo orientaci v ději. Ten konec je bomba. Měla jsem celý den o čem přemýšlet. Doufám, že to nejde...