Vianočné prasiatko
J. K. Rowling (p)
Dobrodružný príbeh o vzácnom pute medzi chlapcom a jeho najmilšou hračkou. Svetoznáma autorka série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingová po minuloročnom návrate k detskému čitateľovi s knihou Ikabog prichádza s ďalším originálnym príbehom o magickej moci Vianoc a odhodlaní chlapca zachrániť svoju milovanú hračku. Jackova obľúbená hračka je prasiatko Mapi. Mapi bol vždy pri ňom, v dobrom i zlom, až kým sa jeden Štedrý večer nestalo niečo hrozné – Mapi sa stratil. Lenže Štedrý večer je noc zázrakov a stratených vecí, noc, keď všetko môže ožiť – dokonca aj hračky. A tak sa Jack a Vianočné prasiatko, otravná náhrada za Mapiho, vydajú na úchvatnú cestu po čarovnej Krajine stratených. S pomocou rozprávajúceho Obedárika, odvážneho Kompasu a okrídlenej Nádeje sa vyberú zachrániť Jackovho najlepšieho priateľa pred strašným požieračom hračiek Stratožrútom. Príbeh o láske dieťaťa k jeho najvzácnejšej hračke od jednej z najväčších rozprávačiek na svete vás zahreje pri srdci a nebudete sa môcť od neho odtrhnúť, kým sa nedozviete, aké dobrodružstvá zažije hlavný hrdina Jack, aby Mapiho našiel. Vianočné prasiatko J.K. Rowlingovej s úchvatnými ilustráciami Jima Fielda je predurčené stať sa obľúbenou klasikou pre celú rodinu.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Christmas Pig, 2021
Krásná pohádka, úplně jsem si představovala, jak to všude vypadá a kde se právě nacházejí moje hledané věci.
Tuto knihu určitě doporučuji. Příběh se točí kolem ztraceného milovaného prasátka Pašíka, které se Kuba rozhodne hledat - vždyť je to jeho nejlepší přítel. Je zde spousta dobrodružství, napětí a také zamyšlení poukazujícího na to, jak si dnes ničeho nevážíme. Bylo to krásné, poučné a místy tak dojemné. Jsem ráda, že jsem po této knize sáhla, i když je určená převážně dětem :)
Další skvělá knížka od J.R.Rowlingové a stejně tak dobrá. Knížka se mi velice líbila. Byla napínavá, čtivá, rychle jsem ji přečetla.
Krasna pohadka pro deti i dospele, ve ktere nechybi poradne dobrodruzstvi. J.K.Rowlingova proste nezklame, nekdy si musim precist original, abych zjistila, jak v originale pojmenovava jednotliva mista, kam Veci putuji. Libi se mi, ze kniha prinasi i ponauceni (jak se lidi (ne)staraji o veci, jak je casto nahrazuji atd.).
Knížku jsem četla dětem, kterým se líbila, ale já jsem si v ní také našla to svoje, řekla bych dokonce, že je to pohádková knížka pro dospělé. Moc krásné a velice originální.
Moc hezký příběh o klukovi Kubovi a jeho nerozlučném příteli plyšovém prasátku Pašíkovi. A o tom, co se stane, když se Pašík najednou ztratí. Je to o dobrodružném putování do Země Ztracených a o všech příkořích a překážkách, které se Kubovi a Vánočnímu prasátku stavějí do cesty...A jak to dopadne? No, co myslíte?
Knížka se moc líbí našemu sedmiletému prvňáčkovi a nám také, doporučuji.
Byla to naprostá pecka. Takovou pěknou pohádku jsem dlouho nečetla. Krásně to bylo propracované včetně míst kde se to odehrává. Až můj syn doroste do věku kdy to bude chápat tak si jí přečteme ještě jednou.
Autorka zde popisuje krásnou a mnohdy až dojímavou formou příběh přátelství a lásky. Mistrně vystiženo pro děti, jak a proč si vážit svých věcí. Vlastně celkově bych hodnotila jako velmi poučné čtení jak pro dětské čtenáře, tak i pro dospělé.
"Ztráty patří k životu," ....
"Ale někteří z nás žijí dál, i když se ztratí. Takovou moc má láska. "
(SPOILER) Knihu jsem četla svým klukům před spaním. Protože neprožíváme zrovna lehké období, byl pro nás příběh Kuby a jeho plyšové hračky o to citlivějším. Rozpad rodiny, maminčin nový přítel a jeho dcera... Plakala jsem při čtení. Vlastně jsem plakala několikrát. Příběh byl krásně vystavěn, fantazie Rowlingové je neskutečná. Pro menší děti můžou být některé pasáže trošku složitější k chápání (setkání s Ctižádostí, Pádnou rukou, Nadějí...), ale od toho jsme tu my dospělí, abychom jim pomohli pochopit. Na druhou stranu, kluky pobavilo setkání se Zlozvyky, to je tam vtipně popsané přesně pro děti. Mně i dětem se knížka líbila. A i když má vlastně šťastný konec, není to ten konec, ke kterému větší část knihy směřovala. I když... ;-)
U dcerky velká spokojenost, a mně se to hezky četlo s ní, jen na mě už těch fantazií tam bylo moc ale pro děti je to určitě parádní svět představivosti.....
To bylo tak krásné, milé a barvité! Je to příběh, který budu mít v paměti dlouho a rozhodně se k němu budu vracet.
Četla jsem dětem před spaním. Sedmiletá dcera nadšená, hltala každou stránku, líbilo se moc. Pro mladší děti bych řekla, že je příběh trochu složitý, hodně popisný. Mě se libil začátek, ve chvili kdy jsme se propadli do země ztracených už mě to tolik nebavilo. Ale celkově dojem dobrý, děti hodnotí kladně.
(SPOILER) Zajímavá oddechovka s poutavým a dobrodružným dějem. Děti si přijdou na své a když teď ví, co se s jejich ztracenými a přehlíženými Věcmi stane, budou si svých Věcí více vážit. I já jsem velice rád, že již vím, co se děje s mými klíči, mobilem či čepicí - tyto moje Věci již musí mít v Zemi Ztracených svou permanentku :-) Jediným mínusem byly časté, zbytečně dlouhé souvětí.
Četli jsme společně se synem. Kniha se nám moc líbila. Krátké kapitoly s napínavým dějem vás nutí číst dál a dál. Při čtení jsem měla i slzy v očích. Je to pěkně vymyšlený svět pro představu dětí, které teď už nemusí brečet nad ztrátou oblíbené hračky, pokud budou věřit v svět, který Rowlingová vymyslela.
PS: u nás to mělo i opačný efekt :) Nedávno syn donesl domů gumového medvídka s dírou v těle, co někde našel. Prý aby neskončil na skládce v Zemi ztracených!
Nádherný příběh, který se v těchto nelehkych časech četl úplně sám a byl krásným pohlazenim po duši.
A je jedno jestli je vám 10..20 nebo 30..JKR mi opět dokázala, ze ke cteni dokáže zlákat všechny věkové kategorie.
Rowlingovou moc nemusím, ale tato kniha opravdu stojí za to. Velice povedené, nejvíce se mi líbil ten konec, který byl velmi dojemný. Doporučuji 9.5/10
Tak tohle byla jedna velká magická nádhera. Rowlingovou a její vypravěčský styl prostě zbožňuji, a i když je knížka spíš směřovaná na dětské čtenáře, ani dospělák při jejím čtení není o nic ochuzený a najde si v příběhu to svoje. Bavilo mě, jak autorka opět mistrně pracuje s fantazií, místopisy a jmény, ruku v ruce s tím samozřejmě kráčí i brilantní překlad. Knížce nechybí absolutně nic a já jen směle doufám, že JKR tyhle kouzelné příběhy bude dál sypat z rukávu jako sníh nad Skládkou.
Fantazie a představivost téhle ženské zkrátka nebere mezí. To, jak dokáže věci popsat tak, že na vás vyskakují přímo ze stránek, jsem obdivovala už v HP a očividně jí tenhle talent zůstal i po letech. Rowlingová zkrátka píše tak, že příběh nejenom prožíváte spolu s postavami... vy se v něm zkrátka přímo octnete. A ničemu nevadí, že je tady hlavní postavou malý klučina a jeho plyšové prasátko. Přesah a zpracování příběhu totiž dovolí, aby knihu četli i podstatně starší čtenáři. Pokud ve vás totiž zůstala aspoň kapka dítěte, budete se bavit. Zavzpomínáte na svoje hračky, své příhody z dětství, své vybájené světy a bubáky. Doporučuji číst knížku v době adventu, protože atmosféra Vánoc v pohádce krásně podtrhne tu pravou náladu i v reálu. Za zmínku stojí i překlad, který je tradičně u J.K.R. skvělý a kupa narážek by bez něj nevyzněla tak dobře. Příběh jako takový moc rozvádět nepotřebuje - je v něm všechno, co by v pohádce mělo být - hodná hlavní postava, nějaké to drama, bubák, nejlepší přítel, kupa štěstí a pochopitelně naučný konec, který vyloudí spokojený úsměv. Tohle se prostě povedlo.
Jednou tuto knížku “zanimují” nebo zfilmují, protože - to je jasné - autorka je slavná a příběh ze Země ztracených je překrásný. Četla jsem s dcerou (9 let) a musela jsem ji pár věcí vysvětlovat. Pro menší děti to dle mého názoru není. Řekla bych, ze hlavním tématem je bezmezná láska, sebeobětování a tak trošku zamezení hromadění Věcí :) pokud máte rádi vymyšlené světy Rowlingové, tak tuto knihu oceníte. Čtivé, napínavé, ma to spád i ponaučení..
přátelství Vánoce rozvod dobrodružství radost hračky smutek ztráty a nálezy prasátka, vepři
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Opravdu krásný dětský příběh o lásce a přátelství. Kniha se četla skoro sama, až mě mrzelo, že je konec. Byla radost ji číst. Doporučuji malým i velkým čtenářům :)