Vínna pivnica
Noah Gordon
Anno Domini 1874. Josep Alvarez sa po rokoch strávených na úteku vracia z francúzskeho Languedocu do rodného Katalánska. Po správe o otcovej smrti sa pešo vyberie cez Pyreneje, aby na konci tŕnistej cesty našiel v rodnej dedine Santa Eulália spustnutý dom a vinohrad, ktorý obrábalo niekoľko generácií jeho predkov. Tu sa začne odvíjať jednoduchý, no udalosťami nesmierne nabitý osud hrdinu, ktorý na pozadí búrlivých udalostí španielskej občianskej vojny hľadá prosté ľudské šťastie a naplnenie svojich predstáv a túžob. Spomienky na dávnu lásku i postupné objavovanie nového citu, svojské postavičky španielskeho vidieka, démonický prenasledovateľ z minulosti a temné tajomstvo, ktoré skrýva hlavný hrdina - to všetko dodáva rozprávaniu spisovateľa Noaha Gordona šťavu a napätie. Vinica ako rodinné dedičstvo sa v románe stáva symbolom snahy o naplnenie hlbokých ľudských túžob a viery v zmysel života.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
La Bodega, 2006
Další krásná kniha od Noaha Gordona- příjemné pohodové čtení.Provede čtenáře životem v malé chudé vesničce zasvětí do tajů vinařství,nechybí ani splněné sny a láska.Opravdu moc hezké čtení třeba na pošmourné podzimní večery můžu jen doporučit.
Moc hezká knížka. Včera večer jsem jí dočetla a myslím, že jsem našla autora, jehož knihy bych si chtěla přečít. Čtivé vyprávění o osudu hocha bez budoucnosti a jeho cestě životem až k uskutečnění vytoužené snu. Milé, klidné vyprávění.
Po přečtení této knihy mám chuť zanechat práce nudného bankovního úředníka a začít se hrabat v hlíně, prostě skvělý životní příběh.
Pro mě byla tato kniha zklamáním. Téměř celý děj knihy se odehrává na vesnici a pojednává o životě vinaře, což jsem samozřejmě věděla už když jsem si knihu kupovala, nicméně se od ní čekala zajímavější příběh a trochu víc "akce". Na mě to bylo až příliš jednotvárné čtení, které nebylo doplněné zajímavějšími prvky. Zhruba od poloviny knihy jsem se musela nutit, abych knihu vůbec dočetla. Pokud však někdo hledá pomalu plynoucí příběh ze života vinaře, tak je to pro něj to pravé....
Toto je moje první seznámení se spisovatelem Gordonem a jsem nadšena. Též překlad velmi dobrý. Skvěle se čte. Rozhodně se poohlédnu po dalších knihách od stejného spisovatele.
Typický Gordon, s tím rozdílem, že hlavní postavou není lékař, ale pěstitel vína. Ale urputnost, s jakou jde za dosažením svého snu, a nezdolnost hlavního hrdiny, je stejná jako v jiných knihách.
Krásná oddechová četba v "Gordonovském" stylu. Velmi jímaví i poučný příběh. Kromě popisu života v Katalánsku velmi přitažlivým způsobem podává informace nad rámec knihy, například o pěstování vína.
Krásné, uklidňující čtení o prostých lidech, o jejich těžké každodenní práci, o lásce a hledání štěstí. Stvoření nového vína, poklidný život chudé vesnice, ozvěny války a osudy obyčejných lidí... Tenhle autor mě zatím nikdy nezklamal. A dozvěděla jsem se toho spoustu o pěstování vinné révy, netušila jsem, že je to taková alchymie. Moc pěkná knížka.
19. století Španělsko vinaři Katalánsko
2004 | Ranhojič |
1995 | Šaman |
2011 | Lékařka |
2008 | Katalánec |
2002 | Tajemný diamant |
Po delší době dobrá kniha. Tedy pro mě, samozřejmě.
Není to nějak extra literární skvost, dokonce jsem i nějaké zápletky odhadl předem, ale to vůbec nevadí. Kouzlo knihy spočívá v podmanivosti textu.