Vita Caroli
Karel IV. Lucemburský
Vita Caroli (Život Karlův) je autobiografické dílo Karla IV. Ten v něm zachytil zážitky z mládí, kdy žil ve Francii a Itálii, a počátky pobytu v Čechách do roku 1340. Události následujících let vylíčil už jiný autor. Poslední kapitola pojednává o Karlově korunovaci na římského krále v roce 1346. V díle se prolínají osobní prožitky s císařovým veřejným působením, značný prostor zabírají náboženské a morální úvahy. Z nemnoha citově zabarvených pasáží vyniká líčení návratu do Čech roku 1333. Důvodem sepsání životopisu, který je dodnes základním zdrojem informací o životě Karla IV., byla jeho snaha dát mladému kralevici Václavovi určitý životní vzor, jakýsi model panovnického chování. Karel IV. vědomě navazoval na slavné české tradice. Napsal Legendu o svatém Václavu, v novém Korunovačním řádu našel místo i pro píseň Hospodine, pomiluj ny.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2023 , 1400Originální název:
Vita Karoli Quatri
Na Vita Caroli jsem se těšila, možná i proto jsem byla ve výsledku poměrně zklamaná. Je velmi snadné ztratit se v přehršli různých jmen (či co hůř, ve stejném jménu pro více osob) a sledu neustálého putování a politikaření. Třeba někdy, s čistou hlavou...
Přitom úvahové pasáže a úvod o mládí budoucího císaře mě jako čtenáře navnadily velmi. Každopádně jde o dobrý zdroj, v němž se dají vypozorovat známky císařovy slabosti pro nadpřirozeno a zejména mariánského kultu.
Tahle kniha byla pro mě zklamáním. Zapomněl jsem totiž, že když císař napíše svůj oficiální životopis (ostatně jako každý politik), nic zajímavého se z něho čtenář nemůže dozvědět.
Nedokázala jsem tuto knihu celou přečíst. Je to určitě jazykem, ale taky množstvím jmen a okolností, které nám už nic neříkají. Asi je lepší vzít to od Kožíka nebo zajít na výbornou přednášku o Karlu IV., například od paní Havlovcové z Porty.
Po pár knihách o Karlu IV. se mi konečně do ruky dostal jeho vlastní životopis. Čtení náročné, samý přechodník, ale tak bylo to psáno před nějakými 650 lety:) Má to ale atmosféru, obzvláště zajímavá a mne dosud neznámá byla příhoda, ve které Karel popisuje létající sklenici vína ve společnosti pana Buška z Velhartic. Kniha není na čtení v tramvaji, pokud ji někdo máte v plánu, je to spíš čtení do absolutního klidu.
Jedná se o historický pramen a tak je třeba ke knize přistupovat. Pokud se zajímáte o období Lucemburků, či středověkou Itálii, pak knihu rozhodně doporučuji.
Začátek je takový hezky pohádkový, o cti a charakteru, ale pak se rozjedou historické orgie ve kterých se člověk znalý i neznalý lehce ztratí. Kdo, kde s kým, proč, lítají jména jedno přes druhé.
Zajímavost: Jsou tam i pasáže o nadpřirozenu. Jednou se setkal s neviditelným člověkem nebo duchem.
SPOILER: Seděl s přítelem a číše se převrhla, aniž by kdokoliv na místě byl.
Rozhodně doporučuji ke čtení, jeden z krásných pramenů ke studiu středověku a určitě pozoruhodný vhled do myšlenkového světa Otce vlasti. Krásný zážitek, číst knihu, o které víte, že ji napsal tak veliký a obdivuhodný panovník.
životopis přímo psaný Karlem IV., konec knihy dopsán neznámým autorem.. Velmi pěkné pro ty, kdo se zajímá o osobnost Karla IV. a Lucemburky..
Kniha se mi nečetla příliš dobře, byly tam zvláštní vazby, I když pochopitelně, je to původem nejstarší kniha co jsem četl. Je v ní ale poutavě popsán život Karla IV. a vážím si na knize také to, že ji napsal právě on a že je to pro mne čest.
středověk Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Lucemburkové
1978 | Karel IV.: Vlastní životopis |
2000 | Literární dílo |
1987 | Kroniky doby Karla IV. |
1971 | Legenda o svatém Václavu |
1910 | Císař Karel IV.: Vlastní životopis |
On si to musel psát, aby se v té kaši jmen, válek a majetků sám trošku vyznal... :)
Pro letmé poznání doby i samotného Karla je to dobrá kniha.