Vlastní životopis

Vlastní životopis
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531859/bmid_vlastni-zivotopis-65c74fb93590b.png 5 339 339

„NEJRADĚJI MLUVÍME O SOBĚ, NEST-CE PAS, MES AMIS?“ HERCULE POIROT Co do brilantnosti předčí postřehy pana Hercula Poirota jedině jeho stvořitelka: nejprodávanější autorka všech dob, znamenitá Agatha Christie! I ona se v závěrečné etapě životní dráhy rozhodla druhým otevřít svůj vnitřní svět formou memoárů a podala v nich nanejvýš hodnověrné svědectví o převratném 20. století. V její zpovědi se odrážejí jak vzpomínky na šťastné dětství v letovisku daleko od Londýna, tak proměny v uvažování nadaných britských žen v období mezi válkami nebo třeba vábivé horko Egypta, jelikož detektivka zvaná život spisovatelku zavála i mezi archeology. Oceníte její laskavý ostrovní nadhled, dozvíte se, kde a proč získala tak hlubokou znalost smrtících jedů, nahlédnete pod pokličku obou jejích manželství, zakusíte s ní sladké chvíle tvůrčího úspěchu i zdrcující pochyby a pády. A pochopitelně se dozvíte, jak na svět přišel nejen neústupný belgický ješita s knírkem, ale i všetečná slečna Marplová Vítejte na stránkách fascinujícího života královny detektivní prózy. Nejpovolanější průvodkyní vám bude dáma, která má s jejími nezapomenutelnými postavami bohaté herecké zkušenosti!... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

An Autobiography, 1977

Interpreti: Alena Vránová

soukroma
03.12.2018 3 z 5

Zajímavé jsou zejména všechny cesty a pobyty v cizině a samozřejmě vše o nápadech, psaní a vydávání jejích knih (a její vlastní zpětné hodnocení některých kousků). Počáteční vzpomínky na dětství a mládí jsou trochu zdlouhavější, ale pár zajímavostí, včetně literárních, se najde i tam.

SSTknihy
29.09.2018 5 z 5

Slůvko „vlastní“ je v tomto případě velmi důležité. Autorka se na sklonku svého života rozhodla zavzpomínat na svůj život formou jednotlivých příběhů a epizod, které navléká jeden po druhém jako korálky na šňůru svého života. Předkládá čtenáři krásné vzpomínky na své dětství, na konec viktoriánské éry, na její první literární pokusy a postupnou cestu ke slávě, na objevenou krásu archeologie a šťastný život po boku milovaných lidí. Kniha je plná skvělých detailů zrcadlící téměř celé jedno století. A přesně z toho důvodu tu nenajdete žádné pikantní historky, žádná odhalená tajemství ani vysvětlení jejího senzačního zmizení. Mistryně svého žánru prostě poodhalila jen některé indicie :-)

Hotovson
24.09.2018 5 z 5

Moc pěknej životopis, rozhodně žádná suchopárná nuda. Vůbec jsem neměl tušení, že procestovala svět. Z toho půlku vlakem.

Kristy78
24.08.2018 5 z 5

Úžasný exkurz do doby přelomu 19. a 20.století. Zatím nejzajímavější životopisná kniha. Zřejmě díky pohledu na tehdejší dobu – jak lidé žili, počátky fotografie, automobilismu, námluvy děvčat, do kolonky povolání si ženy psaly „vdaná“. Od Agathy Christie jsem nečetla zatím jedinou detektivku. Možná to někdy napravím. Každopádně její životopis mohu jen doporučit, velmi čtivé, dobrodružné i poučné.

Petr1977
10.06.2018 5 z 5

Četlo se mi to stejně dobře jako její slavné detektivky, které jsou podle mě dodnes nepřekonané. Spisovatelka mimořádného talentu.

slaska77
11.04.2018 5 z 5

Vyprávění paní Agathy bylo pro mě zajímavé až od třetí části. Trochu se mi zastesklo po době, kdy jste na dovolenou jezdili Orient expresem, anebo když jste zrovna nemohli přistát s lodí, odvezli Vás do dalšího přístavu a přijeli jste asi za 4 dny na místo setkání, Váš muž to předpokládal a čekal tam... Obzvláště zajímavé je vyprávění o archeologických vykopávkách, ale i o prvopočátcích knižní nebo dramatické tvorby, o to více mě to těší, protože jsem od paní Agáthy ještě nic nečetla, takže svoji ostudu napravuji a mám již doma pár kousků z naší místní knihovny, těším se. Roztomilý životopis, ke kterému jsem se dostala jen díky čtenářské výzvě (v roce mého narození, i když až po smrti paní Agáthy, nic z mého pohledu lepšího nevyšlo:-))

Magdalena5
20.02.2018 5 z 5

Četla jsem dlouho, ráda a s velkým zaujetím a vracím se. I když jsem se dostala ke knize až docela pozdě, ale asi v pravý čas, protože jsem za ní hned četla Velkou výpravu.

Haen
01.01.2018 5 z 5

Výborná biografie skvělé spisovatelky. Neobyčejně zajímavý život, který popisuje s láskou a moudrostí britské dámy.

irskádívka
30.12.2017 4 z 5

Moc se mi líbil popis doby, ve které paní Christie žila. Bylo milé, ponořit se doby, kdy nebyly televize, kdy děti měly chůvy, kdy se dívky učily hrát a zpívat.
Agatha byla velice zajímavá, inteligentní a chytrá dáma.
Kniha se mi přes všechna tato kladná hodnocení četla těžko, často jsem ji odkládala, což je dáno žánrem. Životopis je čtení, které zachycuje myšlenky a zkušenosti autora podle důležitosti, které jim přisuzuje sám. Nemusí být vyvážený a souvislý podobně jako romány.

Alawa
06.09.2017 5 z 5

Pro mně asi nejlepší životopisná kniha, kterou jsem dosud četla. Měla jsem chvílemi pocit, že čtu napínavý román. Agatha Christie byla nejen skvělou autorkou detektivek, ale velice podrobně a poutavě dokázala zaznamenat okamžiky svého pestrého života. Počáteční kapitoly z dětství koncem 19. století mně osobně evokovaly prostředí seriálu Panství Downton, který mám moc ráda... Určitě si přečtu ještě jednou, všem doporučuji. Nyní je kniha dokonce za akční cenu v Knižním klubu.

Sunday
15.08.2017 5 z 5

Vlastním tuto knihu od toho roku 1987, kdy v Odeonu v Klubu čtenářů vyšla a dlouhá a dlouhá a dlouhá léta jsem si ji MUSELA každoročně znovu přečíst, tak mě VZALA. A.Ch. byla noblesní dáma, která ale nebyla sama na sebe namyšlená a měla nádhernou duši.

Devorah
26.07.2017 5 z 5

Mám koupeno nové vydání této fantastické knihy. Ačkoliv se jedná o životopis, přesto je napsán s lehkostí a noblesou. Jeden z nejlepších životopisů, co jsem dosud četla.

pollyanna
25.05.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Agáta byla vskutku žena do nepohody...

Marla
30.04.2017 5 z 5

Čtivé a zábavné - jak se z viktoriánské dívenky obklopené služebnictvem, chůvami a guvernantkami, z dívenky která vlastně nic moc neuměla, stala světoznámá spisovatelka. Dobře jsem v antikvariátu koupila, tahle knížka nezůstane zahrabaná mezi těmi které moc nečtu, naopak....velmi zajímavé bylo líčení života na blízkém východu, nebo vzpomínky na dětství, zaujal mě i vztah Agathy a její dcery....prostě celá knížka stojí za to!

Rozinkazvanocky
03.02.2017 5 z 5

Skvělé. Chci Agáthu jako babičku. Krásná kniha o sympatické ženě. Miluju fotky, co jsou v knize.

haki34
18.11.2016 5 z 5

Konecne prilezitost spoznat pravu Agathu - tak ako sa videla a citila ona sama .. Knizka nEsmie chybat u ziadneho Agatofila ;) ..
... Akurat ma opat ako matku zarazil vztah Agathy k dcere - pomerne plytky....inac skvele citanie - od viktorianskeho detstva, rodiny, vzdelavania,vztahov.... Doporucujem !!!

lavendy
07.11.2016 5 z 5

Naprosto úžasná kniha! Uchvátila mě stylem, noblesou, otevřeností a celou osobností Agathy Christie.

lenulitah
24.10.2016 5 z 5

Pěkná kniha. Agatha Christie měla opravdu zajímavý život. Musím říct, že díky této knize jsem si autorku hodně oblíbila a vrhnu se teď na všechny její detektivky, které ještě neznám. Navíc se toho člověk dozvěděl spoustu i o životě z přelomu století.

decemlineata
14.01.2016 5 z 5

V knize J.Smetanové byla zmínka o Životopisu A Christie.Rozhodla jsem se věřit své oblíbené autorce a knihu jsem si koupila.
Bylo to šťastné rozhodnutí.Je to jedna z knih,které můžete číst opakovaně.

biki
28.12.2015 5 z 5

Detektivky paní Agáty jsem v 70-tých a 80-tých letech milovala. Ale její životopis je o celé světelné roky zajímavější ...