Vlkochodci
Samuel Sattin
Mladá Angličanka Robyn a její otec, mistr lovčí, se vydávají do Irska, aby pomohli lordu protektorovi vyhubit poslední zdejší vlky, a zkrotit tak tuto divokou zemi. Robyn by svému otci ráda pomohla, místo toho je ale nucena zůstat za hradbami města Kilkenny a dřít se s ostatními dívkami v paláci jako služka. Jednoho dne se proto vydá do divočiny na vlastní pěst. Hned na okraji lesa ji ale přepadne vlčí smečka, a nebýt divoženky Mebh, kdo ví, jak by to dopadlo. Obě dívky se záhy skamarádí a Mebh Robyn ukáže, jak vypadá život v lese mezi divokými šelmami. Patří totiž mezi Vlkochodce – starý keltský kmen, jehož členové jsou schopni měnit se ve vlky. Mebh a její matka jsou však poslední svého druhu a angličtí okupanti pro ně představují nepřítele, se kterým se ještě nikdy nesetkaly. Pokud Robyn svým novým přátelům nepomůže, hrozí, že jejich národ navždy zmizí ze světa Komiksová adaptace stejnojmenného filmu nominovaného na Oscara využívá nádherné ilustrace převzaté přímo ze své filmové předlohy a doplňuje je o exkluzivní úvod popisující historii kmene Vlkochodců.... celý text
Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: 2023 , BambookOriginální název:
Wolfwalkers: The Graphic Novel, 2020
S filmovým zpracováním nemám zkušenost, ale zaujala mě anotace a graficky dechberoucí obálka. Očekávala jsem tedy, že se to samé skrývá uvnitř. A kresby mě rozhodně nezklamaly. Je to barevné, hravé a vypadá to na pohled opravdu moc hezky. Užila jsem si tedy nejen čtení, ale také kochání se obrázky.
Samotný příběh hezky graduje, je vtipný a smutný zároveň. Ale díky hlavním postavám je především neuvěřitelně hravý a i přes zmíněné smutnější scény se do příběhu zamilujete a budete se usmívat od ucha k uchu. V příběhu nejsou žádné morbidnosti, sex a nebo jakékoliv násilí. Určitě bych jej doporučila jakékoliv generaci a všem čtenářům, které na první pohled zaujme. Pusťte se do něj a nebudete litovat!
V příběhu mi chybělo trochu více textu. Jedná se sice o komiks, Ale i přesto si myslím, že jsme byli ochuzeni o zajímavé konverzace či popisy. Osobně bych jich tam ráda měla více, protože ačkoliv řeknou obrázky mnohé, dialogy nám nepředají. To je pro mě drobným mínusem celého komiksu.
No, já jdu mrknout na film! Jsem na předlohu neskutečně zvědavá!
Hodnocení: 4,5/5
(SPOILER)
Robyn a její otec se vydávají do Irska, aby pomohli vyhubit poslední vlky. Robyn by ráda otci pomohla, ale musí zůstat za hradbami a pracovat v paláci. Volání divočiny je však silnější a sama se vydá do lesa. Tam ji přepadne vlčí smečka, naštěstí je poblíž divoženka Mebh, která ji zachrání. Sama totiž patří mezi Vlkochodce, starý keltský kmen, jehož lidé se dokáží proměnit ve vlky. Robyn se jim rozhodne pomoci, aby spolu s vlky nezmizeli ze světa.
To byla nádhera! Nevěděla jsem, co mám očekávat a dostala jsem krásný příběh plný emocí. Zároveň i akční, dobrodružný, milý, dojemný, ale hlavně silný příběh. Vůbec jsem netušila, kam se příběh bude ubírat, byla jsem tak překvapena a místy jsem při čtení ani nedýchala. A to i přesto, že je to komiks, kde máte více obrázků než textu. Opravdu to na mě zapůsobilo.
Jakmile komiks uviděla moje desetiletá dcera, byla nadšená. Okamžitě mi knihu zabavila a pustila se sama do čtení. Bylo skvělé ji při tom pozorovat, jak vnímá jednotlivé obrázky jinak než dospělý. Všímá si jiných detailů, zaujmou ji i jiné věci.
Kniha pro všechny generace a za nás ji můžeme doporučit jak pro dospělé, tak i pro děti. Stojí to za to.
Máte rádi legendy a mýty starého Irska? Navštívili jste někdy tuto kouzelně zelenou zemi? Jste fanoušci grafického zpracování filmu Norman a duchové?
Fadó, fadó... (Bylo, nebylo...)
Dle staré legendy chrání irské lesy Vlkochodci - napůl lidé, napůl vlci - kteří vládnou léčivou mocí. Když do irského království Osraighe přišel Naomh Pádraig (svatý Patrik) kázat o víře, tento kmen na rozdíl od ostatních lidí neposlouchal a odmítal se vzdát starých zvyklostí. Někteří tvrdí, že je svatý Patrik proklel. Jiní zase, že jim požehnal. Buď jak buď, od té doby chodí světem v lidské a v noci ve vlčí kůži a udržují mír mezi člověkem a přírodou.
Až doteď...
Vlkochodci, v originálu Wolfwalkers, je magickým příběhem o přátelství, rodinných vztazích a lásce k lesu a přírodě vůbec.
Na tuhle knížku jsem se opravdu moc těšila. Při jejím čtení jsem poslouchala i písničky ze stejnojmenného filmu a přenesla jsem se tak na kouzelné místo a proháněla jsem se s Robyn a Mebh po zelených lesích.
Abych řekl pravdu, filmu jsem na chuť úplně nepřišel. Ale v komiksové formě nabírá příběh Robyn a Mebh nového rozměru. Přijde mi upřímnější, syrovější, opravdovější. Víc se soustředí na obě hrdinky na jejich sny, obavy a zklamání, a hlavně na jejich vzájemné přátelství. A taky lépe vyniknou jednotlivé obrazy, díky kterým mají Vlkochodci jedinečnou atmosféru. V knize je hned několik ilustrací, ze kterých mám pokaždé husinu (Robyn s vlajícími vlasy stojící před klecí je naprostá pecka).
Potěší také textový prolog, který nás ve zkratce uvede do toho, co jsou vlastně ti Vlkochodci zač. Ten ve filmu chyběl.
Animák miluji a s komiksem to cítím stejně! Přečteno v originále už před pár lety, protože jsem prostě nemohla odolat :D Miluji vlky nade vše, takže tenhle příběh je pro mě jako dělaný. Taky bych chtěla patřit mezi Wolfwalkers. Robyn a Mebh jsou nejlepší!!
Na Vlkochodce jsem netrpělivě čekala od první chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že tato komiksová verze mé oblíbené animované pohádky, bude v ČR vydána. A dostala jsem přesně to, o čem jsem snila.
Vlkochodci jsou precizně zpracovanou knihou, od začátku do konce, na první pohled i v detailu. Jsem moc ráda, že odteď si budu moci vychutnávat nezapomenutelný příběh anglické dívky a irské cácorky, která se ve spánku mění ve vlka, i v knižní podobě.
Nakladatelství Bambook za tenhle povedený počin patří obrovský dík!
V žánru komiksů je tohle opravdová dokonalost. Graficky se jedná o pastvu pro oči vážně tomuhle jde jen těžko konkurovat (stane se to jedním z mnoha pokladů vaší knihovny). Příběh je originální díky zapojení legend a mě moc bavil. Obrázky jsou seskládány v jakémsi řádu a já se nikdy neztratila. Jediné, co snad můžu zkritizovat, je, že to celé uběhlo až příliš rychle. Jinak se tu objevily i nějaké zvraty, vtipné a smutné momenty, S koncem jsem moc spokojená. Pokud si rádi přečtete nádherný komiks s nadupaným obsahem, tady máte můj tip! Já se rozhodně chystám i na další, který má od této dvojice autorů vyjít.