Vražda bez soucitu
Catherine Shepherd
Julia Schwarzová a Florian Kessler série
Julia Schwarzová svou práci na pitevně miluje a se smrtí se umí vypořádat. Horší je to s nočními můrami, které ji v poslední době připravují o spánek. Soustředí se tedy raději na to, kdo mučil a zavraždil mladou policistku, kterou našli mrtvou v kufru jejího vlastního auta. Komisař Kessler nejdříve hledá vraha mezi dealery drog, kterým byla na stopě. Předpokládaný pachatel ale skončí pod koly vlaku a začnou se objevovat nové oběti. Když Julia konečně pochopí, jak spolu jednotlivé stopy souvisejí, dojde jí, že uvízla v síti manipulací a intrik nevypočitatelného sériového vraha.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
Nachtspiel, 2017
Kniha se dobře čte, mně se toto poklidné vyšetřování bez velkého množství krve moc líbí. A mezi Julií a Florianem to hezky jiskří.
40%
Detektivka postrádá pořádný nápad, je bez napětí a hodně mi vadil až naivní konec, ve kterém se vrah představuje. Tak tahle knížka mě nezaujala.
Můj názor na knihu je dost pozitivní. Osobně mě tedy více zaujal případ v prvním díle, především díky informacím o mayské kultuře. Ani tentokrát však příběh nebyl vůbec špatný a rozhodně dokáže zaujmout. Bylo to čtivé, napínavé, akční a děj mě dokázal svým závěrem překvapit, takže spokojenost a doporučení.
Kniha si zachovala stejný ráz jako první díl – tedy kratší kapitoly a čtivost. A i když je začátek příběhu pomalejší, řekla bych, že tento díl je, oproti minulému, mnohem víc akční, a také je napínavější. Potěšilo mě, že zůstal zachován i vícepohledový styl vyprávění, který se mi u předešlého dílu velmi líbil, proto i zde máme možnost nahlédnout na příběh z pohledu Julie, Floriana, jedné z obětí a pachatele.
Taková pokojná detektivka bez nápadů, žádné emoce, žádné pořádné napětí a docela slabé zápletky. Na konci sice bylo vše vysvětleno, ale muselo to být hodně popisné, aby to do sebe zapadlo.
Tento druhý Juliin případ se mi četl daleko lépe, než tomu bylo u knihy Vražda na blatech. Ačkoliv pokud jde o vyšetřující případ, tak ten mi přišel daleko zajímavější v první knize o soudní lékařce Julii. Tak jako tak, to ale byla čtivá detektivka. Spád děje byl stupňující a ke konci jsem se nemohla od knihy odtrhnout.
Jak už jsem psala u první knihy opravdu slabší detektivka s pomalým tempem. Dobře se čte, ale napětí žádné něco mi tam chybí...
Kniha oddychová u které se nemusí přemýšlet.
I tento druhý případ Julie Schwarzové a Floriana Kesslera jsem poslouchala jako audio v němčině a zase se mi kniha moc líbila! ;-) Nemůžu si pomoct, ale mně autorčin styl psaní sedí. Případ včetně postav, které se v něm objevují, je krásně přehledný a čtenář se v něm dobře orientuje. Kniha začíná vraždou mladé policistky, která je nalezena úplně jinde, než na místě činu. Vyšetřování je poměrně komplikované, přestože se zdá, že vrah je známý. Později dojde k další vraždě a všechno se začíná zamotávat stále víc. K tomu všemu Julia bojuje se svými nočními můrami, které ji trápí už celá dlouhá léta - a sice od té doby, co byl zavražděn její malý bratr a pachatel nebyl nikdy odhalen. Tuto skutečnost se čtenář dozví hned v první knize, proto to není spoiler ;-). Tentokrát se případ dotýká i Juliina soukromí, to však vypluje na povrch až poměrně ke konci. Vrah je samozřejmě polapen, ale Julii jde při této akci o život. Mezi ní a Florianem to zase jiskří a jejich vztah se posune zase o kousek dál ;-). Dávám tedy opět plný počet a na další setkání s těmito dvěma sympaťáky se moc těším...
Docela dobře se to čte, ale není to moc napínavé a konec je hodně naivní a spíš jako červená knihovna. Ale dají se nad tím strávit dvě příjemná odpoledne.
2020 | Vražda na blatech |
2021 | Vražda bez soucitu |
2021 | Vražda v ledu |
2022 | Vražda s nápovědou |
2022 | Vražda na hřišti |
V žádném případě nelituji času stráveného s patoložkou Julií Schwarzovou. Tato klasická, nepřekombinovaná a čtivá detektivka, která se obešla bez potoků krve mě dokázala vtáhnout do děje a já jsem se při čtení bavila i bála... Samozřejmě, že jsem se strachovala o Juliin život. Jejím rodičům tragédie syna Michaela stačí.
Určitě si nenechám ujít další vraždu - Vraždu v ledu. Ráda bych i pochválila povedené a vkusné obálky celé série.