Vražda pro zlatého muže
Václav Erben
Kapitán Exner série
Děj příběhu se odehrává ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století. V soukromé sbírce ve Francii se náhle objeví vzácný soubor z hrobu bojovníka doby stěhování národů. Soubor nedozírné ceny, kterému se mezi odborníky říká Zlatý chlap, byl koncem čtyřicátých let, brzy poté, co byl objeven, odcizen z muzea okresního města. Na konferenci archeologů, která se koná v barokním zámku, zahyne v téže době – snad nešťastnou náhodou – novinář, který o konferenci přijel napsat článek pro svůj list. Zároveň je téže noci vážně zraněn jeden z archeologů, který měl s objevem Zlatého chlapa ledacos společného. Kapitán Exner se opět ocitá mezi archeology a v souvislosti s tímto případem se vypraví do Francie.... celý text
![Zuzana1959 Zuzana1959](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57878/m_ester59-65270538b8f19.jpg?v=1697056057)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Fakt pobavilo napínavý děj, vtipné komentáře. Náhodou jsem si tady na Databázi stáhla zdarma nějaký díl kpt. Exnera a po přečtení jsem si hned stáhla všechny další. Příjemná oddechovka.
![mila2411 mila2411](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/301190/m_mila2411.jpg?v=1737351462)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další milé a příjemné setkání s kapitánem Exnerem. Tentokrát je to trošku kratší vyprávění. Návrat do kolektivu pražských archeologů (s případu "Byzantského kupce") díky tomu nepřináší tolik postav a je ucelenější, přehlednější a svižnější. Děj přenese vyprávění mj. až do Paříže, Exner jede na plno, kombinuje, intrikuje a funguje na výbornou. Opět musím smeknout před knížkou, která vznikla v roce 1969 (!!!) a není to nijak znát.
![Birlibán Birlibán](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tentokrát zavedlo pátrání kapitána Exnera až daleko do Francie. I když se francouzsky nedomluví, nečiní mu problém pátrat na vlastní pěst. Opět se pátrání točí kolem archeologického nálezu zlatého pokladu a jeho následného zmizení. Znovu se setkáváme s nevrlým doktorem Soudkem a dalšími postavami známými z Pokladu byzantského kupce. Vše spěje k překvapivému finále.
![faba faba](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10304/faba-mlH.jpg?v=1540888616)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak to bylo poslední vyšetřování s kapitánem Exnerem a jeho kolegy, které jsem četl a myslím, že už jsem je přečetl všechny. Možná někde něco je, co mi uniklo, ale to ví jen bůh a svatý Václav.
Výlet kpt. Exnera do Francie odhalit zločin co se odehrál v minulosti u nás je opět skvělé čtení a nemusí se u toho tolik přemýšlet. Děj odsýpá, Beránek s Vlčkem plní úkoly a sem tam kpt. Exnera odhalí kde a s kým je...
![janavom janavom](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170013/m_170013-KUC.jpg?v=1526763487)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Václava Erbena čtu, když si chci odpočinout. Mám ráda postavu kapitána Exnera a také doktora Soudka.
K těmto knihám se ráda vracím.
![drakamena drakamena](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16403/drakamena-zxH.png?v=1594110212)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha. Moje první od Václava Erbena a báječně jsem se u ní bavila. Doktor Soudek byl vskutku jedinečná persona. Kdykoli se objevil na scéně, musela jsem se usmívat. Nejzábavnějším okamžikem pro mě byla scénka, kdy s náležitou neochotou převzal roli tlumočníka při rozhovoru Exnera s francouzským inspektorem. Bylo to jako sledovat tenis střihnutý tichou poštou.
![baji42 baji42](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/357643/m_baji42-46F.jpg?v=1619810361)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná starší česká detektivka s šarmantním Michalem Exnerem je jako vždy zárukou kvality.
![janina66 janina66](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248533/m_janina66-yYh.jpg?v=1567787826)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá česká detektivka. Vyslechla jako četbu na ČRo. Do poslední kapitol jsem netušila, kdo byl vrahem. Pak už jo.
Výborný hudební doprovod mezi kapitolami a závěrečná píseň Marty Kubišové Už nepiš dál.
![Riccia Riccia](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nalezeno mezi vyřazenými knihami v naší městské knihovně a po přečtení zařazeno do mého domácího "zlatého knižního fondu" :-) Vřele doporučuji pro klidné a pohodové večery a podvečery.
![Chesterton Chesterton](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/193043/m_chesterton-qmk.jpg?v=1559290165)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle je zlatý fond české detektivky. Buržoazní sukničkář (tady se trochu drží při zemi) mě neskutečně baví!
Opravdu do nejmenšího detailu vycizelováno :o)
5/5
![slaska77 slaska77](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/153702/m_slaska77-OMY.jpg?v=1595486482)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdo by neznal kapitána Michala Exnera, který si udržuje svůj až buržoazní nadhled i v době pokročilé normalizace? Skvělé, humorné, napínavé i dojemné, a úžasně vyprodukované Českým rozhlasem, za což nezbývá než poděkovat. Václav Erben, naše česká Agatha Christie, a Exner, náš Poirot. Perfektní. Doporučuji, a to i přes fakt, že detektivky úplně nemusím.
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kapitán Exner jako vždy noblesní, neodolatelný a důvtipný. Zapeklitý případ, který se opět odehrával mezi archeology a historiky, vyřešil bez větších obtíží a dokázal se vyhnout i problému, který mu málem způsobil fakt, že ČSSR nebyla tehdy součástí Interpolu. Ale co je taková podružnost pro Exnera!
Taky jsem se podivila nad názvem pokladu - proč právě Zlatý chlap? Kdo ví, možná jen důmyslná šaráda autora nebo jeho smysl pro humor...
Dávám plný počet i za četbu Tomáše Jirmana v Českém rozhlase.
![ivousekk ivousekk](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41431/ivousekk-Xed.jpg?v=1540911717)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER)
Na me strasne moc postav (=jmen). Jsem si kazdou chvili rikala, jezis, tohle je zas kdo?
Pripad samotny nebyl spatny, ale cele to pusobilo nejak nerealne. Komisar, ktery nema sefa a dela si vlatne co chce a kdy chce. Vedatori, co si jezdi na zapad tak snadno a casto jak do mistni samosky pro rohliky A celkove rozuzleni/vypatrani bylo jak jedna obri nahoda.
![Jaruš7 Jaruš7](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/140643/m_140643-rwF.jpg?v=1505109777)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Případ komplikovaný s historickými artefakty, jenž bůhvíproč mají podivný souborný název "Chlap".
Opět archeologické prostředí, kde o poklady, loupeže a vraždy není nouze. Kapitán Exner je svůj se vším co mu autor nadělil - bystrý úsudek, charisma a šmrnc.
Česká klasika. Audiokniha poutavá.
![Eicherik Eicherik](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34810/34810.jpg?v=1381127976)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Samotná kniha byla velmi čtivá. Prostředí archeologie bylo velmi atraktivní, doktor Soudek a ostatní postavy byly zajímavé a příběh si příjemně plynul. Jen některé části rozuzlení mně nepřipadaly příliš věrohodné, tak jednu hvězdu ubírám.
Citace: "Já jsem Exner," řekl mladý muž.
"Německo?"
"Spíš..." prohlásil Exner a měl najednou radost, že ještě nezapomněl všechno, co se naučil ve škole, "spíš Hercynský les..."
![LadaLil LadaLil](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nekomplikovaný příběh se sympatickým kapitánem byl pro mě tentokrát trochu nudný. Na velmi malé ploše bylo představeno příliš postav s typickými českými jmény a to ztěžovalo orientaci. Vyústění bylo naprosto obyčejné, reálné a tím pádem pro mě nezajímavé. Odpočinkové ano, ale možná až příliš nenápadité.
![Anavi8912 Anavi8912](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Klasická česká detektivka, luxusně načtená p. Tomášem Jirmusem . Elegantni kapitán pražské policie, Michal Exner, opět vyšetřuje vraždu v archeologickém prostředí.
![Vesmich Vesmich](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
S kapitánem Exnerem bylo lze možno nahlédnouti do světa, jaký by tak nějak mohl být, možná byl, pro někoho asi. Je to podobné, jako filmy Marie Poledňákové, které také byly často z rodinného prostředí, které mohlo být nebo možná bylo, ale spíš ani moc nebylo, a proto jsou nesmrtelné, stejně jako todleto tady, byť to není žádná velkolepá literatůra.
2005 | ![]() |
2004 | ![]() |
2006 | ![]() |
2006 | ![]() |
1969 | ![]() |
Opet Exner a archeologove. Doporucuji si pred knizkami nastudovat ktera byla prvni apod. Je to pak lepsi, ja zacal bohuzel nejak z prostredka. Celkove to nevadi, ale urcite je to lepsi. Knizka se moc pekne cte prvni den a 100 stranek zamnou. Vrazda a sebevrazda a nadech tajemna a minulosti. Pribeh ma spad. Duo Soudek a Exner je perfektni, libi se mi ze pribeh do sebe krasne zapada a clovek hada vraha! Velmi ctiva a kompaktni knizka.