Všichni žijem' v blázinci
Radkin Honzák , Renata Červenková
![Všichni žijem' v blázinci Všichni žijem' v blázinci](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217824/bmid_vsichni-zijem-v-blazinci-32U-217824.png?v=1558641220)
„Všichni žijem’ v blázinci,“ tvrdí renomovaný psychiatr a psychoterapeut Radkin Honzák, muž vzdělaný a také vtipný, který už padesát let naslouchá lidským strastem. V rozhovorech s novinářkou Renatou Červenkovou se zamýšlí nad způsobem života, který dnes vedeme, i nad stavem společnosti, v níž duchovní rozvoj výrazně pokulhává za technickým. Co nám to přinese? Opravdu nám psychofarmaka pomohou k pocitu štěstí? Nejsou některé nové choroby spíš zlozvyky? Proč se mlčí o odvrácené straně papírových plen? Je psychoterapie léčba, nebo ztracený čas? Je pravda, že u vesla jsou teď psychopati? Proč umíráme v nemocnicích – tedy tam, kde nechceme? Témata jednotlivých rozhovorů tedy nejsou příliš povzbudivá, Radkin Honzák se jich ale ujímá s nadhledem a s lehkou ironií a vtipně komentuje fenomeny dnešní doby, které se, jak říká, „příčí Matce přírodě a psychiatrům zajišťují dostatek pacientů i do budoucna“. Radkin Honzák (* 1939), po promoci na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze 1962 působil jako sekundární lékař v psychiatrické léčebně Kosmonosy, od roku 1966 jako psychiatr – konzultant nejprve v Ústavu pro výzkum výživy (gastroenterologická problematika, výzkum spánku, výzkum stresu), po sloučení výzkumných ústavů v IKEM (pacienti s nezvratným selháním ledvin, transplantační program). V současnosti asistent Ústavu všeobecného lékařství 1. Lékařské fakulty UK, ambulantní psychiatr IKEM, sekundární lékař PL Bohnice a ambulantní psychiatr... celý text
![monikaKU monikaKU](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91507/m_monikaku-Ux2.jpg?v=1540925004)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zaujímavá kniha. Pán Honzák často používa medicínske pojmy - hlavne názvy liekov alebo skupín liekov, ktoré mne, ako laikovi, nehovoria nič a trochu som sa strácala. Inak ale našla som si i ja zaujímavé a prínosné myšlienky, nad ktorými som nútená premýšlať.
![verka5083 verka5083](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/237295/m_verka5083-653cb056dedbd.jpg?v=1698476120)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha se mi ukázala jako příjemné překvapení. Původně jsem měla obavy z její rozsáhlosti. Obávala jsem se, že obsah bude příliš povrchní, a že se bude snažit pokrýt příliš mnoho témat bez skutečného prohloubení. Místo toho jsem byla ohromena tím, jak hluboce a přitom přístupně kniha řeší své tématy. Radkin Honzák se ukázal jako autor s mimořádnou moudrostí, jehož myšlenky a postřehy jsem ochotně absorbovala. Zejména mě zaujala kapitola věnovaná dětem a významným osobnostem minulosti. I když sama nemám děti a přesto mám slabost pro pohádky v televizi, tato kniha mě inspirovala k zamyšlení nad různými aspekty života a výchovy.
![PlaszCZ PlaszCZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavý rozhovor o všech možných tématech, a to nejen z oblasti medicíny. Pan Honzák působí lehce konzervativním dojmem, ale celou dobu jsem měla pocit, jako by ke mě mluvil moudrý kmet, jehož rady a postřehy nejsou k zahození.
![Librorumistka Librorumistka](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/421151/m_librorumistka-MdM.jpg?v=1685613833)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tento rozhovor byl velmi zajímavý. O Radkinu Honzákovi jsem nikdy neslyšela, ale musím říct, že je to velmi zajímavá osobnost, ze kterého sálá moudrost. V rozhovoru je prostor primárně věnován psychiatrii a celkově lidskému zdraví, občas však zabrousí i trošku jinam, což bylo často také skvěle, některé otázky mi však nepřišly tak zajímavé. Nicméně bylo to skvělé čtení, díky kterému jsem se dozvěděla něco nového. Za mě ano.
![sgjoli sgjoli](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13145/sgjoli-K7p.jpg?v=1540819697)
Vyposlechnuto jako audiokniha, na kterou jsem vlastně náhodou narazila na Audiolibrixu. A ačkoliv to byl poslech zajímavý, mám k tomu určité "ale", kvůli kterému nějak nedokážu hodnotit hvězdami.
Radkina Honzáka si velmi vážím jako odborníka a jeho myšlenky je určitě zajímavé a podnětné si vyslechnout. Spoustu zajímavého se člověk dozví i z této knihy, jenže tady začíná mé "ale".
Několikrát jsem se při poslechu přistihla, že mám problém u tohoto textu udržet pozornost. Zdálo se mi, že se tu dost skáče od tématu k tématu a já se tak kvůli tomu trochu ztrácela. Nevím, jestli za to může to, že jsem poslouchala v audio podobě, nebo jestli bych s tím měla problém při čtení fyzické knihy. Nevnímám to ovšem jako chybu u R. Honzáka, ale spíše u paní autorky, která rozhovor vedla a pokládala otázky. Na mne to působilo poněkud nekonzistentně, jakoby roztahaně, neukočírovaně.
To nic nemění na tom, že R. Honzák je muž nesmírně vzdělaný, a to nejen ve svém oboru, ale má i značný přehled např. v umění, a určitě stojí za to mu naslouchat. Jistě - člověk asi nutně nemusí souhlasit se vším, nicméně jeho myšlenky mohou být leckdy inspirativní.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Protože mě zaujal vtipný styl psaní R. Honzáka v knize Haiku..., chtěla jsem si přečíst něco, kde mu to nebude kazit učitelský výklad jiné autorky.
A tato kniha mě v tomto (ani v jiném) smyslu nezklamala.
Moc příjemná audiokniha, nabitá odkazy na další čtivo, takže po přečtení této jedné se mi fronta knih, které chci přečíst, zase ještě prodloužila o další minimálně 4 knihy.
Vtipné a příjemné vyprávění mě bavilo od začátku do konce.
Je vidět, že pan doktor ví, o čem mluví, ale zároveň dokáže běžnému laickému publiku zprostředkovat pohled na svůj obor z nadhledu, bez zbytečného házení odbornými termíny, takže je text přístupný všem a dokáže poskytnout informace a názory stravitelnou formou.
![Josh Josh](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/281272/m_josh-gnF.jpg?v=1568133267)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Rozhovor, který někdy potěší (většinou) a někdy vede k pocitu blízkému názvu knihy:o) Výjimečně se odvolám na jinou recenzi, protože nenacházím lepších slov než před rokem AltaMari, takže díky.
![deathmen deathmen](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/20961/20961-UN0.png?v=1412089469)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na knihu som sa tesil lebo p. Honzaka si velmi vazim a uznavam ho. Hned poviem ze pokial by kniha nebola o nom tak je hodnotenie ovela horsie. Autorka podla mna rozhovory nespracovala dobre, pytala sa na mnozstvo veci ale kvalita chybala, skakala z temy na temu, na vela otazok dostala vyhybave odpovede a cele mi to prislo strasne rozhadzane. Na druhu stranu som knihu docital a nelutujem lebo zivotnej mudrosti, nadhladu a rozhladu tam bolo neurekom ;)
![nikikostadinova nikikostadinova](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109450/m_109450-DF9.jpg?v=1506170951)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha přišla v období, kdy na čtení nebylo moc času. Ale ty chvilky, které jsem nakonec s knihou strávila byly moc fajn.
![Nermal Nermal](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/393172/m_nermal-hqV.jpg?v=1656104148)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pana Honzáka jsem nevnímal v této knize jako psychiatra, ale zejména jako zkušeného moudrého muže. Jako občasný pacient si tady každý z nás může porovnat své zkušenosti z oblasti zdravotnictví jako oboru, ale mluví se tady i o rozmanitých jiných věcech. Ocenil jsem, že mnohé je zde pojmenováno nahlas, otevřeně a natvrdo.
Obecně nemám rád knihy o populárních a mediálně známých osobnostech, ale tady jsem celkem bez rizika zklamání mohl udělat výjimku.
Forma rozhovoru umožňuje knihu číst po kouskách s možností snadného přerušení.
![mistrikova mistrikova](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142795/m_mistrikova-650f140f9fe1e.jpg?v=1695486991)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S panem doktorem Honzákem v lecčems souhlasím, ačkoliv nás dělí velký věkový rozdíl. Tato kniha mne velmi obohatila. Nyní si dokáži představit, jakým způsobem se například vyvíjela léčba psychiatrických onemocnění v 60.letech (jak elektrokonvulzivní terapie, tak experimentální využívání LSD), ale také mi přinesla spoustu informací např. o psychopatech a jiných poruchách osobnosti vyskytujících se v naší společnosti.
Povídání formou rozhovoru rychle ubíhalo.
![jes09 jes09](https://www.databazeknih.cz/img/users/71_/71474/m_jes09-aQn.jpg?v=1588418964)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pan doktor Honzák je leta ostřílený, to se projevuje právě na odpovědích (v dobrém slova smyslu). V knize jsem našla opět spousty faktů a doporučení na další literaturu, což u knihy vyhledávám. Tím, že kniha byla psaná formou rozhovoru nestane se, že by ,,tématu" bylo moc.
![Petrush Petrush](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Od knihy jsem čekala víc. Některé kapitoly a pasáže výborné, jiné slabé. Víckrát jsem měla pocit, že na položenou otázku vlastně nakonec nepřišla odpověď. Ta byla třeba i dlouhá a rozvláčná, ale vyzněla jaksi do ztracena. Některé názory či závěry mě zklamaly, protože mi přišly hodně zkratkovité.
![AltaMari AltaMari](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/135657/m_altamari.jpg?v=1728397876)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když se sejde moudrý odborník, vybavený nadhledem a břitkým humorem a nevybavený "politickou korektností", a perfektně připravená novinářka, vznikne takovýto skvostný dialog. Pan doktor Honzák se do nás strefuje s laskavou jízlivostí a na paškál si bere například touhu po moci, zákony "tlupy", zahánění problémů pilulkama či psychopatické rysy "celebrit". Doporučuji k zamyšlení i pobavení.
![Čokoláda Čokoláda](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183061/m_cokolada-Dyn.jpg?v=1546016544)
Současnost očima psychiatra :
´´Následkem komunikace prostřednictvím e-mailů a především sms také upadá jak slovní zásoba, tak schopnost postavit větu, nedej bože se dvěma čárkami.´´
´´ Za nejhorší ze všeho ale považuji fakt, že se přestává číst, protože čtení je pro vývoj myšlení nenahraditelné.´´
Jsem moc ráda, že jsem tuto knihu objevila a je pro mě jednou z nejdůležitějších knih, které doma mám.
![Ancezz Ancezz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první a určitě ne poslední kniha od pana Honzáka. Líbí se mi, že je kniha napsána formou rozhovoru a zabývá se více tématy.
Psychiatrie mě vždy zajímala a je to dokonce jeden z oborů, o kterých uvažuji, až se jako zdravotní sestra vrátím zpět do práce. Proto jsem ráda, že mi tato kniha pomohla rozšířit si obzory. Pana doktora a jeho znalosti moc obdivuji, i když pro mě osobně bylo v textu příliš jmen a citátů, proto jsem měla chvílemi problém knihu číst a připadala si jako v hodině dějepisu.
Věřím, že si v knize každý najde to svoje. Pro mě byla nejzajímavější kapitola o dětech a příběhy z praxe pana doktora a popisy, jak se psychiatrická praxe během jeho života vyvíjela.