Vyháňač diabla
William P. Blatty
Povinná četba milovníků hororu. Exorcista – nebo též Vymítač ďábla – patří bezesporu mezi největší hororové klasiky všech dob. William P. Blatty sepsal tento román v roce 1971 a zakrátko byl příběh pod stejným názvem uveden i na filmová plátna a záhy si získal řadu odpůrců i příznivců. Těm prvním především vadilo, že do hlavní role na svou dobu skutečně drastického snímku byla obsazena dětská herečka Linda Blaireová. I přesto se film s Maxem von Sydowem v roli Otce Merrina stal trhákem a v dalších letech se dočkal ještě dvou pokračování, přičemž třetí díl režíroval sám William P. Blatty. V roce 2000 se pak konala obnovená premiéra filmu, který byl obohacen o doposud neuvedené záběry. Děj celého příběhu je zřejmě všeobecně znám. Malé děvčátko Regan onemocní. Nejedná se však o chřipku nebo spalničky, ale o její duši, které se zmocní samotný ďábel. Nejprve se z dívčina pokoje ozývají podivné zvuky, její postel se sama od sebe otřásá, Regan chodí ve spánku a povídá si s neviditelnými lidm... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 1995 , DanubiapressOriginální název:
The Exorcist, 1971
![Rachel Rachel](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dostala jsem jí s tím, že ji nemám vracet. Přečetla jsem ji, vyděsila mě, znechutila mě a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Krátce po přečtení jsem jí poslala dál a doufám, že jednoho dne nedokoluje zpátky. Jednou stačilo (to u mě platí i pro film).
![Rockwood Rockwood](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/2543/2543.jpg?v=1381127922)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tož… Na tohle dílo jsem se vrhnul, protože to vypadalo velice zajímavě, protože to má kladnou kritiku, ale taky hlavně proto, že Exorcista je svým způsobem klasika. Kdo nezná knihu, tak zcela určitě musel slyšet o kultovní filmové adaptaci.
Kniha je to skutečně dobrá… ovšem možná, že jsem to neměl číst tak brzy po Draculovi. Ale co už… tím nemyslím, že by Dracula ubíjel na kvalitě tohoto díla, to vskutku ne, jenom mi to místy přišlo docela podobné, třebaže se jedná o něco jiného. Podobné to nebylo dějově ani nijak, kvůli čemu by se tohle dalo považovat za jakýsi odvar Draculy.
Ale hlavní věc, která mi do mysli pořád vkrádala Draculu, bylo to, že ta kniha se v jistých částích dá zaplést s vědeckou publikací. V téhle knize bylo tolik odborností, především z lékařského hlediska, že odstranil by se děj, pak ta kniha může nést název: Průvodce veškerými duševními poruchami.
No ale rozhodně nebylo nouze o latinu, či podrobnosti z náboženství. Ale i přesto to je dobrá kniha. Možná, že by neškodilo ubrat trochu odborných termínů, které se občas i opakují... ale co už, já jsem byl vždycky hnidopich.
Sečteno podtrženo, kniha se mi líbí, bylo to příjemné počtení a hodnotím to jako velice zdařilý horor.
Jo a detektiv William Kinderman mi svým chováním občas připomínal Colomba :D
vraždy náboženství smrt zfilmováno věda a víra exorcismus nemocnice, špitály horory posedlost ďábel, satan detektivovéAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
2011 | ![]() |
Špičková. Napětí, že by se dalo krájet, neustále houstnoucí atmosféra, pocit zmaru a pro mě nečekané rozuzlení. Obecně děti nemusím, ale tady je to jiná... a Ďábel má neskutečný charisma, jak se na Pána lží sluší.