Vyháňač diabla

Vyháňač diabla
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538829/bmid_vyhanac-diabla.jpg 4 465 465

Zlo si nevyberá. Herečka a rozvedená matka Chris MacNeilová sa s jedenásťročnou dcérou Regan presťahuje za prácou do washingtonskej štvrte Georgetown. Dievčatko však čoskoro začnú trápiť zdravotné problémy. Nezvyčajné kŕče a znepokojujúce epizódy amnézie postupne prejdú do prudkých záchvatov sprevádzaných vulgárnymi nadávkami a nepochopiteľnou fyzickou premenou. Lekárska veda Regan nedokáže pomôcť, a tak sa čoraz zúfalejšia Chris obráti na kňaza a psychiatra Damiena Karrasa, ktorý v osobnom živote aj v otázkach viery práve prežíva náročné obdobie. V Reganiných desivých prejavoch a pokrivenom výraze však rozpozná čosi, čo vychádza z prastarých hĺbok zla. Na Damienovo odporúčanie cirkev povolá otca Merrina, ktorý má skúsenosti s vyháňaním démonov.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Ikar (SK)

The Exorcist, 1971

geimz
28.09.2017 4 z 5

Ako mnoho ďalších som najprv videl film, ktorý mi v mladosti vyrazil dych, a tak som sa po dlhých rokoch rozhodol prečítať predlohu. Exorcista je veľmi čtivo napísaný príbeh, ktorý aspoň v knižnej podobe nie je vyloženým hororom, ako skôr thrillerom. Výtku mám k dlhému rozjazdu knihy, kedy až zhruba po 200 stranách sa začne skutočný boj s diablom, a k málo údernému koncu, s ktorým som mal problém aj pri filme. Film má takisto veľkú výhodu v tom, že všetky hrôzy posadnutia vie explicitne ukázať, a to je v konečnom dôsledku efektívnejšie a hrôzostrašnejšie, než čítanie knihy.

Jessybelle
21.09.2017 4 z 5

Rozvažovala jsem mezi třema a čtyřma hvězdama, no nakonec jsem dala čtyři za rozpitvání posedlosti z lékařského hlediska a za popsání beznaděje osob kolem Regan, i za "poručíka Colomba". Možná byla chyba, že jsem nejprve viděla film, i když je to už pár let zpět, při něm mě mrazilo. U knihy se to bohužel nekonalo.

Omy
16.09.2017 4 z 5

Ještě jsem, myslím, nečetla žádný horor, ale tento se opravdu povedl. Je pravda, že ve mně kniha nevykřesala takový strach, že bych se bála jít v noci na záchod (a to jsem cíťa, kterou vyděsí kdejaké zapraskání v podlaze a četla jsem ji po večerech), ale zato ve mně několikrát navodila nejrůznější úvahy nad odehrávajícím se dějem a až díky (nebo kvůli?) nim jsem jistý strach a nechuť až odpor pocítila. Nejednalo se zkrátka o jednoduchý proces typu BAF! a LEK!, jak jsem z (filmových) hororů zvyklá (což mi naprosto nevadilo).

Vadily mi akorát dvě věci. Závěr byl na můj vkus poněkud uspěchaný. Z jedné strany je možná dobře, že ani zde se autor nevydal po klasické cestě gradování příběhu k poslednímu střetu, ale vyznělo to podle mého obyčejněji, než se slušelo.

A musím si postěžovat na překlad - hlavně ze začátku jsem se někdy obtížně chytala slov a přemýšlela, co že bylo jejich smyslem. Obvykle byl tento problém v konverzacích, které tím dost ztrácely na zamýšlené úsečnosti apod. Nejdřív jsem byla zmatená a považovala to za chybu v chápání z mé strany, ale když jsem v textu došla k otázce na to, jak se jedné z postav vede a její odpověď zněla "Taktak." (zřejmě přeložené z "so-so"), tak mi to bylo jasné. Dalo se to přeložit líp.. vždyť je to kult. Možná se k ní vrátím v jiném překladu.

Niu
13.09.2017 4 z 5

Nikdy nezapomenu na popis chůze dívky ze schodů. Toto mě děsilo ve snech. Kniha i film jsou velmi děsivé, ponuré, film navíc dobře doplňuje hudba.

KuroHaru
15.07.2017 5 z 5

Kniha pro mě nebyla vůbec tak děsivá jako film, přesto při jejím čtení místy přeběhne mráz po zádech. Co mi ale přišlo na knize zajímavé a obohacující, bylo vysvětlení posedlosti ďáblem z hlediska psychologie a neurologie, s čímž si autor vyhrál do hloubky. Pro mě klasika, kterou by si měl přečíst každý příznivce hororu.

cat5
18.05.2017 5 z 5

Dechberoucí, svižné, nechutné, zajímavé a mrazivé. Jediné,co bych k tomu měla za menší připomínku, by bylo to, že bych knihu přeci jen o něco natáhla. Jinde mi nicneříkající pasáže vadí, ale tady si je umím dobře představit. To se ale nedá brát jako výtka, protože kniha je bezvadná.

kklepkaa
05.04.2017 5 z 5

Knížka je stejně děsivá jako film a je jedno jaký je rok, světlo či tma. Samozřejmě, že film nemohl pojmout všechno a filmaři se možná některých scén v té době obávali, takže opravdu kniha stojí za to.

Israha
06.02.2017 5 z 5

Minimálně stejně mrazivé a bezcitné vůči čtenářovi, jako filmová adaptace vůči divákům. Nejděsivější snad ani nejsou veškeré ty tělními tekutinami nasáklé detaily, násilí vůči malému dítěti a všudypřítomné rouhání, ale ta dokonale popsaná bezradnost a bezmoc všech těch racionálně uvažujících dospělých v konfrontaci s nadpřirozeným zlem z dávné mytologie. Pro fanoušky literárního horroru naprostá povinnost.

Falda
06.01.2017 5 z 5

Naprosto úžasná, čtivá a strhující kniha! Přečtena jedním dechem.

_Joker_
07.09.2016 5 z 5

Určitě jsem tuhle knihu nečetla naposled. Je prostě skvělá! :) Sice začátek se poněkud táhne ale potom vám běhá mráz po zádech. :) Rozhodně doporučuju přečíst!!

rene6927
07.08.2016 5 z 5

Musím se vyjádřit. (MOŽNÁ BUDE OBSAHOVAT TROCHU SPOILER!!!) Ďábel v těle Regan... Rád bych se s ním někdy potkal a pokecal :D (fór) Fascinuje mě psychologie, obzvláště ta manipulativní. V této "klasice" jsem si rozhodně přišel na své. Ďábel, jak si hrál... A asi poprvé mi v knize nevadil skepticismus - doktorů. 90%

eraserhead
13.04.2016 5 z 5

Ještě mám v živé paměti, když jsme si coby puberťáci donesli jako svatou relikvii videokazetu s tímto filmem, v počtu nějakých dvanácti se nacpali ke kámošovi do obýváku a zhlédli tenhle kultovní horror. A jak jsme byli trochu zklamaní, protože jsme zjistili, že je to až na pár vypjatých okamžiků tak nějak trochu nudné. Škoda, že na knižní verzi se muselo čekat tak dlouho (kdo věděl o nějakém slovenském vydání z roku 1995?). Proč zmiňuji film? Nevím jak dneska, ale pocházím z generace, která jako první viděla právě film. A to je vzhledem k literární předloze na škodu. Protože literární předloha hodně dlouho udržuje čtenáře v nejistotě a nádherně mlží. Jak by bylo nádherné číst Blattyho román bez znalosti tématu a filmové verze. Každopádně, jak je skoro pravidlem, kniha je mnohem lepší než film, je syrovější, drsnější, vypjatější, atmosféričtější (rozmluvy s posedlou Regan mají neskutečnou sílu a atmosféru, které se do filmu nepovedlo převést). Už si nevybavuji, kolik prostoru (a zda vůbec) ve filmu dostal policajt Kinderman, ale jeví se mi jako nejzajímavější postava příběhu. Je tak skvěle columbovsky nepříjemný a otravný. Nijak nezpochybňuji Exorcistovo místo v nesvaté trojici satanských příběhů (společně s Omen a Rosemary má děťátko). Na rozdíl od Omen, který je výborný jako kniha i film, do ní ale Exorcistu budu řadit hlavně pro literární předlohu.

richard7959
03.04.2016 5 z 5

Není co dodat! Úžasné! Úžasné! Úžasné!

danny_21
04.03.2016 4 z 5

Kdo neviděl slavného Friedkinova Exorcistu jakoby ani v tomto žánru neexistoval :-) Ke knižní podobě se dostávám po 15-ti letech od jeho shlédnutí a musím říct, že jsem nebyl zklamán. Filmová verze téměř přesně kopíruje předlohu samozřejmě ne doslovně, knižní se rozjíždí pomalu, působivým způsobem popisuje problematiku psychologie, rozdvojení osobnosti i samotného rituálu, který je popsán surově bez příkras, a já nedočkavě hltal řádky Karrasových rozmluv s Ďáblem v Megan až k závěrečnému vyvrcholení - 80 %

sima176
29.01.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila. Velmi mrazivé čtení, akorát první část zdlouhavá, trochu bych ji zkrátila, ale jinak super :)

Mandrejka
30.06.2015 5 z 5

Jednoznačně jedna z nejlepších knížek, které jsem měla možnost přečíst!

Obuvník
05.06.2015 5 z 5

Kdo se bojí, nesmí do "pokoje". Velmi působivá kniha, ke které mě přivedlo hypnotické filmové zpracování. Bohužel i částečně zabilo moji představivost, protože se mi během otáčení stránek stále dokola vybavovala nedostižná Linda Blair.
Hlavní devízou díla je fakt, že dokáže vystrašit. U knihy hodně velký kumšt. Chybí vizuál, chybí hudba a zbývá už jen čtenářova představivost. Snad ji mám zakrnělou, protože málokterá kniha mě dokáže vystrašit. Ale tady... voilà!
Některé pasáže možná trošku nemotorně napsané, ale jako celek funguje skvěle. Klobouk dolů a vřele doporučuji zamknout se v noci do pokoje, dát se do čtení a doufat, že se vaše postel nezačne třást.

Ronnie68
27.05.2015 4 z 5

Knihu jsem po 2 letech konečně dočetla ... druhá polovina kniha byla opravdu zajímavá a čtivá..

józi.odkudkam
15.05.2015 5 z 5

Exorcista je kniha místy až brakově oscénní a sprostá, hlavně je ale strašidelná. Jako, Simmonsův Drood je temný a tíživý, Barker je bizarní a lecky dost násilnický, King umí takovou tu svojí charakteristickou čtivost a psychologii...Vymítač je ale opravdu strašidelný (V noci, za zavřenýma očima, jsem měl neodbytně nepříjemný pocit, že se nade mnou něco sklání. Fakt jsem se docela bál je otevřít).
Děj nezapře agitační účel za jakým byl stvořen, považte sami: „Viděli jste mě, a přece nevěříte.“ Jan 6,36 - Malou holčičku posedne Ďábel, věda si s ním neví rady a tak ho musí vymést kněží. Aby však dostali svolení k výkonu rituálu, musí napřed dokázat, že se nejedná o psychickou poruchu, nýbrž o skutečnou posedlost (což zas, objektivně řečeno, výrazně napomáhá celkové uvěřitelnosti). Voila, neobiblické konání zázraků a strašení peklem je na světě – skoro takhle doslovně je to v epilogu i nadhozeno.
Hlavně ze začátku mě taky dost obtěžovaly poněkud výstředně vedené dialogy a navozování dojmu básnickou zkratkou na hranici srozumitelnosti.
Jinak ale třeba atmosféra v domě po příchodu jezuity Merrina, celá druhá část „Zlom“, nebo takový rozhovor obou knězů v pauze mezi vymítáními, stály opravdu zato. Autorovi se navíc, přes všechno martýrium, povedlo dílu vtisknout naději. Ne nutně naději v Bohu, spíš v člověku samém, v znovunalezení důstojnosti a zavržení bezcennosti. To zas bylo moc fajn. K postavám – Damien Karras, jako kněz hledající ztracenou víru byl parádní, malé Rachel mi bylo opravdu líto a Ďábel působí správně odporně. Snad jen detektiva Kindermana bych chvílemi za to jeho „ale vy nemáte čas“, nejraději shodil ze schodů.
Vcelku rozpolcené dojmy. Zatím silné 4****. Exorcista však za přečtení určitě stojí. AAA auto bůh mě vem, zraje. A dobře, K zamyšlení donutila. Tak 5*****

michaelka9863
08.05.2015 4 z 5

Začátek knihy jako by byl knihou úplně jinou, možná mám nějaký špatný překlad, ale prázdné dialogy naprosto o ničem, nesouvisející odpovědi mající dát jasně najevo jak bezstarostný život si rodinka žije. Po těch pár desítkách stránek konečně začíná nějaký děj a ty rozhovory se dají aspoň snést. Aspoň je na tom znát ten spád událostí. Ale i tak, příště bych přeskočila první část knihy, pokud bych nic nevěděla o ději, knihu bych kvůli první části odložila a o hodně tím tak přišla.