Vzorná chůva
Sheryl Browne
Věříte jí, pokud jde o vaši rodinu, svěřili byste jí ale svůj život? Mark a Melissa jsou nadšení, že našli Jade, chůvu, která to s jejich dětmi skvěle umí. Jade – jíž shořel dům do základů – je ale potřebuje stejně tak jako oni ji. Mark pracuje dlouhé hodiny jako policista a Melissa se právě snaží rozběhnout podnikání, takže je rodina na chůvě opravdu závislá. Mark ale brzy zjistí, že se v jejich domě děje něco špatného, a když si jejich zdánlivě dokonalou chůvu proklepne, nestačí se divit. Potkal se s Jade už kdysi a tuší, co po něm chce…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2020 , Ikar (CZ)Originální název:
The Babysitter, 2018

Téma knihy je ideální pro psychothriller, jenže při čtení jsem vůbec neměla to mrazení, které by příběh tohoto žánru měl ve čtenářích vyvolávat. V mnoha situacích jsem měla pocit jako by nebyly pořádně vykreslené, musela jsem přemýšlet, o co vlastně právě jde. Nebylo to ale tím, že by zrovna tato pasáž měla působit záhadně, jen to prostě bylo nedokonale vykreslené. Jindy mi zase přišlo, že schválně není popsáno, co přesně se děje, protože pokud by to bylo zpracováno detailněji, tak by bylo jasné, že to hrozně skřípe (viz např. zmizení malé Daisy, místo jejího pobytu, péče o ni apod.).
Psychothrillery s podobnou tematikou čtu ráda, bohužel tento ke špičkám ve svém žánru rozhodně nepatří.

Kniha je za mě takový slabší průměr. Přečetla jsem jí, ale za týden nebudu vědět o čem byla. Celou dobu si jede ve stejném tempu až dokonce. Nic moc.

Hned po prvních stránkách jsem poznala, že jsem viděla kdysi film. Asi proto mi vše připadalo příliš rozvleklé. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, pohled na situaci za tří stran. Děj bych charakterizovala asi takto: "Důvěřuj, ale prověřuj!" Přečtěte si .

Kniha se velmi dobře četla, styl psaní je dobrý. Ano, děj je předvídatelný, i jsem knihy na podobné téma už četla, ale proč ne, za mě dobrá oddechovka

Je mi líto, vážení, ale nenašla jsem v Markovi a Melisse nějak pěkný a harmonický pár a nenašla jsem v Jade nic, co by mi bylo trochu příjemné. Ani kniha, ani Jade není perfektní, ani "možná až příliš". Je suchá, nudná, lehce vyhrocená a velmi nepříjemně předvídatelná. Kniha i chůva. Psychologický thriller to jistě je, ale musela jsem se k němu vracet s přemlouváním, abych ho dočetla a zhruba poslední čtvrtina už byla tak zdlouhavě roztahaná, že jsem se potichu modlila, ať už je konec. Možná recenze vyznívá hodně negativně, mám z toho takový pocit, jelikož jsem stejnou pachuť měla v puse po dočtení.. Celkově to asi není taková katastrofa, během čtení si pokládáte všeliké otázky, na které později dostanete odpověď (a ano, přesně takové, jaké si myslíte, že dostanete), ale nemohu ji ke čtení doporučit.

Kniha nebyla nějaké velké wow. Ale na pár dní mě zabavila a četla se lehce. Taky se mi nelíbila četnost toho "děcka" a ani mi to nepřišlo vhodné do kontextu. Některé dialogy a části knihy byly tak strašně dětinské. Poppy a ostatní postavy v závěsu byly tak otravné, že bych jim lupla prášky na spaní taky.

Bohužel vše podstatné se dozvíme hned na začátku knihy v prologu. Téma je neoriginální a mnohokrát zpracované. Očekávala jsem nějaké překvapení, ale nedočkala jsem se . Kromě toho mi nikdo z hrdinů nebyl sympatický. Tak za mě celkem ztráta času.

Tisíckrát omleté téma, po přečtení prologu máte jasno a zbytek knihy pouze čekáte, kdy se to celý rozsekne. Ovšem pokud máte přečkat nudné odpoledne a nemáte moc na vybranou, tak se to přelousknout dá...

Lehce stravitelné, poměrně čtivé, ale málo uvěřitelné, hlavní postavy byly spíše pasivními loutkami, chůva si dělala s každým, co chtěla a do příliš rychlého konce to vycházelo. Na druhou stranu byla kniha fakt oddechovka. Co mi fakt vadilo, bylo opakující se slovo "děcka", nesedělo mi do dialogů, ale to je spíš o překladateli.

Ta kniha se příliš nepovedla. Pokud váháte, zda číst, nebo ne, raději sáhněte po jiné knize s podobným námětem, určitě se najdou lepší. + Tak trochu SPOILER. Od začátku víte, kdo je ona perfektní chůva a tušíte, o co jí asi půjde. Manželský pár mi přišel tak moc natvrdlý, že jsem pochybovala, že může Mark pracovat jako detektiv. A to mě prostě během celé knihy nesmírně iritovalo. Na jednu stranu tak strašně si věrní a zamilovaní, na druhou s tak vážnými poruchami komunikace, že se nechají takto manipulovat? Vlastně jsem to doteď nerozdýchala a je to to jediné, co si z knihy zapamatuji.

30%
Já se přidám k negativním komentářům. Mně vadila zmatenost, nelíbily se mi dialogy a celý příběh za moc nestál. Za mě to byla spíš ztráta času.

Četla se dobře, ale čekala jsem od ní víc. Připadalo mi , že se spisovatelka snažila co nejrychleji napsat závěr. Bylo to zmatené.

(SPOILER)
No, mám celkem smyšlené pocity. Na jednu stranu se mi líbil styl psaní, ale na druhou mi to strašně připomínalo film "Ruka na kolébce".
Knihu jsem přečetla velmi rychle, ale žádné napětí se tam nekonalo, jen zvědavost, jak a kdy se to vyklube.

Téma mockrát použité a opět jaké ty předešlé příběhy přes kopírák. Kdyby si Mark nebo Melissa přečetli některou podobnou knížku předtím, než k sobě pustili Jade, byli by mnohého ušetřeni. :-) :-) Dvakrát se mi nelíbil ani styl psaní, postavy nebyly moc věrohodné, ty kladné byly kladné tak moc, že byly strašně naivní a ty záporné skrznaskrz ďábelské. Ale nakonec dávám 3 *

Velmi čtivý příběh, sice lehce předvídatelný, ale přesto velmi chytlavý. Nebylo to špatné.

(SPOILER) Tak tohle bylo drsné. U takových knížek by člověk nejraději na hlavní hrdiny zakřičel, aby si na ni dali pozor.:D V tomhle příběhu se chuvě Jade povedlo vše opravdu dokonale.. Naštěstí vše skončilo happy endem, ale byly to nervy :D
No nevím, jako přečetla jsem to, ale žádná velká bomba to nebyla. Docela mě to bavilo na konci. A úplný konec je takový honem honem.