Vzpoura goliardů
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Píše se rok 1261. Přemysl II. Otakar podpoří v boji o trůn římského krále proti Alfonsi Kastilskému jeho konkurenta Richarda Cornwallského a za to má slíben majestát, propůjčující mu rakouské a štýrské léno. Jenže v diplomacii není nic takové, jak by se mohlo na první pohled zdát. Oldřich z Chlumu odjíždí s několika významnými velmoži do německých Cách s tajným posláním. Záhy po příjezdu je zavražděn císařův komoří a osobní přítel Richarda Cornwallského. Z vraždy jsou obviněni čeští šlechtici a uvězněni. Navíc dojde ve městě k nepokojům, v jejichž čele stojí žáci tamní katedrální školy, potulní vakanti zvaní goliardi. Vše zůstává na panoši Otovi.... celý text
Příjemné oddechové čtení. Děj se odehrává v Cáchách a je dán prostor pomocníkům panoši Otovi a Divišovi. Oldřich z Chlumu je tentokrát v ději na pozadí. Tentokrát jsem knihu přímo hltala.
Četlo se to dobře, o tom žádná. Ale to už je takový Vondruškův standard. U řady událostí jsem ale měl problém uvěřit, že by se tak opravdu staly (třeba jo :-) ) a ke konci už to bylo dost průhledné (byť se Ota v některých nepodstatných predikcích sekne).
Předem chci napsat, že knihy pana Vondrušky mám rád. Stejně tak jeho postoj k přítomnosti. Přesto mne tato kniha trochu zklamala, je sice pravda, že celý děj je dle mého více "akční" než v minulých, ale současně se mi zdálo, že se několikrát opakovaly některé pasáže. Připadalo mi to, že se natahuje děj. Je to můj názor a nic nemění na tom, že knihy p. Vondrušky patří k mým oblíbeným.
Rozhodně je příjemná změna, že Oldřich ustupuje do pozadí děje a případ řeší spíše jeho dva pomocníci. Děj je napínavý a čtivý. Celkově není ale překvapující než jiné díly ze série. Taková oddechovka.
Je to stravitelný asi právě proto, že Olda zůstává celou dobu v pozadí, díky čemuž chybí jeho učené disputace, při kterých z ostatních dělá tupce. Ostatní standard. Přišel jsem, osouložil jsem, vyřešil jsem.
Ve všech knihách ze série "Oldřicha s Chlumu" nalezneme nějaké "ale". Vzpoura goliardů není vyjímkou. Příběhy p. Vondrušky jsou čtivé, napínavé a plné zajímavých (faktických) informací a souvislostí. I přesto bych byl rád, pokud by si příběhy zachovali svou autentičnost prvních dílů tím, že z hlavních postav není potřeba dělat bůh ví co. Jsem ochotný uvěřit celému průběhu pátrání, ale trochu mě nudila (a zklamala) část, kdy "vězněný" Oldřich z Chlumu pouze svými dedukcemi vlastně vraha odhalil, aniž by s kýmkoliv mluvil a jakkoliv pátral, vlastně mu stačilo být jen zavřený v komnatě a přemýšlet... To Ota s Divišem se museli naběhat, aby na něco přišli a případ uzavřeli. Podle mého zbytečně předsunutá dokonalost Oldřicha z Chlumu, kterou již stejně známe z předchozích 21. knižních dílů. Absolutními hrdiny mohli zůstat Ota s Divišem, nebo neměl být Oldřich vězněn. O jednu hvězdu méně, ale to neznamená, že se netěším na "Dračí náhrdelník". :)
Tato kniha se panu Vondruškovi povedla a trojlístek mých oblíbených hrdinů autor zavedl až do dalekých Cách. Zde opět osvědčili své schopnosti a za pomoci několika krásných žen odvrátili intriky proti českému králi. Opravdu příjemné odpočinkové počteníčko.
Vondruškova klasika, osvědčené čtivo jako zklidnění v tom předvánočním rumraji. :) Nic objevného, ale já jsem byla velmi spokojena.
Autor opět nezklamal. Tentokrát se děj neodehrával stejně jako vždy, takže pro mě příjemná změna. Pěkné počteníčko.
Váhal jsem, zda mám knihu vůbec koupit, protože ač mám Vondrušku rád, připadá mi, že při psaní posledních románů měl "vyjeté koleje", kterých se držel a ztrácel tak "šťávu". Tady mě mile překvapil a jednotlivé dějové linky si udrželi spád a nápaditost. Suma sumárum, celkově kniha potěšila.
Oldřich z Chlumu je tentokrát odsunut tak trochu na vedlejší kolej, resp. pod zámkem, takže Ota s Divišem si musí poradit sami. Což se mi na tom líbilo, že to tentokrát nestálo jenom na Oldřichovi, i když se nakonec dobral stejnýho závěru.
První polovina knihy super, konec byl trochu slabší, ale jako oddechovka takhle při večeru dobré :)
Já nevím, ale už mi to všechno přijde hodně stejné, podobné. Skupina Oldřicha z Chlumu se rozdělí, každý něco zjistí, vražda (případně několik) nesmí chybět. Bohužel nejsem moc pozorný čtenář, velmi mě ruší mnoho postav, kdy některé nehrají v příběhu v podstatě vůbec žádnou roli.
Tak taková klasická vondruškovina - řekla bych nepřekvapí a rozhodně neurazí. Celkově se mi další příběh s Oldřichem, Otou a Divišem líbil, obzvláště začátek, kdy se Ota vydával za potulného studenta byl moc pěkný, také Cáchy byly vykresleny moc poutavě. Zaujala mě i linie s Otou a malomocnou dívkou. Já mám prostě pro tuhle sérii navždycky slabost a těším se na každý další díl.
Příjemné, oddychové čtení. Zajímavý detektivní případ. Prostě Oldřich z Chlumu s Otou a Divišem - postavy, které nezklamou.
Zatím pro mě pátá kniha ze série Hříšní lidé Království českého. Pěkný příběh psaný s humorem, příjemně strávený čas nad knihou, dobře se čte, prostě ideální odpočinkové čtení.
Další super kniha od skvělého autora. Nádherně zamotaná, čtivá. Jedním slovem perfektní!!!!!
středověk 13. století historické detektivky Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Jak píší i ostatní : dobrá kniha k oddychovému čtení. Jinak klasická úroveň knížek pana Vondrušky z této série.