Výpadek systémů
Martha Wells
Z deníků robokata série
1. díl >
V budoucnosti, která je ovládána technologickými korporacemi, musí být všechny vesmírné mise podpořeny a placeny všemocnou Společností. Výzkumné týmy jsou doprovázeny bezpečnostními androidy, které ovládá Společnost. Nicméně, pokud je svět budoucnosti založen na faktu, že vždy v soutěžích vyhrává nejnižší možná cena, bezpečnost nebude hlavní prioritou. Na vzdálené planetě pracuje tým vědců na povrchových průzkumech za bedlivého dohledu Společnosti. Ta má na místě droida, který ovšem hackoval vlastní systém, nabyl vědomí a nyní se identifikuje jako Vrahokat, byť zatím relativně v tichosti. Zatím pouze pohrdá svými lidskými stvořiteli a jediné co si opravdu přeje, je tiché místo daleko od lidí, kde by mohl přemýšlet nad svou vlastní existencí. Nicméně jeho plány jsou narušeny, když zmizí druhá z probíhajících misích. Tým vědců a Vrahokat musí zjistit pravdu. Vydávají se tedy na cestu...... celý text
Literatura světová Novely Sci-fi
Vydáno: 2019 , FobosOriginální název:
All Systems Red, 2017
Ano, opravdu jednoduché a krátké sci-fi, které bych doporučil jako oddech mezi nějakými intelektuálně náročnými tituly... Jinak robokata jsem si celou dobu tak nějak představoval jako trochu drsnějšího Krytona :-D
Jednoduchá, čtivě napsaná sci-fi. I když jsem věděla, že se jedná pouze o první díl, přišel mi příběh dost neucelený, jakoby nešlo o jednu knihu, ale pouze o kapitolu.
Obsahově bohaté asi jako dvě první kapitoly každého jiného sci-fi, sice proběhlo celé drama ale dosti povrchně. Forma deníku ale není špatná a doufám že další díly budou plynule navazovat a vyklube se z toho dobrý příběh. Naštěstí se mi podařilo koupit více dílů za velmi výhodnou cenu. Koupit tohle za plnou cenu a ještě nemít po ruce další díly do kterých se hned pustím, tak bych byl více rozčarovaný.
Kniha prevažne o tom, ako robot pozerá seriály. Veľmi jednoduchý a nudný príbeh v podstate o ničom. Hrá sa to na hlbokú úvahu o androidovi a jeho mieste v spoločnosti, no nejak som to autorke nezhltol. Aj kvôli tomu, že robot mi prišiel až príliš ľudský. Jeho uvažovanie, pocity, pozeranie seriálov, lenivosť čítať si informácie... Je to robot, nemal by vstrebávať informácie behom pár stotín sekúnd ako počítač?
Celé to bolo nejaké nedomyslené. Robot, ktorý po údere do hlavy odpadne? Prečo by niekto vyrábal bezpečnostné bojové roboty, ktoré cítia bolesť a nevládzu sa kvôli nej udržať pri vedomí? Ostatné postavy plytké a nezaujímavé. Aspoň, že to bolo také krátke. Na ďalšie diely sa nechystám. 2*
Dost dobrý příběh. Napínavý i nutící se zamyslet nad vztahem člověka a androida (otroka). Ukazuje, že nejen člověk má problém pohlížet na androida (otroka) jako na rozumnou bytost, ale i android (otrok) má problém bez mindráků komunikovat s člověkem. A nakonec i otrok je schopen postavit se na vlastní nohy (když chce) a nebýt závislý na milosti svého pána.
Není to zase tak špatný, jak to tady podle hodnocení vypadá... příběh není moc technický, spíše takový kecací, ale celkem zajímavý námět a jeho rozvinutí... Robokat je tak trochu "Frankestein" z budoucnosti... ale celkem dobrý, krátký, dá se :)
Spíše to na mě působilo návrhem témat pro knihu než kniha samotná. Je to hodně povrchní po dějové stránce.
Jedná se o dost oddechovou jednohubku. Mám rád hodně propracované sci-fi světy a celkově fungování technověcí založených alespoň na částečném vědeckém podkladu. Toto v knize sice není, ale za to příběh rychle odcejpá. Všechny postavy, kromě robokat jsou dost nic neříkající. Pokud autorka bude rozvíjet další myšlenky a samostatné chování robokat určitě si přečtu i další díl. Jsem zvědavý jak se robokat rozhodne žít...
Autorka se odvážně pustila do hard sf se statečností, která je jistě větší než její vědomosti o fungování "jednotek" (unit) , "robotů", elektroniky a umělé inteligence obecně. Původním vzděláním antropoložka si pravděpodobně chtěla na pozadí kontrastu UI vyřešit nějaký palčivý problém s definicí člověka, humanity a lidství obecně. Obdařila, na můj vkus poněkud zmateně a nelogicky, "jednotku" vědomím vlastní kognitivity a na tomto faktu se pokusila vytvořit, spíše vybudovat osobnost "jednotky". Pan překladatel by se měl více seznámit s technikáliemi kyber punku a zkusit si načíst třeba W. Gibsona nebo aspoň Neffa. Občas to nedávalo smysl. Na druhou stranu oceňuju statečnost autorky, se kterou se pustila do technikálií a témat která mám rád tak nějak z principu věci. Příběh sice poněkud drhne a postavy jsou jak papírový čerti, plochý a nevýrazný ale dejme tomu, že je to zahřívací kolo a tak shlédneme okem shovívavým a budeme v naději a očekávání dílů dalších.
Nechtělo se mi do čtení, nemám tento styl příliš v lásce, ale musí uznat, že je to naprosto úžasně napsané. Krátký příběh, zajímavý. Děj má spád a čte se sám.
Kniha se mi celkově líbila, knihu jsem přečetl na jeden zátah. Kniha má 8 kapitol, které byly krátké a určitě si budu chtít přečíst další díl z této série a to je PROCES ZMĚNY. Knihu hodnotím na 4*.
Jedná se o sci-fi, které si může přečíst i ten čtenář, který žánr sci-fi běžně nevyhledává. V knize se vyskytuje také humor. Oblíbil jsem si hlavní postavu Robokata a budu zvědavý na jeho další dobrodružství..
Pokud máte rádi sci-fi ale zrovna nemáte náladu na něco hlubokého a složitého, tak vám Výpadek systémů rozhodně doporučuji. Je to docela vtipná jednohubka, kterou přelouskáte během pár hodin.
Podle mě je příběh záměrně napsaný jednoduše a bez hlubšího popisu světa, aby bavil i nečtenáře sci-fi a nezatěžoval je přílišnými technologickými popisy. Nemůžu říct, že by autorka přišla s nějakou novinkou, ale postava Robokata se jí povedla a byla mi sympatická, takže se určitě pustím do pokračování.
IG: zrzi_cte
Vcelku dobrá a nenáročná sci-fi povídka, která mohla být rozebrána více do detailu (doba, prostředí, osobnosti, mise...). Takhle z toho je pouze oddychovka. Takže jestli se chcete ponořit do jiného světa, zkuste raději něco lepšího, pokud hledáte lehké sci-fi, které sfouknete na jeden nádech, tak proč ne.
2019 | Výpadek systémů |
2019 | Proces změny |
2020 | Chybný protokol |
2020 | Strategie úniku |
2023 | Střet myslí |
Oddechovka. Čtivá, děj zaujme, i když nemá žádnou extra hlubokou myšlenku. Prostě čistá zábava na pár chvil.