Za písní severu aneb Proč bychom se neztratili
Zdeněk Šmíd
Vodáci série
Humoristická knížka navazuje na slavnou a dnes již kultovní trilogii příběhů o partě vodáků a "horáků" (Proč bychom se netopili..., Proč bychom se nepotili... a Proč bychom se netěšili...). Keny, Sumec, Lucie, Lída..., s nimi samozřejmě autor a po dceři Magdaléně, která s ním kdysi putovala po horách, je to tentokrát syn Lukáš, kdo se vydá na putování "za písní Severu" až do dalekého Norska.... celý text
Jako cestopis je kniha úplně úžasná. Bonus vidím v tom, že jsou v knize i některé norské báje a historické drby. Vše podávané s laskavým humorem pana AUTORA, jehož slovní spojení miluju už od mládí. "Norsko bez deště - lečo bez buřtů"
Spousta humoru a osobních prožitků autora z "vandrování" je součástí jeho cestopisného vyprávění po Skandinávii. Vše je doplněno jemnými poznámkami z historie, mytologie a ze života tamních domorodců této překrásné a rozlehlé části našeho světadílu. Pro toho, kdo ve Skandinávii byl, vyvolá čtení mnoho hezkých vzpomínek.
Za písní severu je hodně cestopisná kniha, ale i zde i humor. Pokud si chcete přiblížit Skandinávii, přečtěte si to.
Prošel jsem si po delší době seznam knih páně Šmída a hle, další kousek, který jsem před časem četl a bylo mi příjemně a veselo...:).
Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě. Ani jsem nevěděla, že kniha má pokračování. Skvělé :-)
Touhle knihou jsem splnil jeden z bodů čtenářské výzvy 2020, kniha, která má v názvu slovo aneb. Četl jsem před lety trilogii o vodácích a horácích a trochu mně překvapilo, že vyšlo tohle volné pokračování, tentokrát o cestě do Norska. Je to taková civilnější, více jako cestopis pojatá kniha, ale pořád stejně milá a v podobném duchu, jako ty předchozí. Bylo to příjemné setkání po letech se známými postavami.
Mám ráda humor Zdeňka Šmída a tak mě mile překvapilo, že píše i cestopisy. Je to zábavné, poučné, jen mě zcela odradil z touhy vyrazit na daleký sever - zima, bláto, déšť, sníh, ale jinak tam musí být krásně.
Jsem v pulce a jeste jsem se nezasmala. Nezaujalo me vypraveni, knihu nedoctu. Kdyz se preskoci 3 stranky,budete stale v obraze.
Krásná, čtivá a poutavá knížka, a to i přesto, že se nejedná o beletrii, ale o cestopis. I zde je patrná lehkost a humor, jako v autorových vodáckých knížkách.Mohu jen doporučit.
Knihu jsem četl na rozpálené a skoro prázdné pláži ostrova Thassos v létě roku 2005 :)) Ještěže nejbližší rekreanti kromě manželky byli víc než 50 metrů daleko, chechtal jsem se jako blázen.
Pěkně napsané, pro mě milá vzpomínka na známá místa při poznávacím zájezdu po Skandinávii. :-)
Četla jsem od Šmída lepší knihy. Moc mě nezaujala. Možná proto, že jsem knihu četla v parném létu a kniha je o drsném deštivém a studeném severu.
Od pana Šmída jsem přečetla všechno, ale tahle knížka je moje modla. :) Miluju Skandinávii - a poznávat ji s tímto "průvodce" v ruce, to je prostě ono. :) Dneska už jsem viděla víc, než pan Šmíd popsal, ale i nadále s námi tahle knížka jezdí. Co kdybych tam přecejen ještě něco objevila. :)
Na první stránce jsem se začala smát a skončila dlouho po přečtení celé knihy. Opravdu super vtip pane Šmíde, díky.
Zábavný cestopis, nenudila jsem se ani chvíli. Na severu jsem nikdy nebyla, ale jestli tam pojedu, tak jedině s knihami tohoto autora.