Zamilované povídky
* antologie
Říká se, že první láska je los, který nevyhrává, ale celý život si pamatujeme jeho číslo. Hrdinové Zamilovaných povídek Michala Viewegha, Petry Soukupové nebo Petra Šabacha o tom vědí své – a hořkosladkými příběhy jistě v mnohých rozdmýchají nostalgii. Protože kdo se nikdy nezakoukal do učitele nebo neprožil románek na letním táboře? A komu se v tanečních neroztřásly nohy při pohledu na člověka, který byl tenkrát jediný na světě? Sbírka ukazuje krásu i úskalí mladé lásky, na kterou se nezapomíná, přestože nám z ní většinou nezůstane nic než zlomené srdce…... celý text
Povídky Literatura česká
Vydáno: 2020 , TémbrInterpreti: Martina Hudečková , Jitka Ježková , Tomáš Hanák , Jan Maxián
Mám přečtenou přibližně půlku knížek z této edice česká povídka a považuji ji za jednu spíše ze slabších. Povídky jsem poslouchala jako audioknihu.
Není jednoduché být zamilovaný a mladý, nicméně příběhy mě moc neoslovily. Nejvíce ve mně zůstala povídka Marka Epsteina, dospívání je hodně křehké. A za přečtení/poslechnutí podle mě stojí povídky Ireny Hejdové, Markéty Hejkalové a Petry Soukupové.
Knížku jsem našla v knihobudce, ohmatanou a "očtenou" na chalupě ve vesničce v Jižních Čechách, tak jsem do ní chtěla jen nakouknout, a povídky jsem přečetla na posezení u kávy. Celkem fajn čtení, některé povídky lepší, jiné míň.
Poslala jsem jí dál do oběhu, ať dělá radost.
Četba, bez které se mohou obejít. Vlastně už po týdnu od přečtení není lehké vzpomenout, o čem to vlastně bylo.
U tohoto povídkového cyklu zjevně nelze ani pod takovým názvem očekávat sladké ukázky červené knihovny. Takže láska je tady drsná a komplikovaná... a řadicí páka lidských osudů.
No, opět , některé čtivé, jiné horší a dvě se mi vyloženě nelíbily...končím s povídkami ...(ale vím, že až vyjdou další, zase si je koupím)
Knihu jsem poslouchala v audio verzi, která dopomohla k lepšímu hodnocení této knihy. Hlas Jitky Ježkové mám velmi ráda a Jan Maxián v povídce Opilej Emou byl perfektní, jelikož navodil atmosféru, u které jsem se opravdu zasmála. Nejvíc se mi líbila povídka od Petry Soukupové (láska není jen o vzhledu), Marka Epsteina (velmi smutná povídka, kde si člověk uvědomí, jak vážné mohou být jisté činy) a Borise Dočekala (osobní příběh autora, velmi milá povídka na závěr).
Ani jedna povídka pro mne nebyla vyloženě zklamání a každá něco předala. Velmi doporučuji právě jako audioknihu.
Docela hezká povídková kniha pro chvíle pohody. Poslouchala jsem ji v audioverzi. Devět příběhů o lásce je příjemná oddychovka. Některé povídky byly skvělé, jiné průměrné. Dvakrát jsem si poslechla tu úplně poslední, asi mi byla něčím blízká :). A povídky namluvené Jitkou Ježkovou a Martinou Hudečkovou mají díky těmto interpretkám přidanou hodnotu.
Obecně mám soubory českých povídek ráda. Už několikrát jsem díky nim objevila nového autora a baví mě různé styly i jak si rozliční autoři poradí se stejným zadáním. Zamilované povídky ale byly spíš zklamáním. Vlastně mě neoslovila skoro žádná. Škoda, téma zamilovanosti se dalo zpracovat určitě mnohem zamilovaněji.
Různě a "hrůzně" poskládané puzzle povídek z dílny současných českých autorů. Na některých je znát chvat, že jsou šité spíše horkou jehlou, jiné jsou pečlivě promyšlené a k jejich pochopení nestačí jen jedno ledabylé pročtení. Autoři též nezapřou postupy, které jsou pro ně typické. Většinou však jde o průměr, povídky jsou adresované spíše dospívajícím a drží se pravidel žánru young adult. Tématem některých je však i hledání a nacházení lásky ve věku pozdějším. Asi nejvíce na mě zapůsobila poněkud drsná povídka "Lajf" od Marka Epsteina, s překvapujícím až šokujícím dějem a skvělou pointou.
Poslechnuto jako audiokniha. 9 povídek každá jiná, jedna mě rozesmála (3), jedna rozesmutnila (5), další jsem ani nedoposlechla (6), jiná mě mile nepřekvapila (1) a poslední mi přišla k zamyšlení (9). Shrnuto, podtrženo příjemný poslech. Odpočinkový.
Některé povídky se mi líbily více, některé méně. Nejzajímavější pro mě byla povídka Markéty Hejkalové. Myslím, že by to byl pěkný námět i na román. Líbila se mi i ta forma, že jsou v podstatě tři vypravěči.
Nikdy jsem na povídky nebyla, ale chtěla jsem to zkusit. Bohužel, pro mě to opravdu není. V žádné jsem neobjevila něco, z čeho bych si sedla na zadek a některé se mi opravdu špatně četli a já se jen modlila, ať je to za mnou.
Určitě budu chtít zkusit ještě sbírku povídek Bílý plášť a pokud mě ani to nezaujme, tak dám povídkám navždy sbohem.
Po minulé povídkové knize jsem tuto otevírala trochu skepticky, možná proto mě potom tak bavila. Snad u jedné povídky jsem se nudila, zbytek byl super! :-)
2009 | Thriller |
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Audiokniha několika povídek o prvních láskách, zejména mladých puberťáků.
Některé se mi líbily, ostatní už méně.