Zánik
Christopher John Sansom
Matthew Shardlake série
1. díl >
Píše sa rok 1537 a krajina je rozdelená medzi tých, ktorí zostávajú verní katolíckej cirkvi, a tých, ktorí zachovávajú vernosť kráľovi a jeho novozaloženej národnej cirkvi. Keď v kláštore na južnom pobreží Anglicka dôjde k brutálnej vražde kráľovského komisára, obávaný Thomas Cromwell, generálny vikár kráľa Henricha VIII., poveruje vyšetrovaním Matthewa Shardlaka, človeka rovnako zanieteného v otázkach cirkevnej reformy. Shardlake a jeho mladý chránenec sú na stope sexuálnych deliktov, sprenevery finančných prostriedkov i velezrady, a keď odhalia ďalšie dve vraždy, musia sa vrhnúť do akcie a vrahovi včas skrížiť plány.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2021 , AktuellOriginální název:
Dissolution, 2003
Všech pět dílů jsou úžasné, skvěle se čtou. Kdo má rád historii, starou Anglii a detektivky, přijde si opravdu na své. Jen je možná dobré číst knihy podle posloupnosti.
Skvělá knížka, dokáže vtáhnout do děje. Ze začátku jsem měla pocit jak to bude nuda vražda v klášteře ...ale pak se to pěkně rozjelo a už jsem jen hltala. Styl se tak trošku podobá na našeho spisovatele Vlastimila Vondrušku, který mimochodem píše taky moc pěkně.
Zde je po boku vyšetřovatele, právníka Mathewa Shardlaka jeho mladý spolubydlící Mark Poer. Po této povídce už čtenář vídá po boku Mathewa trochu pádnějšího Jacka Baraka. Jinak příběk je výborný a napínavý. Člověk tu zimu a nevlídnost starého kláštera téměř cítí na vlastní kůži.
Tak ted nevím...Je to první nebo posledník kniha této série...Vincek1 píše že poslední a jinde zase někdo píše že první...tak opravdu nevím...A nechci se do ní pouštět dokud nevím zda začnu opravu na začátku...poradíte někdo prosím?
Poslední kniha této pro mě vydařené série. Výborně se čte, má spád, ale stejně jednou skončí. To je podle mě jediná vada.
Naprosto fantasticky chytlavý děj , který Vás pohltí od prvních stránek. :) Doslova Vás chytne a nepustí
Román mi trochu místem děje připomněl Jméno růže. Příběh je dost napínavý a mrtvoly se pozvolna kupí, nechybí ani zákulisní machinace mocných. Všem, kteří čučí v telce na Tudorovce, doporučuji.
Je to opravdu velmi čtivé, navíc poučné, neboť děj se odehrává v pozadí skutečných historických událostí.Mně osobně zaujalo (teda kromě poutavého příběhu), že "tunelování" bylo už tehdy na velmi vysoké úrovni :-)
vraždy 16. století kláštery, opatství historické detektivky Thomas Cromwell historické romány zfilmováno – TV seriál
2010 | Zjevení |
2012 | Rozpuštění |
2011 | Trofej |
2015 | Lamentace |
2019 | Země mrtvých nadějí |
Rozpuštění je slušně napsaná detektivka, kde se kromě jména vraha dozvíme něco víc o životě v Anglii první poloviny šestnáctého století.