Žárlivost a jiné povídky
Jo Nesbø
Strhující sbírka napínavých příběhů od krále severské krimi. Nevěra se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou řeckou servírku. Taxikář nachází v šéfově autě náušnici své manželky. Žena letící z New Yorku do Londýna se kvůli manželově nevěře rozhodla spáchat sebevraždu a bez okolků své plány svěřuje podivnému spolucestujícímu. Nebezpečný kolotoč silných emocí se dává do pohybu… a už nepůjde zastavit.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021
Pro mě osobně velké zklamání. Dočetla jsem do půlky. K Nesbovi mi tento styl nesedí. Asi ho mám, po přečtení všech jeho detektivek, zaškatulkovaného a nemohu si zvyknout na jeho nový styl. Ale to je můj pohled. Ostatním se třeba zalíbí i v této formě. Rozhodně knihu neodsuzuji.
Asi mám ráda Nesba v jakékoliv podobě. Zde navíc může ukázat svou lehčí a vtipnější stránku, pro kterou jsem si ho zamilovala v Krev na sněhu, a potom začala závislost. Každá povídka je jiná, ale spojnice mezi nimi je. Nebudu prozrazovat, co to je, ať vám nic nevykecám, a nic nezkazim.
Sbírku otvírá lehký kousek, byť jeho téma je trochu závažnější. Tak proč jsem se tak bavila? (Londýn.) Potom následuje titulní a nejdelší povídka sbírky, o tak trochu jiném vyšetřovateli se speciálním zaměřením vyšetřování (Žárlivost). Potom takový kraťas o předbíhání (Fronta), o prchlivém popeláři (Odpad), po zpověď manžela po smrti manželky (Přiznání), o zmateném spisovateli (Odd) a nakonec o podezřívavém taxikáři (Náušnice).
Víc keciček u jednotlivých povídek :)
Kolem a kolem velice dobrá sbírka. Doporučuji :)
nevěra sebevražda vraždy smrt letadla záhady napětí norská literatura žárlivost vyšetřování
Část díla
- Fronta / Rad 2021