Zásady muštárne

Zásady muštárne
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122614/bmid_zasady-mustarne-lPQ-122614.jpg 5 2815 2815

Uprostred jabloňových sadov v štáte Maine sa ocitáme v malebnom, no drsnom svete, v ktorom sa začína odysea Homéra Wellsa. Ako najstarší zverenec sirotinca v mestečku St. Cloud´s sa priúča remeslu, pomocou ktorého pomáha mladým a starším ženám. Jeho učiteľom je Wilbur Larch, zakladateľ sirotinca s nevšednou náklonnosťou k éteru, oddaný všetkým sirotám, no najmä svojmu talentovanému žiakovi Homérovi Wellsovi. Práve jeho životný údel – od učňovských liet v nemocničnom oddelení sirotinca až po obdobie dospelosti v úlohe šéfa muštárne a milenca manželky svojho najlepšieho priateľa – tvorí príbeh knihy Johna Irvinga.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , INA

The Cider House Rules, 1985

Jarcaa
29.04.2015 3 z 5

Zdá se mi, že z této knihy jsou buď čtenáři nadšeni a nebo naopak. Kniha se mi dobře četla, příběh byl zvláštní, ke konci jsme se nutila a čekala na okamžik, kdy se to znovu „rozjede“. Mám ráda knihy o kterých pak můžu ještě několik hodin/dní/měsíců přemýšlet. U této jsem po přečtení poslední stránky knihu zavřela, dala do knihovny a tím to skončilo. Žádná myšlenka mi neutkvěla v hlavě.

alexpo
03.04.2015 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem nejdřív viděla film. A co si budeme povídat, kniha je ještě lepší. On to prostě ten pán umí!

kalache
23.03.2015 5 z 5

..ta nejlidštější kniha,kterou pan Irving napsal....

lenka0461
16.03.2015 5 z 5

Působivý příběh o životě sirotka, který je po celý život ovlivňován svým původem a jehož životním mottem je být užitečný. Kniha se mi líbila, protože byla realistická. Vyprávěla o životě, ve kterém ne vždy dostaneme, co chceme a po čem toužíme a někdy i kvůli lidem, které milujeme. Objevuje se zde i téma potratu a autorův názor mě oslovil. Kniha měla rádoby šťastný konec, ve kterém se Homer stal tím, co v něm lidé ze sirotčince ( a nejen oni) viděli a co potřebovali, a přijal osud, který mu určili ne však ten, po kterém toužil.

niknikita
14.03.2015 5 z 5

Výborně zpracovaný poutavý příběh a k mému překvapení ještě lepší film :-)

waltlenka5
05.03.2015

nádherná kniha všem doporučuji

pif69
24.02.2015 5 z 5

Po Garpovi můj druhý román , který jsem od Irvinga kdysi přečetl . Dobrá volba . Následně jsem viděl i film , který je neméně povedený . Pro Irvinga palec nahoru ..

Rade
23.02.2015 4 z 5

Působivá a rozhodně zajímavá kniha, ale musím se přiznat, že film mě oslovil více.

petranecka
14.02.2015 5 z 5

Knížka, která mě naprosto ohromila, tak silný zážitek jsem zatím u žádné knihy neměla...

Amras
08.02.2015 2 z 5

Knížka mě nenadchla, nezaujala. Jistě ale věřím, že někomu tento typ knížky může vyhovovat.

jaakubsykora
01.02.2015 5 z 5

Moje první kniha od Irvinga a zatím nejlepší knížka co jsem četl. Měl jsem ji půjčenou z knihovny, ale uchvatila mě natolik, že už teď má čestné místo v mojí knihovně. První a na dlouhou dobu jediná, které dávám 5 hvězdiček.

d.a.s.a
26.01.2015 5 z 5

Moje nejoblibenejsi knizka. Cetla jsem ji az po shlednuti filmu, narozdil od nej jde vice do hloubky a je zde popsano vice linii celeho pribehu. Krasna ve vsech ohledech.

grillica
25.01.2015 5 z 5

Pravidla moštárny jsou jednou z mých nejoblíbenějších knih vůbec, ráda se k ní čas od času vrátím jako k osvědčeným hodinám skvělé četby. Příběh se od Irvingových oblíbených témat jako jsou medvědi, cirkusáci nebo zápasníci hodně odlišuje a i proto ho mám tak ráda, ostatní jeho knihy mě tak nezaujaly. Neskutečně čtivá a tlustá bichle, která mě vždycky dostane a po přečtení jsem najednou jako tělo bez duše, protože už to (zase) skončilo. Doktor Larch s Homerem jsou moji velicí literární hrdinové. A neodpustím si také poznámku o filmu: není špatný, ale na knihu nemá ani v nejmenším.

mgeisselreiter
25.01.2015 3 z 5

Kniha se mi od první stránky velmi dobře četla. S přibývajícím časem to však byla čím dál tím větší nuda a ke konci už jsem byl skoro zoufalý, aby to konečně bylo za mnou. Na více než 600 stranách je tak spousty prázdna a nudy. I když autor píše čtivě, chybí mi tam zajímavější obsah. To, co se snažil vyjádřit v tomto obsáhlém románu, by pravděpodobně mohlo vyznít mnohem lépe hutnější formou na cca třetině plochy. Ne, nevadí mi tlusté knihy, naopak pokud se podaří, dokáží často podat lepší obrázek a více čtenáře dostat dovnitř než kratší díla. Irvingovi se toto dle mého názoru moc nepovedlo. 60%, 25.1.2015.
26.1.2015 jsem shlédl film a musím říct, že v tomto podání je dílo podáno podstatně lépe, ostatně tak, jak jsem zmínil výše: je hutnější, a především citovější, procítěnější (došlo mi, že kniha vlastně vůbec na čtenáře nepůsobí, je to celé jen takové odtažité vyprávění).

skableska
22.01.2015 5 z 5

Krásná kniha, doporučuji přečíst. Dočetla jsem ji před několika týdny a stále se nemohu začíst do jiné. Přirostla mi k srdci :-) Film je pěkně natočený, ale kniha je prostě kniha. Ve filmu mi chybělo několik pro mě důležitých pasáží a postav...
U málo knih se mi stává, že knihu dočtu a mam chuť si ji přečíst hned znovu ;) ...

martunka
10.01.2015 5 z 5

Přečetla jsem od Johna Irvinga skoro všechny jeho knihy, ale tohle je jedna z jeho nejlepších !! Nepřeháním když řeknu, že se moc povedla.

evickakyticka
01.01.2015 4 z 5

Přečteno po dlouhé době podruhé a s pocitem, že příběh to byl hezký, silný, dobře odvyprávěný a nejvíce jsem si oblíbila Melony, ta měla šmrnc:)

zp87
19.12.2014 5 z 5

Dokonalá kniha. "Klasika", která rozhodně není přeceněná. Což není samozřejmost.

Kdyby učitelé literatury seškrtali seznamy "povinné literatury" na kousky, které skutečně stojí za to - jako třeba Pravidla moštárny, možná by četlo více lidí. Možná by někteří ze zarytých odpůrců literatury nezískali ke čtení takovou nechuť.
Porovnávat Pravidla moštárny knihu s filmem nemá cenu - to je jedna a sto (přestože film není nikterak špatný).

Ta atmosféra, která je v knize, vykreslení postav... duch tehdejší doby - dokonalé. Moc, moc se mi to líbilo.

Ovšem musím dodat, že naslazená "moštárnou" jsem sáhla ještě po jiných knihách Irwinga a tam jsem byla docela zklamaná. Pravidla moštárny jsou z mého pohledu zkrátka nejpovedenější.

Koňadra
13.12.2014 5 z 5

Pre mňa súkromne - asi najlepší Irving. Nádherne vytvorené rozdielne atmosféry v St. Cloud a Ocean View. Neopakovateľná melancholická a trošku tajomná postava doktora Wilbura Larcha ... Pekná a vrstevnatá kniha.

betys6914
03.12.2014 4 z 5

Vlastně to je smutná kniha, kniha o smutné realitě života.