Ze života knihomolky
Deborah Tung
Knihomolky všech zemí, spojte se! V tramvaji koukáš lidem přes rameno, jen abys zjistila, jakou knížku právě čtou. Než aby sis koupila něco na sebe, raději utratíš celé kapesné v knihkupectví. Tajně (a někdy i naprosto veřejně) čicháš ke svým novým knižním úlovkům. Nejlepší večírek je pro tebe ten, kdy všichni sedí tiše u stolu a čtou si. Zkrátka čteš všude, všechno a pořád, a když zrovna nečteš, o knihách si aspoň povídáš. Poznáváš se? V tom případě je knížka Ze světa knihomolky dalším povinnou položkou na tvém reading listu. U každé stránky tohoto vtipného a milého komiksu se budeš potutelně usmívat a říkat si, že hlavní postava je snad napsaná přímo podle tebe.... celý text
Humor Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CPressOriginální název:
Book Love, 2019
Komiks, šitý všem knihomolům na míru. Pochopí ho jen ti, jichž se tato "vášeň pro příběhy, skládané z písmenek" bytostně dotýká. Kniha je to milá, vtipná i humorná, s notnou dávkou nadsázky parodující počínání této poněkud "lehce ujeté komunity" :-)
Najdeme zde i tipy na pár zajímavých knih. Přesto mi připadá, že je určena spíše dětem a dospívajícím, kteří si se čtením a čtenářstvím neví rady. Obsahuje totiž rady až téměř "agitační", které mají čtenářům pomoci: "Choď častěji do knihovny. Mají tam ideální podmínky na čtení, knihy jsou zdarma a nemusíš se cítit provinile, když nedočteš knížku, která se ti nelíbí." Autorka zmiňuje i různé druhy knihoven... včetně "nástrah", které na čtenáře čekají /např. když ze spousty vybraných knih v knihovně musí volit jen jednu, neboť byl překročen limit/. V podstatě nás chce přesvědčit o tom, že na naší vášni není vůbec, ale vůbec nic špatného :-)
Zde jsem se našla, mluví mi přímo z duše a těší mě, že nejsem jediná, koho tohle "šílenství" potrefilo.
Všechny vykreslené scény mi byly hodně blízké, včetně té s "nasáváním odéru nových knih do nosu": uznávám, že tato "čichačská vášeň" je daleko návykovější než kdejaká droga :-) Prozatím jsem však nedospěla do fáze, kdy si čtu i za chůze, nos zabořený mezi stránkami. Na takové blázny občas natrefím v MHD: naprosto jim rozumím, divím se ale, že o kolizích těchto "knižních chodců" stránky černých kronik mlčí: že by k nim přeci jen nedocházelo?
I mě knihy "pokouší a křičí na mě", ať je otevřu, takže kvůli nim odsunuji jiné "nepodstatné" věci... A když potkám dalšího knihomola, ihned rozjedu detektivní pátrání a nenápadně koukám přes rameno, co právě čte... Mám také tendence oslovovat autory knih, které mě nadchly... Jen pár věcí nedělám: nemám ráda knižní série a knihy nefotím do sociálních sítí.
Kniha se mi moc líbila, oceňuji i krásné ilustrace. Nedá mi to, abych v závěru necitovala pár důvěrně známých momentů:
"Cítím se tak smutně a prázdně. Jako bych postrádala část sebe sama... Nic už nedává smysl... Zrovna jsi dočetla knížku, že jo?... Ano, můj život už za nic nestojí..."
"Nechápu, proč s sebou musíš tahat tolik knížek. Vždyť je dneska určitě nepřečteš všechny...." "Tuhle už jsem skoro přečetla a ještě jsem se nerozhodla, do které se pustím pak." (Pozn.: A já dodávám: co kdyby se mi ani jedna z nich nelíbila?)
"Když vidím, jak někdo čte stejnou knihu jako já... je to, jako bych potkala nového kamaráda."
"Když vedeme čtenářský život, prožíváme několik životů najednou."
"Knihy mi dokážou zprostředkovat ryzí radost a probudit ve mě nadšení do života. Ale stejně tak mi dokážou zlomit srdce a proměnit mě v slzavé údolí. Občas mě dokonce naprosto emočně vyždímají."
"Nejhorší obavy knihomolů: že budeme mít volnou chvíli, ale nic ke čtení /vlak bude mít třicet minut zpoždění/.. . že dočteme dobrou knihu a pochopíme, že žádnou stejně tak skvělou už nikdy nenajdeme... že knihu omylem poškodíme..."
"K čemu dalšímu můžeme použít knihy... jako způsob, jímž se vyhnout konverzacím s neznámými lidmi..."
Druhá kniha od Debbie Tung, po které jsem sáhla. U této mě obzvlášť potěšilo téma - protože logicky ke knihomolství mám blízko. :) Některé nakreslené situace byly opravdu vtipné a nahlas mě rozesmály, jiné byly prostě jen milé a vysvětlovaly, proč je super být čtenářem. :) Moc se mi líbila dvoustránka s tipy na úžasné knihy - zařadit ji byl opravdu dobrý nápad. V neposlední řadě jsem ocenila, že tato kniha měla pevnou vazbu a nemusela jsem se o ni tolik bát. :) Stejně jako jsem již psala u první knihy - styl kresby se mi moc líbil a některé obrázky byly úplně pohádkové. :) Hodnotím jako moc krásné a milé čtení. :)
Doporučuji číst v anglickém originále. Přesně, jak se píše v komentářích níže, musel se v tom poznat každý knihomol.
Tak v tomto se musí poznat naprosto každý knihomol. Krásná oddechovka. Pobavila, potěšila a zahřála u srdce.
(SPOILER)
Není asi úplně důvod mít knížku doma, ale jednou za čas si ji vypůjčit z knihovny je určitě super nápad. Já sama se k ní vracím podruhé a asi ne naposledy. Je to velmi milá knížka, která nám představuje člověka ,,zvláštního, samotářského, romantického" a to jest knihomola. Předpokládám, že každý kdo tuhle knihu čte není jen nějaký náhodný kolemdoucí, ale má ten stejný problém jako hlavní hrdinka Debbie, je nenávratně chycen do osidel knižního světa, a je tedy také oním pověstným knihomolem ...a odtud už není úniku, vážení.
Kniha vás uklidní, že v tom nejste samy, ale zároven vás naplní lítostí, nad tím, že nejste tak výjimečným knihomolem, jenž se pomocí knih dokáže dostat kamkoli a kdekoli...je to jako superschopnost, ale když jí má každý druhý, tak už to není tak zajímavé. Ovšem v něčem se s Debbie přeci jen neshodnem, ale jinak jsou ty věci opravdu hodně podobné. Každopádně co se týká těch rozdílů, tak já si například nečtu ve vaně. Z toho bych měla asi strach, a nevím jestli bych tam našla tu správnou ,, čtecí" polohu. Dál mi nedělá problém knihy prodávat, prostě když si nezíská kniha místo v mém,,srdíčku" tak moc nevidím důvod proč si jí nechávat, nájezd na knihovničky kamarádů nepořádám, jelikož prostě preferuju knihu co si koupím nebo z knihovny, vždycky mám strach, že tu jejich knihu dokážu zničit na více než 200 způsobů...a kamarád pak vykopá válečnou sekeru, aby se pomstil za svou knihu...jedna z těch nejhorších variant je, že bude považovat náhradu za nějakou knihu v mé knihovničce.
Co víc říct...knihomolové a knihomolky...netlachejme tu, a pustme se do další knihy...nový svět čeká.
když jsem to četla viděla jsem v tom sama sebe. Tato knížka je taková jednohubka na jedno kousnutí
skvělé:)
Moc pěkné. Věřím, že se určitě někdo v obrázcích pozná. Prostě knihomolská závislost. Není co vytknout.
Knížka je pro zasmáti. V plno situacích jsem se viděla. Některé věci jsem dělala kdysi, ale nikdy jsem si nečichala ke knihám=D krásné ilustrace, ale víc by mi to vyhovovalo jednou týdně vidět na blogu, nebo ig. V knížce ty ilustrace ztrácejí kouzlo
Hodně příjemný komiks, kde se každý čtenář, tak trochu najde. U knihy jsem se mírně pousmíval, jak jsem se v situacích poznával, a přiznejte se ,kdo si při čtení strany 12 nečuchnul ke knize. Doporučuji všem knihomolům.
Přečteno během chvilky, místy zábavné, někdy k pousmání, ale jinak asi není moc důvodů se ke knížce vracet.
Zajímavý komiks, v hodně obrazcích jsem se opravdu viděla, některé mě i inspirovaly, prostě taková milá kratinká oddechovka pro knihomolku :-D
Super knižný komix.
Som presvedčená, že v príbehu sa našiel každý jeden KNIHOMOĽ.
Za mňa super :-)
A aj 9r. dcérke sa páčila
O D P O R Ú Č A M :-)
Táto kniha na MŇA rozprávala z duše :-)
Velmi milá komiksová knížka, ve které se mnohý z nás našel. Krásné a výstižné obrázky zachycují situace, které moc dobře známe. Všem, kteří mají rádi knížky doporučuji.
S knihomolkou Debbie toho máme hodně společného, v některých situacích jsem se úplně viděla. Přijemné počtení, je dobré vědět, že v tom člověk není sám ;))
"Když si přečtu první stránku, nemůže se nic stát."
"Ne, kniho. Teď nemůžu. Musím pracovat."
"Nejsem divná. Jsem jen hodně zvláštní."
Tohle je přesně ta knížka, u které se budete culit od začátku do konce (pokud jste ovšem správný KNIHOMOL)! A ty ilustrace? Úžasný! V mnoha věcech jsem se shlédla a z knížky jsem měla ten krásný pocit sounáležitosti.
P.S. pokud někdo nechápe váš "knihomolský pohled na svět", tak mu to dejte přečíst :D
Komixova výzva, nic víc, nic míň. Pár věcí bylo vážně vtipných, ale spousta se opakovala a pár jich hraničilo s křečí a trapností.
Tak to bylo opravdu krásné čtení a každý, kdo rád knihy čte, se v něm určitě pozná. Vtipné, přesně popsané situace všech správných knihomolů, které skutečně pohladí po duši.
komiksy kreslený humor pro dívky čtenářství bibliofilie, bibliofilství, knihomilství osobitost, svéráznost, jinakost, nerdství
2019 | Ze života knihomolky |
2019 | Introvertka v hlučném světě |
2020 | Když se introvertka vdá |
2023 | Introvertka chodí na terapii |
V tomto se musí poznat snad každý knihomol :D Opravdu je to jako kdyby mi někdo četl myšlenky, nebo mě pozoroval v nějakých situacích. Některé věci mě dokonce překvapily, protože jsem si myslela, že je dělám jen já a jsem blázen :D
Je to miloučké, úsměvné a moc hezky zpracované. Kresba se mi moc líbila.
Myslím si, že každý knihomol by si to měl aspoň prolistovat, protože to je zkrátka o nás :)