Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
Ve věznici Cold Mountain, v bezútěšné řadě cel známých jako Zelená míle, čekají na smrt vrazi tak zvrácení jako psychopat William Wharton a tak posedlí jako Eduard Delacroix. Dohlíží na ně několik dozorců: slušný Paul Edgecombe či naopak sadistický Percy Wetmore. Ale ať dobří, či zlí, ať nevinní, nebo ničemní, nikdo z nich se dosud nesetkal s někým tak brutálním, jako je obr John Coffey, násilník a vrah dvou holčiček. Je Coffey ďábel v lidské podobě? Nebo je někým úplně jiným? Mezi nebem a zemí je víc zázraků, než si kdokoli v Cold Mountain umí představit – a pravda vychází najevo v tlakových vlnách, které dokáže vyvolat jen Stephen King, a v explozivním finále, které čtenáři vyrazí dech.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2014 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Green Mile, 1996
Přemýšlím, zda je toto Kingovo dílo tak kvalitní, nebo získalo svou popularitu skvělým filmem. Z mého hlediska patří každopádně k tomu (možná nej)lepšímu, co King napsal, byť příběh působí těžkopádně, děj je velmi jednoduchý a neustále opakování textu/posledního děje na začátku každé nové části je poněkud zbytečné, byť je to dáno vydáváním jednotlivých částí na pokračování.
To, co ale - alespoň pro mě - vytahuje knihu ke čtyřem hvězdám, jsou kapky moudrosti, které King tu a tam roztrousil v textu, nad kterými se čtenář zamyslí a vážně, často smutně, pokýve hlavou...
"Saint Marie, Mére de Dieu, preiez pour nous, pauvres péchers, maintenmant et á l´heure de notre mort. Amen"
Zelená míle je kniha, které možná zpočátku úplně nevěříte. Říkáte si, co je tak neuvěřitelného na příběhu popravování vězňů na elektrickém křesle. Ale pak se setkáte s Johnem a veškeré pochybnosti jdou rázem stranou. Emocemi nabitá kniha plná překvapení, fantasknosti a zároveň jisté bezmoci, která příběhem prostupuje.
A pan Jingles? Tak jeho příběh má tu největší sílu.
Pán je mocný...
Jako dobrý, upřímně jsem od Kinga moc nečekal a vlastně se ho trochu obával. Dopadlo to o něco líp než jsem čekal, ale moje obavy se částečně naplnily. Určitě mě to nenechalo chladným, ale že by mě to nějak totálně dostalo, to zase ne. Musí se ale nechat, že King umí psát (ještě aby ne) až by vás nepřekvapilo, kdyby to skutečně byla výpověď hlavního hrdiny. Důkaz toho, ze King umí je, ze mě to celkem bavilo celých 500 stran, i když se toho moc nestane a to co se stane je vlastně hrozná nadpřirozená kravina. V Kingově podáni ale celkem vkusná a stravitelná.
Tragická, dojemná, se spoustou hlubokých procítěných chvil. Prostě skvělá po všech směrech.
Tato kniha, ke které jsem se dostal v podobě šesti pidi svazků, ve mne vůbec nevzbuzovala důvěru. Mám rád tlusté svazky Stephena Kinga. Ale jak jsem se začetl, bylo to něco nepředstavitelného. Příběh vás velmi rychle vtáhne a není vůbec jednoduše odhadnutelný. Navíc je to téma atraktivní - kdo by si nechtěl přečíst o masových vrazích čekajících na trest smrti...
Co se týká závěrečné pointy - je vcelku nečekaná a právě to dává příběhu tu tajemnost, protože pokud o konci nic nevíte, máte skládačku složenou jinak, ale nakonec se to změní. Vím, že se to s knihami obecně moc nedělá, nicméně filmové zpracování téhož (s Tomem Hanksem v hlavní roli jako Paul Edgecombem a Michaelem Clarke Duncanem v roli Johna Coffeyho) je jedna z mála výjimek, kdy je film lepší než kniha. Film vznikl za bedlivého dohledu Stephena Kinga a je to znát. Takže pokud jste knihu nečetli, máte slušné dilema - kniha nebo film? Ve chvíli kdy neznáte pointu, je příběh skvělý. Když už to víte, není to taková zábava. Musíte si prostě vybrat.
Nejprve jsem viděla film, poté si koupila knihu. Možná bych si knihu užila víc, kdybych neměla před očima stále Toma Hankse :-) . Ale příběh fantastický, má spád a rozhodně doporučuji.
Úžasná kniha,sice mě nedojala k slzám,ale i tak mě příběh dostal. Film jsem neviděla a ani jsem netušila o čem příběh je. Podle komentářů je film stejně úžasný jako kniha a jsem ráda,že jsem si nejdřív přečetla knihu a vytvořila si vlastni představu zelené míle.
Kdybych knížku přečetl dřív než jsem viděl film dal bych 5. Příběh knihy je naprosto totožný s filmem. Tím nechci říct, že by to bylo špatný to ne, jen mě už nedokázal ničím překvapit a ani dojmout.
Film miluju a neodradilo mne to od knihy, kterou jsem navíc dostala jako dárek. U filmu vždy pláču již od chvíle, co John Coffey vystoupí z auta......u knihy tomu nebylo jinak........i přesto, že film znám nazpaměť, tak knihu považuji za další z povedených dílek pana Kinga a jestli, milý Stephene, píšete na rychlo takovýmto způsobem......tak si raději nechci představit, jak to vypadá, když píšete pomalu.....to by se mnou mohlo seknout....
Pro tischa8409. Nechápu, proč máš potřebu číst už pátou knihu od Kinga, aby jsi to vždy ohodnotila odpadem a nebo jednou hvězdou? Dám Ti radu zdarma. Zkus jiného autora!!
Buď je národ enormní citlivkou a rozbrečí se nad kdečím, nebo jsem já enormně otrlý jedinec... protože mě to nepřijde dojemné a už vůbec ne tak úžasné, aby to mnou trhlo.
Obr-tutan, myš, dozorce a nepravdivý obvinění.
To poslední je realita běžných dní a nevím, proč bych měla cítit hrůzu a pláč jen při jeho smyšleném příběhu...
Plakat by se mělo nad těmi, kteří tak dopadli opravdu....ne nad příběhem sepsaným narychlo, jak sám přiznal King.
Litoval jsem, že jsem už viděl film, protože filmaři se knihy až na drobnosti drželi. Takže mi při čtení chybělo to hlavní, proč čtu Kingovy knihy - napětí a překvapení. Ale i tak mi nezbývá než kostatovat, že je to mimořádná kniha, které v podstatě není co vytknout.
Velice pěkný komentář ke knize napsal Valyk. Dávám mu palec a jsem ráda,že jsem knihu četla.
Kinga mám rád, je to realista . , jeho knihy otřesou normálním člověkem žijícím tzv.normálním, obyčejným životem....jak málo nás dělí od něčeho nenormálního, čemu se bráníme a nepřijímáme nic z toho jakkoli jiného světa, protože to je přeci nenormální...?
Dobře napsaná. Je podle knížky natočení i film, který je hezký a na konci je smutný.
Doporučuji.
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Nevím, jestli jsem taková citlivka, nebo prostě jen čtu knížky, co mě takhle dostanou. Několikrát jsem viděla filmovou verzi a i přesto, že jsem na konci pokaždé brečela, jsem si myslela, že mě kniha nijak zvlášť nepřekvapí. Opak byl pravdou, Zelená míle je pro mě jedna z nejemotivnějších knih, jaké jsem kdy četla. Výborná kniha od výborného spisovatele..
"John Coffey, šéfe, když zaměníte dvě hlásky, je to jako 'kafe'."