Žena v okne
A.J. Finn (p)
Ubehlo desať mesiacov, odkedy Anna Foxová naposledy vyšla zo svojho starého domu v New Yorku. Desať mesiacov putuje miestnosťami ako duch, desať mesiacov sa oddáva spomienkam, popíja (asi príliš) a bojí sa vyjsť von. Anna trpí agorafóbiou, chorobným strachom z otvorených priestranstiev. Okno je jej jediným spojením so svetom. Sedáva pri ňom deň čo deň a pozorne sleduje všetky zmeny v susedstve. Keď sa do domu naproti nasťahujú Russellovci, okamžite ju niečím priťahujú. Otec, matka a dospievajúci syn, obraz dokonalej rodiny, vzdialená ozvena Anninho niekdajšieho života. Iba Anna však vie, že zďaleka nie všetko je také uhladené ako na povrchu. Noc pretne desivý výkrik. Vzápätí ďalší. Kto však uverí žene, ktorá celé dni len postáva pri okne? Môže vôbec veriť sama sebe, spoľahnúť sa na svoje zmysly otupené samotou? Anna si uvedomuje, že ak chce dokázať zločin, najprv musí vyjsť z vlastnej ulity.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
The Woman in the Window, 2017
Ze začátku byla kniha nejen nudná, ale taková pomatená a vůbec jsem nechápala co to spisovatel vlastně píše. Měla jsem nutkání ji odložit, naštěstí jsem to neudělala a dočetla jsem ji dokonce. Kniha je zbytečně dlouhá, spoustu pasáží, je zcela zbytečných, nudných a opakujících se, ale člověk se lehce začte. Kniha mě začala bavit asi v polovině. Druhá část byla nejen zajímavá, docela propletená, ale především tím dodala to co jsem od knihy očekávala. Překvapení, mohu řict, že šok a naprosto nečekaný závěr. Ačkoli na to, jak se kniha celá táhne, byl konec velmi rychlý.
Po dlouhé době kniha, kde jsem se začátkem opravdu prokousávala. Asi do 110 stránky jsem si říkala "tohle nedočtu". Vydržela jsem a dobře jsem udělala :). Příběh se najednou rozjel až jsem byla překvapená, že jsem na konci :)). Určitě stojí za to příběh dočíst.
Knihu jsem dostala jako dárek a příliš se mi do ní nechtělo. Nakonec jsem však byla mile překvapená a děj mě držel napnutou. Pachatel byl velkým překvapením a smekám před vykreslením hlavní hrdinky, jejích problémů a psychické bitvy. Přiznám se však, že jsem některé pasáže přeskakovala, protože byly nezáživné a zbytečné, například časté zmínky o starých filmech.
Od knížky jsem se nemohla odtrhnout, přečetla jsem ji během jednoho dne, ale všímla jsem si, že se párkrát některé informace opakovaly a byla opravdu hodně temná. Plus dávám za pro mě nečekaný konec. Ale obávám se, že za pár dní si nebudu skoro nic pamatovat.
Nemohla jsem se rozhodout jestli knize dát 3 nebo 4 hvězdičky, ale vzhledem k tomu, že si při čtení kniha udržela solidně moji pozornost dávám ty 4. Začátek byl poměrně zdlouhavý, moc nechápete co se děje a hlavní hrdinka Anna vám může být dost protivná. Potom se ale začne celý děj zamotávat cca v půlce knihy a už nemůžete přestat číst a chcete vědět, jak to teda celé bylo. Za mě bych ocenila, kdyby autor trochu míň popisoval vnitřní pocity hrdinky, které mě moc nezajímali a víc se zaměřil na samotnou zápletku. Ale protože se na konci dostavilo takové to - tyjo, tak to jsem nečekala, tak se mi kniha ve finále i líbila. Poslední věc, která mi teda vadila bylo neustálé narážení na staré černobílé filmy a nějaké podobnosti, které jsem nepochytila, protože jsem ani jeden z filmů neviděla. Jinak ale celkem pěkné počtení :)
Čtivé a jsou zde zajímavě popsané projevy agorafobie hlavní hrdinky /dosud jsem pořádně nevěděla, co takový člověk prožívá/. Trochu mi nesedl konec, který je najednou přehnaně akční, honička po domě jako z béčkového filmu. To bych seškrtala, jinak dobré, rozhodně jako oddechovka.
Příběh sám o sobě by byl dobrý, kdyby na něm autor trochu víc zapracoval. Celkově se mi nelíbil ani styl.
mě se kniha líbila, začátek byl sice rozvláčný, ale potom super - v konečném hodnocení dávám 5 z pěti
Dobrá atmosféra, dobrý styl, překvapivé zvraty. Hlavní postavě jsem fandila, měla jsem ji ráda. Ačkoliv nepiju červené víno, měla jsem chuť taky si nalít skleničku Merlotu a otupit hrany. Těším se na další knihy tohoto autora, jen tak dále.
Jsem na straně 110, což je třetina knihy, a stále se tam nic neděje. Jen pořád ty samé nudné řeči pořád dokola... Takže knihu odkládám a posílám dál... Zklamání...
Dost průměrná detektivka, která se po hodně dlouhou dobu jen vleče a čtenář se lehce nudí ;-). Alkoholička Anna mi byla absolutně nesympatická a nezměnilo se to ani na konci, který konečně nabral na tempu a byl opravdu strhující. I přesto si kniha nijak zvlášť moji přízeň nezískala a já se k ní už určitě vracet nebudu...
Alkoholická troska, která je svědkem zločinu. Nikdo jí nevěří, protože je pořád v lihu. Vyhraje nad svou závislostí, aby mohlo být učiněno spravedlnosti zadost? Kde jsem to jenom četla? Jo, už vím, v Dívce ve vlaku. Asi oblíbený námět. Máte to přečtený za den, ale nic vám to nedá, takovej literární fastfood.
Mne sa to v konecnom dôsledku pácilo. Ano je pravda ze prva polovica sa ťahala. Tu druhu som docitala za jedno dopoludnie.
Dost předvídatelné a první polovina téměř uspávající. Druhá půlka to trochu zachránila, ale čekala jsem prostě víc.
První polovina hrůza a nuda, věčně namazaná hlavní hrdinka (víno Merlot se objevuje snad na každé straně) a k tomu jím ještě zapíjí prášky. Druhá část trochu lepší, ovšem hrdinka nadále zůstává u pití a prakticky v ničem si není jistá. Závěr nebyl až tak nepředvídatelný, ale alespoň se něco dělo. Kdybych tušila do čeho jdu na začátku, tak bych s lehkým srdcem knihu odložila. Za mě max. 2*.
pro ženy alkoholismus psychická traumata rozhlasové zpracování psychologické thrillery agorafobie úzkostné poruchy thrillery pro ženy
Skrýt reklamy
Moc me to nestrhlo. A i kdyz jsem se nakonec zacetla, nemuzu rict, ze bych byla odvarena. Knizka dobry, ale kdyz bych mela doporucit nekomu neco na vikend, tahle by to nebyla.