Žena z kajuty č. 10
Ruth Ware (p)
Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Soukromá jachta Polární záře se právě vydává na svou panenskou plavbu – obloha je modrá, moře klidné a hosté dobře naladěni. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace… Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil z paluby do moře jakousi ženu. Lo je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří – vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo. Jenže něco je tu špatně, skrznaskrz špatně… Důmyslně vystavěný román, který připomíná vrcholná díla Agathy Christie, je plný překvapivých zvratů a mrazivých odhalení.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2017 , LedaOriginální název:
The Woman in Cabin 10, 2016
Začátek knihy velice čtivý, v polovině jsem se začala nudit. Bylo zde hodně zbytečných postav, zbytečné konverzace. Avšak mě to neodradilo, a ve čtení jsem vytrvala :) Musím říct že jsem za to ráda, protože posledních 80 stran naprostá paráda! Nemohla jsem přestat číst. Carrie sem fandila, a že ona neumře mi bylo jasné :) Za tu chvilku nudy v polovině díla dávám 4*
No, při porovnání s Agathou Christie bych byl opatrný...
Ale jinak docela zajímavý příběh, který je (v rámci literární licence) vcelku uvěřitelný a s ohledem na omezené kulisy i poměrně přesvědčivě vystavěný. Až do vyložení karet na stůl jsem nebyl na správné stopě a o to, podle mého názoru, jde v detektivce především.
Styl psaní je trochu těžkopádný, autorka ještě evidentně není vypsaná, ale nejedná se o nic, co by se byť pouze blížilo hranicím čtenářovy trpělivosti. Jedinou výtku tak mám k dnes již zřejmě tradiční schematičnosti hlavní hrdinky, která jako by pro tuto roli musela vždy splňovat základní kritéria: psychická labilita, svobodná, případně v ne úplně uspořádaném vztahu, problémy s prášky a/či alkoholem nebo alespoň po opici.
Ale jinak celkově příjemné oddychové čtení, které si rádi dáte až do konce.
Nadprůměrná knížka do poličky označené „pro oddech a zábavu“. Řetězec náhod, kiksů a toho, jak je hrdinka v duchu glosuje, mi chvílemi připomínala Chmielewskou. Zápletka měla určité předvídatelné momenty, ale celkově byla pěkně vymyšlená. Hlavní hrdinka mi v jistých okamžicích lezla na nervy prováděnými hloupostmi, ale pak se sebrala, což bylo dobře. Styl je čtivý, bez nudných momentů.
Kniha splňuje do puntíku to, co čekám od podobné záležitosti – zábavné ukrácení času. A má moc pěknou obálku.
Jednoduché, chytlavé, čtivé. Mě styl psaní Ruth vyhovuje. Nic příliš nenatahuje, nepopisuje. Jde do akce a do děje dostává čtenáře velmi rychle. Hvězdu musím ubrat za ten konec. Ten se zbytečně natahoval a měla jsem trochu obavu, jestliu už autorce nedošla štáva. Stejně je to ale kniha, kterou mohu jen a jen doporučit :).
Výborná detektivka, u které jsem dost dlouho netušila, o co tam vůbec běží - případně, proč se všechno děje tak, jak to autorka popisuje. A tak to má být ;-). Srovnání s Agathou Christie sice podle mého názoru trochu pokulhává, nicméně se i tak jedná o hodně dobrý a napínavý příběh...
Obálka - plastická, barevná *****
ale obsah:
Prostředí - jachta ****
Zápletka **a půl*
Hlavní hrdinka - chování a zejména vulgární výrazivo (pro sebe a dokonce veřejně) *
Suma sumarum = 45%
Žádná sláva, první třetina otravná harlequinka, která dál vystrkuje růžky dějem, pak konečně loď a podivná zápletka s pár podivnými nejasnostmi či vyslovenými hloupostmi. Zase jeden lákavý bestseller, který ale nedostojí přísným kritériím pro thrillery, ani ty moderní.
Fajn kniha,když se chcete trochu zrelaxovat od něčeho náročnějšího. Nejvíce oceňuji svižný styl psaní a zapojení klaustrofobického pocitu do odpovídajícího neotřelého prostředí. Rovněž konec (byť je trochu pohádkový) mě uspokojil a stal se asi jediným bodem, kdy jsem si fakt řekla - "aha, tak ono možná všechno nebylo na první pohled tak, jak se zdálo."
Co bych naopak vytkla, je naprostá šablonovitost ústředního motivu i postav samotných. Neurotická alkoholička, která zahlédla "něco" - come on - tohle se dalo promyslet lépe a bez těch klišoidních prvků :)
Rozhodně můžu doporučit jako audio v podání Simony Postlerové, jejíž hlas je příjemný na poslech a (a teď nevím, jestli to trochu nevyzní jako urážka) k neurotické Lo se báječně hodí :)
Perfektní, dobře napsaný psychothriller. Dlouho jsem netušila, kdo je vrah. Nebo co se tam vlastně pořádně stalo. Kniha měla spád a velice dobře se četla. Nemůžu porovnat s její předchozí knihou, ale mám chuť si ji také přečíst. Nakladatelství si dalo záležet a má i překrásnou obálku. Nemám co vytknout, určitě si jí přečtěte!
Úžasná kniha. Přesně takto si představuji dobrou detektivku. Žádný přehnaný krvák. Souhlasím s milunka21, že mi to připomínalo trochu Deset malých černoušků od Agathy, jen místem nebyla opuštěná vila na ostrově ale luxusní výletní loď. A těch mrtvých tam nebylo tolik. Jemnými indiciemi nás autorka vtahovala do děje, že od druhé půlky jsem nepřestala číst. Mohu stoprocentně doporučit.
Autorka jde s každou knihou výš. Zaznamenala jsem tam nejednou prvky od Agathy Christie. Ale jinak za mě pecka, jsem zvědavá co nás čeká příště.
Výletní loď, která pluje po oceánu, nikde nikdo a v případě ohrožení není kam uniknout. Myslím si, že autorka nemohla vymyslet lepší místo. Bezmoc hlavní hrdinky při představě, že pluje s vrahem je naprosto nepředstavitelná. Její klaustrofobie, spousta malých a stísněných prostor a vlny, které si pohrávají s lodí. Ano, myslím si, že tato kniha rozhodně stojí za přečtení.
Začíná to být pravidlem. Ovíněná žena, nejlépe ještě v kombinaci s prášky, se stane rukojmím neuvěřitelných náhod. Kvalitně napsaný příběh s nápadem zasadit jej do exotického prostředí. Jen malinko mi vadila některá zbytečně zdlouhavá místa. Ale jinak za mě dobrý.
Na knížku jsem se těšila, jelikož první kniha autorky byla podle mě výborná.. Ale tady mi přišlo, že první část se nápadně podobá, i díky vlastnostem hlavní postavy, Dívce ve vlaku.. Ale budiž.. Velmi brzy mi došlo, o co půjde.. Pak mi část přišla inspirovaná Agátou Christie a Vraždou v Orient expresu.. Jistý počet postav uzavřených v prostoru bez úniku.. A poslední třetina už mi přišla neuvěřitelná.. Alespoň díky za pohádkový konec :-)
Knizka se cetla moc dobre (cetla jsem anglicky, takze cesky preklad hodnotit nemuzu), hlavni hrdinka obcas lezla na nervy, ale to byl asi ucel. :-)
V zaveru knizky jsem nemohla prestat cist, takze za to davam 4*.
Poznamka:
Omlouvam se za psani bez diakritiky, nemam ceskou klavesnici. :)
Byla jsem velmi natěšená, po prvotině autorky jsem měla velká očekávání. Ovšem... :-)
Více zde: https://darameganknihy.blogspot.cz/2017/10/zena-z-kajuty-c-10-ruth-ware.html
Přijde mi trochu rozvláčné když hlavní hrdinka stále zápasí s alkoholem a neurózou, neschopná něco rozumně řešit .Ale kniha je psaná čtivě .Téma příběhu i zápletka zaujme.A uvažuji o dalších knihách této spisovatelky.
detektivní a krimi romány pro ženy alkoholismus jachty thrillery pro ženy
2016 | Všude kolem černý les |
2017 | Žena z kajuty č. 10 |
2018 | Hra na lháře |
2019 | Smrt paní Westawayové |
2022 | Chata v horách |
Ehm...
Nudila jsem se. Minimálně polovina textu by se dala vyškrtat.