Ženy, ktoré behali s vlkmi
Clarissa Pinkola Estés
V každej žene žije mocná sila naplnená zdravými inštinktmi, vášnivou tvorivosťou a nadčasovým poznaním. Túto inštinktívnu podstatu žien zosobňuje Divoká žena. Dnes je ohrozeným druhom, pretože aj keď nám dary nespútanosti prirodzene od narodenia patria, úsilie spoločnosti civilizovať nás do predpísanej role, potláča to skutočné v našej duši. V knihe Ženy, ktoré behali s vlkmi, doktorka Estés odkrýva obohacujúce mýty, rozprávky a príbehy, mnohé z nich pochádzajú z jej vlastnej rodiny, a pomáha tak ženám znovu nadviazať spojenie s divokými, zdravými a vizionárskymi vlastnosťami ich vlastnej inštinktívnej podstaty. Prostredníctvom príbehov a ich objasnenia v tejto pozoruhodnej knihe znovu nachádzame a skúmame Divokú ženu. Učíme sa jej rozumieť, milovať ju a prijať do svojej psyché ako tú, ktorá je liečivá a zázračná. Knihou Ženy, ktoré behali s vlkmi, doktorka Estés vytvorila nový lexikón opisujúci ženskú psychiku. Táto plodná a životodarná kniha je psychológiou žien vo svojom najpravdivejšom zmysle. Je poznaním duše. [zdroj: martinus.sk]... celý text
Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Mytologie
Vydáno: 2014 , Citadella (SK)Originální název:
Women Who Run With the Wolves, 1992
pozoruhodný výklad pohádek a mýtů
nabyl jsem přesvědčení, že ženská není člověk a ze všech zvířat vydrží nejvíc
Kniha je skvělá. Ovšem český překlad se vůbec nepovedl, obsah je místy naprosto nesrozumitelný. Doufám, že se připravuje druhé vydání s novým překladem i novou obálkou...
EDIT: Druhé vydání se opravdu připravuje, vyjít by mělo v říjnu 2018!
Když jsem četla tuhle knihu poprvé přiznám se, že jsem to po pár stranách vzdala. Myslela jsem si, že je to kniha o ničem. Teď, když jsem jí četla podruhé, uvědomila jsem si, že předtím nebyl pro tuhle knihu ten správný čas. Tentokrát jsem ji dočetla a uvědomila jsem si plno věcí. Od teď budu výt častěji.
Kniha mě nebavila. Vždy se snažím knížky přečíst i když mě moc nezaujmou, nicméně zde to nešlo. Přišlo mi, že autorka stále plácala o všem a přitom o ničem.
Bohužel jsem knihu nedočetla, protože jsem jí prostě příliš nerozuměla...Překlad byl místy velmi nesrozumitelný a i když jsem se snažila porozumět, minulo se to účinkem..takže odkládám na dobu, až budu vyzrálější :)
Doporučuji všem, kteří jsou zvyklí pátrat ve vlastní duši a dokážou propojovat legendy a mýty s životem, také všem vnímavým psychoterapeutům pro práci s ženskou klientelou...
Kniha si našla mě, ne já ji. Nebýt na tuto knihu připravena několika lety osobního rozvoje a sebezpytu, nejspíš po přečtení visím na nějaké rozkvetlé třešni :) Tato kniha dokáže obelstít vaše ego, ukolébá ho k spánku vyprávěním příběhů a vy se ocitnete - zcela nechráněni - tváří tvář pravdě. Tušíte-li, že je ve vás něco, na co ještě nechcete přijít, nečtěte ji.
Je to plutí mezi obrazy a realitou, slívá se to, vše je tak, jak je a vy jste snem. Je to magická kniha plná užitečných rad popsaných na tak mystických příkladech až z toho kolikrát mrazí.
Kniha, kterou člověk čte dlouho. A když skončí, tak se k ní určitě bude vracet. Možná ne už lineárně, bude si vybírat části, které se budou hodit k jeho aktuální životní situaci, ale vždycky v ní najde útěchu a posilu.
Já ji četl čtvrt roku. Ne že by byla tak náročná, i když základy jungiánské psychologie můžou přijít vhod, tak nejsou nutné. Ale dr. Estés vypráví tak poeticky (a to překlad ani jeho korektury určitě na jedničku nejsou), že po několika přečtených stranách zjistíte, že ji následujete jako omámení a váš stav začíná připomínat intoxikovaného nějakou lehkou drogou.
I když se ženy v titulu objevují a zřetelně i autorka na ně cílila, mám pocit (nevím, jestli se za těch 25 let tolik změnila společnost), že pro muže je ta kniha stejně přínosná. I když možná ženy mají pocit, že muži mají život jednodušší (a třeba při prvním pohledu mají pravdu), myslím, že jejich "domestikace" pokročila ještě mnohem dál než u žen. Jen už mají svou duši tak umlčenou, že si to ani neuvědomují a "probuzení", které podobná kniha může spustit, je víc podobné zemětřesení. Samozřejmě, že to neplatí pro všechny muže, stejně jako pro všechny ženy.
Kniha se mi moc libila, ale nedocetla jsem ji. Byla na me moc narocna. Treba se k ni casem vratim. :)
Znovu jsem se začetla. Používám knihu jako malé pohlazení vždy, když si nevím s něčím rady. Prostě náhodně otevřu a čtu. Často mi naprosto přesně a aktuálně odpoví na moje strasti. Škoda, že mojí mamince se moc nelíbila, ani ji celou nepřečetla. Zřejmě nenazrál čas...
Za ten "český" překlad by měli nakladatele zavřít. Absolutně se to nedá číst, i google by to přeložil lépe. Ten překlad zjevně nikdo nekontroloval, natož nějaký korektor. Totální balast. Znehodnotilo to všechnu snahu, co do toho autorka asi dala.
Toto není pro každého, respektive pro každou. Opravdu jsem to četla veeeeelmi dlouho. Na konci se mi začaly zdát sny, které mají kořeny evidentně v této knize a já se po probuzení cítím zvláštně milovaná, obdařená. Doporučuji, pokud se chcete dozvědět něco o sobě, jste ochotné o tom hluboce přemýšlet a přiznat si, že špatná rozhodnutí děláte i Vy.
Archetypy v pohádkách, jak úžasné se dozvědět holé myšlenky ... Škoda, že to bylo tak nepovedeně (hezky řečeno) přeloženo. Tím překladem byla kniha zabita! Škoda. Autorka napsala další a snad někdo jiný přeložil ..
Ne každému styl autorky sedne, píše hodně květnatě a v metaforách (přece jen jde o knížku o ženské duši, a duši konkrétněji popisovat nelze), což je poněkud náročnější na čtení i pochopení. Ale mně, jakožto milovnici starých příběhů a mytologií celého světa, tato knížka opravdu pomohla.
Každá kapitola jako by popisovala určitou etapu duševního života ženy, jíž si musí projít. Několikrát jsem knížku odložila, vrátila se k ní po delším či kratším čase.
Není jednoduchá, ale pro ty, kteří jsou ochotní přemýšlet a především naslouchat, užitečná až oči-otevírající.
Možná někoho překvapí, ale v některých ohledech kniha nahání hrůzu. Hrůzu před tím, že všechny příběhy, o kterých pojednává, vyprávějí o určitém období ženy, které jsme si buď prožily, nebo na ně teprve čekáme a od některých očekáváme, že bychom byly raději, kdyby nás vůbec nepotkaly. Kniha, ač je plná příběhů a bájí, obsahuje také vysvětlení a výklad . Vřele doporučuji, ale chce to trochu odvahy. Je to neuvěřitelná sonda do ženské duše. Pokud Vás pohltí, nebudete ji chtít odložit. A v některých případech ji zřejmě budete chtít odložit napořád, ale zvědavost Vám to nedovolí. Zároveň je velmi zajímavé, jak se věnuje původnímu postavení ženy v přírodních a životních cyklech. Kniha vhodná buď jako studium nebo jen jako poznání příběhů a bájí posbíraných z různých zemí, kde je hlavní hrdinkou žena nebo dívka.
duchovno mytologie ženy duševní růst spiritualita rozvoj osobnosti, osobní rozvoj význam pohádek a mýtů typologie osobnosti
Jsou knihy, které vás z nějakého důvodu přitahují, ale vy si je odpíráte. Tak jsem to měla já, ale jednoho dne mi ji přinesla kamarádka s tím, že ona už ji přečetla a domnívá se, že bych ji měla mít. V tu chvíli jsem prostě věděla, že i přes mé vyhýbání si mne našla a já si ji musím přečíst. Dodnes vím, že jsou v ní části, s nimiž souzním a jiné, jež ke mně možná znovu promluví v budoucnu.
Autorka se věnuje ženám, jejich divokému neochočenému já skrytému tam někde hluboko uvnitř každé z nich. Velmi jemně za pomoci příběhů a pohádek, které známe z dětství, čtenář prohlíží skrz jednoduché nazírání do hloubky a zjišťuje, kolik nejrůznějších poselství nám mohou předat.
Je určena ženám, ale mohou z ní poučení získat i muži, nicméně je potřeba být otevřený a přemýšlivý. Každý si poselství příběhů může vyložit a přijmout po svém, ale tak je to správně, stejně jako že toto chápání se v průběhu našich životů mění. Není to rozhodně kniha, kterou si oblíbí každý a přestože já ji oceňuji, je třeba, aby si k ní každý našel cestu sám.