Patrick Smith
![Zeptejte se pilota: vše, co jste kdy chtěli vědět o letecké dopravě a cestování letadlem Zeptejte se pilota: vše, co jste kdy chtěli vědět o letecké dopravě a cestování letadlem](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350021/bmid_zeptejte-se-pilota-vse-co-jste-kdy--V21-350021.jpg?v=1539064220)
Co se děje s letadlem při startu, přistání a během letu? Je potřeba mít obavy při turbulencích, bouřce či srážce s ptáky? Jakou práci zastává posádka? Je možné za letu otevřít dveře? Proč je rizikové používání mobilních telefonů? Jak jsou letadla konstruována, jaké mají motory a vnitřní vybavení? Dokázal by s letadlem přistát i amatér bez výcviku? Co se stane při nouzových situacích, například když letounu praskne pneumatika nebo se někdo dobývá do kokpitu? Co způsobilo největší letecké katastrofy a jaká opatření byla následně přijata? Jaký je život pilotů a letušek? Na tyto zajímavé otázky a mnoho dalších vám v knize srozumitelně odpoví zkušený pilot osobních i nákladních letounů. Poutavý text nadchne každého pasažéra, fanouška dopravních letadel i ty, kteří mají zatím z létání strach.... celý text
Literatura naučná Doprava Technika a elektro
Vydáno: 2017 , GradaOriginální název:
Cockpit Confidential: Everything You Need to Know About Air Travel: Questions, Answers, and Reflections, 2013
![hu_87 hu_87](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246286/m_hu-87-9gX.jpg?v=1675699285)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka nabízí to, o čem hovoří samotný název - takže knížka asi není pro vyloženě širokou veřejnost.
Pozitivum je, že kniha je psaná srozumitelně, čtivě; psaná formou tučně zvýrazněná otázka a následná odpověď. Kniha vás asi neuklidní z letecké dopravy, pokud se bojíte, takže asi nekupovat s očekáváním, že se stane zázrak ;)
![Tinuse Tinuse](https://www.databazeknih.cz/img/users/86_/8636/m_tinuse-qFT.jpg?v=1649059354)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Slyší pilot, když Češi tleskají? Proč se při vzletu a přistávání zhasínají v letadle světla? I to se lze dozvědět z této knihy.
![Inozuka Inozuka](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45534/45534.jpg?v=1382907912)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Stejně jako řada lidí přede mnou si musím postesknout nad absencí jakéhokoliv obrazového doprovodu. Téma k tomu svádí a mohla to být nádherná kniha. Jinak velice dobré, zkoumající problematiku letecké dopravy ze všech možných úhlů. Každá kapitola řeší jiný aspekt cestování letadlem, uvozuje ji autorův úvod, případně historka a následují odpovědi na dotazy, s nimiž se Patrick Smith během své kariéry setkal. Řada věcí se tak opakuje a kniha by zasloužila trochu proškrtat. Jinak ale velice zajímavé a poutavě napsané.
![xxtom xxtom](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25234/25234.jpg?v=1381127964)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autor odpovídá na nejběžnější (ale i méně běžné) otázky ohledně komerční letecké dopravy z pohledu pilota. Pokrývá širokou škálu témat. Kniha mě bavila. Hodně mi ale chyběly jakékoliv fotky nebo vysvětlující obrázky. Dost věcí by tak bylo lépe pochopitelných a popsaných.
![iceVS iceVS](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130920/m_knihovnicevs-Nae.jpg?v=1688637108)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
No za mě nic moc... očekávala jsem trochu víc... Kniha se až příliš zabývá detaily, ale to hlavní - prostě chybí obrazová dokumentace. Chápu, že by byla kniha ještě objemnější, ale část textu vyloženě nabádá "porovnejte toto a toto" a dohledávat na netu loga, tvary letadel a podobě - to fakt k tak rozsáhlému textu ne.
![stakido stakido](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ačkoliv jsem na knihu narazil náhodou (po svém prvním letu v životě), velmi mě zaujala a vzbudila ve mě zájem o letectví a letadla.
![Calinda Calinda](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/207341/m_calinda-657c4cf039b20.jpg?v=1702644977)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem přečetla za jeden den, je výborná. Pár otázek, na které bych chtěla znát odpověď, sice chybí, ale i tak je nových a zajímavých informací dost a dost. Srozumitelně napsané, navíc ještě vtipně. Doporučuji.
![Radka89 Radka89](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jelikož se bojím létat tak byla kniha pro mě ideálním společníkem před dlouhým letem.. :-) dozvěděla jsem se spoustu zajímavých a odborných věcí.. Není to žádná naučná kniha a autor píše velmi poutavě..
![bookworm007 bookworm007](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64860/m_64860-KZ5.jpg?v=1459854943)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka mě velmi zaujala a to nejen proto, že jsem velký fanoušek letadel, letectví a všeho co k tomu patří. Je napsaná velmi svižně a zajímavě, takže i témata, která nejsou tolik zajímavá jsou podána velmi čtivě. Vzhledem k tomu, že autor je američan pracuje pro americké letecké společnosti, věnuje se tématům především z amerického hlediska. Bylo by docela zajímavé(pro porovnání), kdyby podobná knížka vznikla i z evropského prostředí.
Autorovy knížky
2017 | ![]() |
Kniha kvalitní, nicméně ve srování s knihou Davida Hecla (Mluví k vám kapitán) to pro mě bylo trochu zklamání. Proto hodnotím třemi hvězdami.