Žiarlivec a iné príbehy

Žiarlivec a iné príbehy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539513/bmid_ziarlivec-a-ine-pribehy.jpg 4 921 921

Vyšetrovateľ sa vďaka trpkej životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti. Podarí sa mu vystopovať muža podozrivého z vraždy svojho dvojčaťa? O tisíce kilometrov ďalej nájde taxikár náušnicu svojej manželky v šéfovom aute. Ako sa tam dostala? V lietadle vysoko nad oblakmi sedí žena, ktorá sa rozhodla skončiť život pre manželovu neveru. Môžu jej nečakané city k tajomnému spolucestujúcemu zvrátiť vývoj udalostí? Zdanlivo jednoduché otázky prinášajú prekvapivé odpovede. Jo Nesbo v unikátnej zbierke poviedok dokazuje, že je ozajstným majstrom mysterióznych príbehov plných napätia a nepredvídaných zvratov. V audioknihe sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: audiokniha , Publixing

Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021

Interpreti: Peter Kočiš

hroneczek
23.09.2022 4 z 5

Některé povídky byly slabší, ale většinou převládal WAU efekt. Jednoduché, ale zajímavé a neotřelé zápletky nebo rozuzlení.

kika 13
19.09.2022 1 z 5

Nějak to není ono jsem zvyklá na jiné čtení od pana autora.

Verrrunka
11.09.2022 3 z 5

Tak po dlouhé době konečně dočtená kniha...
A být tohle první, co jsem od Nesba otevřela, tak asi skončí v koutě.
Ale jelikož jsem věrná fanynka, ta mu tenhle povídkovej přešlap odpouštím a příště si spravím chuť něčím propracovanějším.

Michelleee
26.08.2022 2 z 5

Jako audiokniha u pečení a uklízení super. Jinak takový průměr. Jsem ráda, že mám sbírku půjčenou a ne koupenou.

zbožňuju_knihy
24.08.2022 2 z 5

Všichni jsou tak nadšení z Nesbo-a, že sem tam musí být nějaká ta výjimka - a tou jsem já.
Detektivky pro mne nudné a tyto příběhy?
Celkem rychle víte, která bije, předvídatelný závěr u každé.
Dávám za 2*.

Dela111
21.08.2022 4 z 5

Ústředním motivem povídek (mimo jedné) je žárlivost, prostředí se střídá, společným prvkem je násilný čin. Zápletky jsou originální, téměř všude se však dá odhadnout jaký zvrat přijde.
První povídka Londýn je výborná, další napínavé příběhy už však hodnotím většinou jako průměrné, pár jich je lehce nadprůměrných.
Celkově povídky sice nejsou špatné, ale nejdou autorovi zdaleka tak dobře jako detektivní romány.
70%

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Jo Nesbø je jedním z mých velkých oblíbenců. Četla jsem od něj už téměř všechno, kromě knih o doktoru Proktorovi pro děti ️
Nová kniha povídek Žárlivost mi tedy nesměla v knihovně chybět.
Je tu opět a opravdu vidět, že Nesbø je mistr vyprávění příběhů. V knize je 7 různě dlouhých povídek, všechny mě nadchly, každá svým způsobem. Povídka s názvem Žárlivost je nejdelší a taky mi nejvíc utkvěl v hlavě její děj. Avšak perfektní jsou všechny!
Všechny povídky mají taky něco společného (kromě tématu žárlivosti).
Pokud jste nečetli - vřele doporučuji!

momo01
16.08.2022 2 z 5

Tato sbírka povídek mě bohužel příliš neoslovila. Bylo v ní pár momentů, které se mi líbily, ale jakoby autor vytáhl pár nápadů a nakonec je poskládal bez většího rozmyslu. Možná to byl autorův záměr, ale skoro vždy jsem zápletku vytušila ještě před koncem. Navíc jsem dokonce u krátkých povídek přeskakovala věty, abych už dočetla a zkusila další, jestli se mi trefí víc do chuti. Za mě zvláštní kombinace: krátké, přesto rozvláčné.

cathyblack
13.08.2022 4 z 5

Některé povídky byly slabší, některé velmi dobré. Nejlepší je za mě ta úvodn povídka. Jo Nesbo hold umí. Taková žlutá makronka na jedno dopoledne. Určitě se nebojím doporučit.

Kaik
12.08.2022 4 z 5

Fajn povídky o nešťastné lásce se skvělými závěry. Některé byly slabší, ale pár naprosto skvělých.
A pokud dobře počítám, v tuto chvíli mám přečteny všechny Nesbovy knihy, které v Česku vyšly (včetně Doktora Proktora)! Nejspíš to oslavím konzervou tuňáka.

Lucienka
10.08.2022 5 z 5

Nesbo umí psát a krásně vykreslit charakter lidí, jenž spojuje jedno společné téma. Ani jeho asi nebaví stereotyp a povídky mi přišly jako příjemné oživení a pestřejší na variace.

Ešína
09.08.2022 3 z 5

Ať už to jsou detektivky či povídky.. Jo Nesbø psát umí. Tato sbírka mě tedy moc neuchvátila ale stráveného času nelituji. Obzvláště povídka Londýn, ta se mi opravdu líbila.

Barticek
09.08.2022 2 z 5

Povídky jsem přečetla opravdu "na sílu", s detektivkami se to nedá srovnávat. Možná ještě tak ta první povídka, ostatní byla pro mě ztráta času.

Junjun
05.08.2022 3 z 5

Nesbo mezi mé oblíbené autory nepatří a po přečtení této knížky se to nezmění. Nebylo to vysloveně špatné, taková průměrná oddychovka, na kterou asi brzy zapomenu. Nejlepší povídky za mě Žárlivost a asi ještě víc se mi líbila Náušnice, protože ta mi přišla taková reálnější. A zbytek si už vybavuju velmi matně... Takže asi tak. Nenadchne, neurazí.

soukroma
28.07.2022 2 z 5

Zuby jsem si vylámala hned na druhé, titulní povídce/novele. Zbytečně dlouhá, zdlouhavá odbočka vracení se do minulosti a soukromí vyšetřovatele, ztráta napětí. A to mi vzalo chuť pokračovat dál (asi jsem měla přečíst krátké povídky a tuhle nechat na konec..., byla bych méně zklamaná).

januska82
22.07.2022 3 z 5

Asi budem jediná, ale mňa kniha celkom sklamala. Som zvyknutá pri Nesbovi na trošku iné kafé.... Čakala som viacej napätia. Zrejme poviedky nie je môj žáner obľúbeného čítania.

Fanda74
20.07.2022 5 z 5

Výborné povídky, téměř vždy s překvapivým koncem. Ani bych to od tohoto autora nečekal.

Nomia
07.07.2022 3 z 5

Nějak jsem si nedokázala představit kombinaci Nesbo & povídky, ale zafungovalo to výborně. Nevěra, zapeklité vztahy a jejich dopady na všechny možné i nemožné způsoby.

Nápaditě napsané a s dobrou pointou na závěr. Obzvlášť Londýn byl majstrštyk.

Jak pravil Nesbo:
"There’s only one thing worse than not satisfying a desire. And that is not to feel any desire."

libuse6749
04.07.2022

Střezte se, pane, žárlivosti. Ta zelenooká saň pohrdá tím, z čeho žije.
William Shakespeare, Othello

Jo Nesbø umí detektivní romány, o tom žádná. Ale stejné napětí, nevšední zápletku, velký zvrat, dokáže rozehrát i v žánru povídek. V knize Žárlivost a jiné povídky jich najdete celkem 7 a většina překvapí zajímavým rozuzlení. Puste se do nich, je to ideální knižní jednohubka k vodě.

Pine
04.07.2022 5 z 5

Jo, to se mi líbilo. Mám ráda povídky a tyhle v sobě skrývaly bezva pointu. Jsou propracované a každá z nich mě hned vcucla do děje - jedno, že předvídatelného. U autora severské krimi nesmějí chybět mrtvoly a mrazení, těmito atributy Nesbo nešetří ani tentokrát. A ty perfektní dialogy! Vážně skvělá oddychovka.
PS: Povídku Žárlivost jsem jsem si nechala jako poslední a celkový dojem z knížky možná právě tato umocnila. Plus bylo fajn zpestření číst řádky z řeckého prostředí :)