Zimní přízraky
Kate Mosse
Kate Mosse, autorka v celé Evropě mimořádně úspěšného románu Labyrint, posílá tentokrát svého hrdinu k hranici mezi Španělskem a Francií. Nešťastný mladý Angličan projíždí za sněhové vánice po silničce v Pyrenejích, havaruje, pomoc nachází ve smutné vesnici jakoby bez života. Na večerní slavnosti se setká s dívkou do níž se zamiluje a ona mu vypráví o minulosti vesnice. Autorka čerpá opět z dějin katarů, a to z poslední etapy - kataři zahnaní vysoko do horských vesnic a stále pronásledovaní vojáky, uchylují se do jeskyň a vojáci je v nich zazdívají. Ráno se ukáže, že mladý muž na žádné slavnosti nebyl. V duchu veden dívkou vypraví se druhého dne do hor a skutečně v jedné jeskyni najde hromadný hrob posledních katarů...... celý text
Určitě musím přiznat, že tato kniha není bestseller jako její Labyrint nebo Hrobka, ale je důkazem toho, jak lidé v dnešní Francii stále žijí tou velkou křivdou, která byla spáchána na katarském obyvatelstvu. Pokud vím, tak autorka z tohoto kraje pochází. Tato kniha bude poutavější pro obyvatele jížní Francie. Osobně se mi kniha líbila.
jj je fakt, že jsem také čekala více....na to co jsem už od ní četla....podle mého je to taková mezi knížka před nějakým velkým románem, .-) co?
Když jsem četl Zimní přízraky,tak se mě nechtělo ani věřit tomu,že tohle dílko sepsala moje oblíbená Kate Mosse,autorka takových pecek,jako je Labyrynth nebo Hrobka.Román mě připadá bezduchý,chybí mě v něm napětí a styl tak charakteristický pro oba předchozí romány.Dokázal bych si Zimní přízraky představit jako povídku na pokračování v nějakém nedělním magazínu,ale jako samostatný román,navíc ve srovnání se zmiňovanými,mě hodně zklamal.
2008 | Hrobka |
2009 | Labyrint |
2010 | Zimní přízraky |
2013 | Citadela |
2015 | Čudákova dcéra |
Trošku něco jiného než její dvě předchozí knihy. Je to hodně melancholické, mrazivé a trochu smutné. Jak napsal Sinclair, je zde vidět, jak se jižní Francie vyrovnává s katarskou minulostí. Je to pořád živé téma.