Život, vesmír a vůbec
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Nejdelší a nejdestruktivnější večírek, jaký se kdy konal, vstupuje do čtvrté generace Zákony života, vesmíru a vůbec surově postrkují Galaxií, tentokrát pro nic menšího, než je záchrana samotného vesmíru. Ano, je znovu čas sbalit ručník, porozhlédnout se po bezpečné skrýši, kam by člověk mohl odložit pud sebezáchovy, a vyrazit. Po tisíciletích ožívá nebezpečí, že poměrně mírumilovný národ s citem pro melodii podlehne svému děsu z jiných vesmírných ras a na druhý pokus se s nimi vypořádá jednou provždy. V situacích, kdy i zdánlivě nekonečné večírky končí soumrakem bohů, se zdá, že naši hrdinové měli sotva kdy podstatnější důvody opakovaně si připomínat ono nevyčerpatelně povzbudivé Nepropadejte panice!... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2021 , TympanumOriginální název:
The Life, the Universe and Everything, 1982
Interpreti: Vojtěch Kotek
Pořád nějak nemůžu pochopit, proč jsem dočetl celou sérii, když mě to nebavilo... No dočetl... A ani třetí díl mě nebavil, ale pokud se Vám líbili první dva díly, třetí nezklame. Jen možná překvapí brutálnějšími scénkami.
Zrovna si zvykám na nový život
a najednou přijde Arthur Dent
a pic – zabije mě.
Dente!
Ty mnohonásobný vrahu mých já!
Každý určitě pochopí, že při čtení těchto příběhů se vám může stát cokoliv. A mě se stalo. Po otočení na stranu 10 mě polilo horko. Strany 10 a 11 totiž pohltila velká bílá, čert ví, kde se tu vzala, díra. Ano, je hluboká. Absence písmen je nedozírná. Postavy i děj se propadli někam do neznáma a možná i známa. Může za to Akcent a asi jí už omrzel stereotip a tak se v tiskárně rozhodli, že páté vydání trochu okoření. A to se podařilo. Text se s námi rozloučil a utekl někam do Vesmíru. Je tu řešení tisku a vůbec. Doporučuji sehnat si elektronické vydání a ty dvě stránky si prostě vytisknout a do knihy vložit. Možná je to smysl života, Vesmíru a vůbec.
Citát: Inteligentně na ni zacivěl.
Další, celkem očividné, a pro ty, co maj dvě hlavy u dvojvidné, je fakt, že v této knize se opakují některé ilustrace. Prostě jsou tu kresby, asi tři, které už jsme si mohli prohlížet v těch dvou předcházejících knihách. Jo a mimochodem, víte, kdo ty kresby způsobil? Dan Černý. Tedy nezpůsobil to opakování, jen to prostě nakreslil, aníž by tušil, že některé budou k vidění dvakrát, (nebo to možná tušil?) pro dvojhlavé i čtyřikrát. Faktem však zůstává, že ilustrace jsou pěkné, výstižné, vtipné...no prostě povedené. Sice je tu jistý pokus o poČeštění obsahu, ale to se snad dá přehlédnout.
Citát: Prázdná sklenice je znamení, že by se mělo objednat další pivo.
A teď tak trochu k příběhu z Vesmíru, života a vůbec. První pasáže mě moc nebrali. Stále se tu Arthur potuluje mezi bandou idiotů společnosti Golgafrinčamanů, což se mi moc nelíbí. A i následující akční scény s chytáním kanape – no, přiznejme si, to je opravdu přehnané. Takový oslí můstek, dodaný a svedený na Život Vesmír a vůbec. Až teprve po těchto několika nesvůdných scénkách se děj opět rozjíždí a začneme blbnout. Hlavně proto, že se v příběhu objevuje jedna nejmenovaná postava, osoba...jak se vyjádřit? Maniodepresivní postava, která tiše v koutku rezne a při tom si pobrukuje rýmovačky. A ta teprve dodává Vesmíru i příběhu i životu jistou jinou demenci, ...tedy dimenzi.
Malá ochutnávka:
Unaven zde sedím sám, mými jedinými společníky bolest a zoufalství. A ovšem obrovská inteligence. A nekonečný žal. A.....
...“Nazdar chlapče. To jsi zpíval ty?“
Jo, jsem v obzvlášť skvělé formě.
Ovšem opět tu jistou dávku dvojhlavého humoru udržuje Zafod Bíblbrox. V jedné scéně se snaží totálně ztřískat. Tedy nemyslím tím, že by se zase mlátil, ale chce se ožrat. Ale jak to krásně zvládnete dvěma hlavama a dvěma ústama, (dvěmi(a) hlavami(a) a dvěmi(a) ústy) ….no na to si připijem. Tahle scéna mě rozesmála a při psaní komentáře jsem dostal chuť na...pivo, panáky nemusím............................................... omlouvám se za zdržení, došel jsem si do ledničky pro to pivo. Jen tak mimochodem, čas je divný společník. Dnes se posouval čas o hodinu dopředu a já si teď dávám alkohol v čase 12:05, ale ještě včera bylo v tuhle hodinu 11:05. Dávám si tedy pivo po obědě, nebo před obědem?
Citát: Lidi, co se baví sami ze sebou po telefonu, se nikdy nedozví nic, co by jim prospělo.
Tento komentář je nekonečný jako Vesmír, konečný jako život a tak vůbec. Tak to shrneme, zahrneme a rozuzlíme. Tisková chyba, opakující se ilustrace, nesmyslné počáteční scény, to vše se rovná (=) třem hvězdám. Ať Vesmír i život říká, co chce, mě tohle do jisté míry celkem, možná zklamalo...a tak vůbec. Jenže je tu taky konec. A s ním přichází...Prak. Je to zjevení. Něco jako, návrat Jediho, což je znamení, že se všichni nacházejí (ocitnou) kdesi kdysi dávno v jedné předaleké Galaxii....Boží poselství je totiž zapsáno desetimetrovými ohnivými písmeny na vrcholu hor Quentula Quazgara v zemi zvané Sevprbeupstry na planetě hor Preliumtarn, třetí od slunce Zarss v galaktickém sektoru QQ7 Aktivní J Gama. Nápis střeží Lajestátní Vantrašel z Lobu...no, a začíná to znovu. Za ten konec hvězda navíc.
Citát: Po břehu kráčel kouzelník, ale nikdo ho nepotřeboval.
Třetí pokračování dobrodružství Arthura Denta a jeho přátel mi připadá stejně ujeté, jako předchozí 2 díly. A o tom to je! Humoru a smíchu jsem si při čtení užil až až :)
Za mě je to nastavovaná kaše. Připadá mi, že autor měl v šuplíku napsaných pár nápadů, které se do předešlých kultovních dílů nekvalifikovaly, tak je sem naházel a nějak spojil, aby z toho byl příběh.
A tak jsem málem spadnul do černé díry...jednoduše jsem ji minul...krapítek vedle :)
Od prvního stopaře uplynulo hodně deště z meteorů i Vltavíny stále prší z nebe.
Dojem z toho mám jeden.Že je to tak nějak pořád stejné a nikam to nevede.Pořád dokola,nemůžu si pomoct.I návaznost oproti dvojce uvadá.Už to není tak úderné a objevující.Oslnivě originální i bláznivě neutuchající.Vypadá to,jako příběh na který se neustále jen něco nabaluje.Upřímně to začíná celkem vadit.
Svým způsobem oddechující četba,která už nemá sílu vyloženě nějak strhnout.Abych nad ní přemýšlel před spaním a vyloženě se těšil na další čtení postupem času vyprchalo.Na popadnutí mezi něčím co čtete s větším zaujetím a poté se ke Stopaři zase někdy vrátíte.Když bude nálada zrovna na něco takového odpočinkového.
Čtivé zábavné ano,jen mi to už nedává tolik nadšení.Kometa která přichází o svůj kometární ohon.No uvidíme ještě ji zbývají dva oběhy v následujících pokračování.Snad nebude následovat sestupná tendence,ba právě naopak.Snad nenastane zhroucení a kolapsu této série.
Tak tenhle díl už jsem četla jen ze zvědavosti a setrvačnosti. 1) jsem doufala,že se styl knihy zlepší 2) jsem chtěla vědět, jak to dopadne s Arthurem.
Přiznávám,že některé odstavce jsem přeskakovala,ale ty,co jsem četla byly fajn. Za mě by stačilo,kdyby kniha byla poloviční.
Mozna to neni tak uplne zanr pro me. Nektere napady a slovni obraty jsou vskutku genialni a vtipne, ale pak vetsinou nasleduje nejaka kra*ina. Reinkarnujici se priserka byla napriklad hodne vtipna. Nebo kdyz se Ford zblaznil a myslel si, ze je citron a skakal do tonicu. Naopak cast o nekonecne party, letani... A tak me nektere kapitoly velice bavily a kvuli jinym jsem knihu opet odlozila, proto hodnotim celkove jako prumer.
Další super pokračování Arthura Forda, bylo to bláznivé a některé okamžiky byly tak šílené a zmatené, že já sama jsem se ztrácela. Nejlepší byla část, kde byl Arthur několikanásobným vrahem, to jsem se opravdu nasmála. Bohužel se mi tento třetí díl četl hůř, než ty předešlé, chybělo mi trochu vtažení do děje. Občas mi připadalo, že má kniha 500 stran a ne jen 150.
Přesto že jsem se na začátku cítil opravdu jako Arthur Dent, absolutně nic jsem nechápal, se mi tato knížka líbila nejvíce. Netušil jsem, že mě překvapí něco více jak nepravděpodobnostní pohon, v tomto díle jsem aly byl vícekrát vyveden z omylu. Nejvíce mě nadchla scéna s postavou, která se neustále reinkarnovala.
Celá série je skvělá, hodně vtipná, některé pasáže jsem si přímo zamilovala. Trošku mi ale u všech dílů chyběl ten pocit, kdy se nemůžete od knížky odtrhnout a hltáte příběh od začátku až do konce.
Spousta skvělých vedlejších postav, celkově mě tenhle díl ale příliš nebavil, v rámci série ale stále nadprůměr.
Za mě o trošinku slabší díl, než předešlé (možná tím, že je méně obrázků, nebo nevím :D), co se mi líbilo bylo, jak všichni najednou byli každý jinde a postupně se potkávali až byli zase spolu.
V skratke, nedosahuje kvality a zabavnost prvych dvoch dielov. Mozno kvoli skoro absentujucemu deju. Zhrnutelnemu do dvoch viet. Stale je to namiesane z rovnakych ingrediencii, to ano, ale mam dojem ze jedina zabavna vec v knihe ostali tie zabavne vsuvky. Polovicu knihy sa len postavy znova hladaju. Neviem... Nechapem vysoke hodnotenia tohto dielu. Keby to nebola sucast slavnej serie, necital by som :) Byt toto prvy diel, neviem neviem ci by to nastartovalo KULT.
Ačkoliv stále humorné, bohužel velmi chaotické. Také hlavní hrdinové začínají být značně odosobnění. Jejich reakce jsou značně předvídatelné a obzvláště v případu Arthura už z jeho osobnosti zbyl pouze nechápavý idiot. Což je škoda. Co se týká humoru, postupně se vytrácí, ale i zde najdeme perličky na dně:
- Kam míříme?
- Musíme se setkat s pradávnou noční můrou Vesmíru.
- A kde nás vysadíte?
Stařec chvíli neodpovídal. Zíral na přístroje s výrazem člověka, který se snaží převést zpaměti stupnici Fahrenheita na Celsia a přitom mu hoří dům.
Ze startu to bylo supr ale pak to nak ztratilo jiskru... Doufam ze se to v dalsim dile zpravi :)
Je to o životě několika zvláštních individuí, vesmíru se smyslem pro humor a vůbec kdejaké havěti, co chce víc než má a/nebo pošuků, co se prostě nudí a potřebují do něčeho šťouchnout.
Zábavné, divné, nesmyslné a přesto naprosto logické. :)
Po dvou skvělých knížkách děsivý propad, ano - je to pořád místy humorné, ale jako celek příšerná slátanina. Sorry - nemůžu si pomoct, tohle je asi nejslabší Adamsova věc vůbec. Musel jsem se velmi nutit k dočtení, neb asi tak půlka knihy je něco jako malinko zrevidované počítačem vygenerované Lorem ipsum, a druhá na tom není o moc lépe. Celkový dojem - snůška blábolů, z kterých sem-tam vyčuhuje nějaký ten gag nebo (pokud už jednou "znáte autora") od začátku předvídatelný generický rádo-by-vtip. Jen čistě kvůli úctě k autorovi za 2 hvězdičky.
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Paradoxně jsem četl tento třetí díl jako první z celé série, když jsem byl na vojně v roce 1998. Tehdy jsem nevěděl, že patří do této trilogie o které jsem slyšel ale nečetl, to mi došlo až po přečtení části knihy.
Z počátku jsem opravdu nechápal, ale pak jsem Adamsovu stylu přišel na chuť a dodnes patří celá série ke knihám, které se mi nesmazatelně zapsaly do paměti. Taktéž filmové zpracování prvního dílu považuji za skvělé. Škoda, že zůstalo jen u prvního. Zřejmě to je pro běžného diváka příliš velká magořina...