Žízeň
Jo Nesbø
Harry Hole série
Harry Hole si chce užívat spokojený život s Ráchel a poklidně vyučovat na policejní akademii. Jenže v Oslu dojde k vraždám několika žen, které si daly schůzku přes Tinder. Vyšetřovacímu týmu v čele s Katrin Brattovou zůstává rozum stát nad tím, že obětem vždy zmizelo určité množství krve. A tak je Harry povolán zpět do služby. Dopátrat se pravdy není ani pro něj jednoduché. Navíc je postaven před zásadní dilema: dát přednost rodině, nebo vyšetřování.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Kniha ZlínOriginální název:
Tørst, 2017
Interpreti: David Matásek
Mě se to děsně líbilo. Žádné zklamání. Ta překombinovanost mi naprosto vyhovovala. Vlastně to miluju. To, když existuje oceán možností. Pomáhá mi to namáhat mozkové buňky. Nesbovi konce jsou většinou perfektní a ani tento nezklamal.
Klasický Jo Nesbo ke kterému se budu vždycky ráda vracet a který mě nikdy nezklame :-) Chudák Rachel ale :D takhle ji pořád pokoušet ... :D
Ale jo, po předchozím dílu, z kterého jsem byla víceméně zklamaná, to celkem šlo. I když, ... věděla jsem už v první polovině knihy, kdo za vším bude stát, některé pasáže byly přehnané viz. disputace Smithe, ... Ve výsledku mě to ale bavilo.
Zase super Holeovka. Osobně se mi líbila víc než Policie a je podle mě srovnatelná třeba se Sněhulákem či Levhartem. Obdobně jako právě v Levhartovi máte v 80% pocit, že vrah byl dopaden a případ je vyřešen. Nakonec se ale ukáže, že je vše jinak. Nesbø nám tentokrát připravil závěr, ve kterém pozornost a podezření čtenáře přebíhá mezi třemi postavami. Sám jsem je během čtení podezíral několikrát. Nakonec vás dráždí pouze jednou z nich a právě ve chvíli, když už si říkáte, že to nemůže být jinak, vás šokuje pravdou. Prostě perfektní. Je to velký dar, když někdo umí vymyslet, napsat a správně podat takový příběh.
O něco delší recenze na mém blogu:
Lepší než předchozí díl, velmi napínavý děj, Harry méně "supermanský" a řekla bych uvěřitelnější. Ano, příběh je hodně komplikovaný a možná až překombinovaný, ale je to skvělé čtení a rozhodně udrží čtenáře v napětí od začátku do konce, navíc závěr naznačuje další pokračování...
Věřte nebo ne,má první kniha od Nesba. A po takovém literárním zážitku rozhodně ne poslední!!
Opet vyborna kniha od Jo Nesba!! Jedina vytka, ze konec by se dal jeste rozepsat a protahnout, poslednich cca 100 stranek mi prislo, ze by zaslouzilo vic prostoru...
Tak nějak nevím. Ano, je tam krimi zápletka, ale nějak už začínám mít dost toho okolo: Harry jako ikona norské kriminalistiky (jakoby neměl na hlavě i pořádný kopec másla), padesátiletý vrásčitý Harry s jizvou přes polovinu obličeje, s chybějícím prstem, s alkoholickýma očima jako sen každé ženy která se s ním setká. Už toho bylo moc a už se tomu ani nedá věřit. Myslím, že Nesbo by se mohl se svým analytickým a pozorovacím talentem odvážit vkročit do světa normálního románu.
Napínavé čtení, pro mě první setkání s Jo Nesbem.
Překvapivé zvraty a nepředvídatelné momenty :)
Doporučuji všem, co mají rádi napětí.
Nesbo je prostě čtivý, ať napíše cokoliv. Od knihy se nelze odtrhnout. Tentokrát je děj průměrnější, už to není taková pecka, jako byl Sněhulák nebo Levhart, ale stále lepší, než většina detektivek z poslední doby, co jsem četla. A velmi jsem si oblíbila vedlejší postavy, ať už kladné, nebo záporné, bez nich by to nebylo ono :-)
Nesbo prostě umí psát, to se musí nechat, ale v této knize toho bylo pro mě dost takového překombinovaného- příliš mnoho potenciálních vrahů, ukončení neukončení vyšetřování, zbytečná sekvence se záhadnou nemocí Ráchel, pro mě nepochopení otcovsko-synovského vztahu (lékař-policajt). Proč tam vlastně byli? Jaká byla jejich role v příběhu? Víc než vyšetřování je tam blábolení o tom, kdo má koho a proč rád a nerad. Trošku zklamání. Nicméně autorova síla spočívá i v tom, že se může náznaky vyjadřovat k aktuálním tématům a někteří třeba trošku něco pochopí (např. muslimská patoložka, imigranti apod.).
Úžasná kniha! Dávám 5 hvězdiček. Ačkoli POLICIE se mi líbila ještě o něco víc. Doufám, že bude další díl :-)
Opět poutavě napsaná kniha, v některých momentech až morbidní, četla jsem ji jedním dechem, ten kdo má silné nervy, tomu mohu jen doporučit.
Dobrá a velmi napínavá knížka. Jen jsem u některých scén měla problém - byly moc kruté.
Dobré - jako vždy. Nemůžu si ale pomoct - jiné díly (Sněhulák, Levhart) se mi líbily mnohem víc. Proto o jednu hvězdičku méně.
norská literatura severská krimi norské detektivky Oslo (Norsko)
No, vypadá to, že mému vztahu k Harrymu Holeovi prospěl čas odloučení, takže i když Nesbø vaří ze stále stejných ingrediencí, bavil jsem se. Finále ovšem poněkud teatrální.