Žízeň
Jo Nesbø
Harry Hole série
Harry Hole si chce užívat spokojený život s Ráchel a poklidně vyučovat na policejní akademii. Jenže v Oslu dojde k vraždám několika žen, které si daly schůzku přes Tinder. Vyšetřovacímu týmu v čele s Katrin Brattovou zůstává rozum stát nad tím, že obětem vždy zmizelo určité množství krve. A tak je Harry povolán zpět do služby. Dopátrat se pravdy není ani pro něj jednoduché. Navíc je postaven před zásadní dilema: dát přednost rodině, nebo vyšetřování.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Kniha ZlínOriginální název:
Tørst, 2017
Interpreti: David Matásek
Skvělá jízda - sice děsivé, úchylné a o krvi (jako vždycky), ale ve srovnání s jinými podobnými moderními thrillery vlastně méně hrůzné a vcelku i méně krvavé, prostě oddech (autor sem netahá každodenní realitu, ale jen výjimečný horor, který hned tak každého nepotrefí). Početla jsem si, ačkoli podobně jako jiní čtenáři jsem byla ku konci přesvědčena o jiném vyústění, když už to autor začal natahovat a přidávat další indicie rušící předchozí jednoznačné závěry. Jen kdyby ty knihy nebyly tak nehorázně těžké do ruky...89%
(Pozn.: před Žízní jsem četla Lovce králíků, a i když se neřadím ani mezi skalní příznivce norského HH ani finsko-švédského Joony Linny, nýbrž dánského Carla a oddělení Q, tak u mě na celé čáře vítězí tentokrát Nesbø).
Autor mě tahal v druhé polovině knihy za nos, když jsem díky náznakům už odsuzovala někoho jiného. Chtěla jsem dát hvězdy čtyři, ale za strhující závěr dávám plný počet.
Poslední díly řady byly horší a horší, tady bylo vidět, že si dal Nesbo přestávku a Žízeň zase patří mezi ty lepší. Pentagram to není, ale rozhodně lepší než třeba Policie.
Knihu jsem přečetla na tři zátahy, nedalo se od ní odtrhnout. Už teď se těším na další díl, podle závěru doufám, že brzy bude :)
Další skvělý díl. Čím víco tenhle pán píše, tím líp se to čte. Chci další, honem....Nezdržuj se
Moje první kniha od tohoto autora. Dostala jsem se k tomu díky výzvě. Pro nás, kteří máme rádi "vejčitou hlavu" je to dost děsivé, zvláště, když to čteme o půlnoci před spaním :D Tohoto autora si budu schovávat asi spíše na ráno a dopoledne. Ale je to dobré, nemohla jsem přestat číst.
Zas a znova jsem ohromená. Nesbo je král ve psaní detektivek, někteří tady psali, že tušili už od půlky jak příběh skončí, ale já na to čuměla zase jak puk. No prostě pecka, a nejvíc mě potěšila poslední stránka, kde je patrně, že další díl proste vyjít MUSÍ!
Jedenáctá kniha v pořadí a zase mě Jo Nesbø dokázal překvapit. Na začátku knihy jsem si říkala, jestli nemám knihu odložit a nejprve si znovu přečíst Policii, protože jsem se ztrácela ve velkém množství postav a díky době co uplynula od poslední knihy, jsem si úplně přesně nepamatovala, jak poslední kniha končila. V polovině knihy jsem si říkala, že je přece jasné kdo je pachatel, jenže stačila jedna věta a už jsem si tím nebyla tak jistá, dokonce jsem si chvíli myslela, že tito dva spolupracují. Ale jak je u autora zvykem, konec opět překvapil a to nejen tím, že navnadil na další díl. :-)
Nesbo opět nezklamal. Konec sice trochu překombinovaný, ale já jsem naprosto spokojená. Už se těším na další, protože konec napovídá, že náš komisař bude muset ještě nastoupit.
Klasický Nesbo, klasický Harry. Umí krásně mást a navádět na falešné stopy, i když - co ještě vymyslet? Desítka mně přišla na konci už dost silně přitažená za vlasy, tak jsem se trochu bála, co bude dál. Ale pořád ještě dokázal překvapit. :-) Zdá se, že příběh bude pokračovat, což potěší jistě všechny nesbofily.
No, co napsat... Je to Nesbo, je dobrý jako vždycky, ale nějak mě kniha do sebe nevtáhla, částečně to bylo asi způsobeno dlouhou přestávkou mezi posledním dílem s HH. - 85%
paráda, jsem nadšená. I když jsem jsem od půlky tak nějak začínala tušit, kdo by za tím mohl stát, tak i přesto jsem četla se zatajeným dechem
Čte se to výborně, ale nějak už mě to nebere. To prvotní nadšení ze severských detektivek vyprchalo...
Přidávám se k nadšeným čtenářům. A jdu dospat těch několik hodin spánku, o které mě pan Nesbo připravil. Kniha se nedala odložit. Kdy že bude další díl?
No nevím, jako bys se Nesbo už vyčerpal. Až křečovitá snaha, aby pointa, nejen celé knihy, ale i dílčích zápletek, byla vždy co nejvíc překvapivá. A ani se nevyhnul různým klišé. Pomalu sklouzává do podprůměru.
Skvěle napsané a rozuzlení případu prostě ohromující. Nemůžu se dočkat dalšího dílu :-)
norská literatura severská krimi norské detektivky Oslo (Norsko)
napínavé čtení až do konce