Zlodějský tanec
Mary E. Pearson
Zlodějský tanec série
1. díl >
Když zemře král Ballengerovy říše, jeho syn Jase se stává novým vládcem. Okolní království však nehodlají tolerovat jeho panování, které se řídí vlastními pravidly. Na obzoru se objevuje mladá královna Vendy, která je odhodlaná vše změnit. Na tajnou misi vyšle bývalou vyhlášenou zlodějku Kazi. Ta když narazí na nového vládce Jase, rozhodne se své plány změnit. Oba jsou společně vrženi do vírů událostí, které nemohou ovlivnit.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
Dance of Thieves, 2018
Naprosto skvěle napsané. Romantické, napínavé. Četlo se samo. Navazuje na předchozí sérii, hlavní postavy jsou jiné. Hlavní postavy mě bavili, hlavně Jase. Těším se na pokračování.
Dopředu přiznám, že jsem Zlodějský tanec četla před Falešným polibkem. Upřímně? Nijak mi to nevadilo. Nebylo potřeba znát pozadí všeho, co se odehrálo v předchozí sérii a jediný problém, kterého jsem si všimla, bylo to, že jsem měla v těch zločincích trochu zmatek. Lia je jmenovala jejich tituly, Kazi zase jejich jménem. Na druhou stranu, bylo trochu pro mě překvapení rozeznat zločince, když jsem se vrátila k Liininu příběhu.
Ale zpátky k věci. Z osobního hlediska preferuji Liu před Kazi, ale to je jenom osobní předpoklad. Kazi i Jase jsou fajn postavy, celý příběh je čtivý a napínavý a na těch správných místech i dobře zamotaný a vyhrocený. Jako oddechová záležitost je dobré a podařené. Asi mi tam ale chybělo něco, co nečtu kdekoliv jinde. Proto ty čtyři hvězdy.
Pokud jsem měla nějaké výhrady, tak to jsou moje osobní. Chápu, že pustina připadá jiným jako skvělé místo pro to, aby se do sebe dva lidé zamilovali, ale já to bohužel tak nemám. Bojují tam přeci o svůj život, ne?
Zkráceně řečeno: dobře napsané, nijak zvlášť nepřekvapí, na dlouhé klidné večery je to fajn počteníčko.
Ačkoliv se jedná o román pro mládež, tak v něm vlastně, až na pár naivních či výchovných pasáží, není nic, co by nějak zvlášť vadilo dospělému čtenáři. V postapokalyptickém světě, který se vývojově nachází na úrovni našeho středověku, je hlavní hrdinkou sotva odrostlá sedmnáctiletá Kazi, která si za svůj krátký život prošla doslova peklem. Od svých šesti žila sama na okraji společnosti a živila se jak dokázala nejlépe. Přes drobné krádeže jídla, aby přežila fyzicky, až po naprosto absurdní krádeže, jen proto aby si dokázala, že i ona, bezvýznamná, se dokáže bránit krutostem tohoto světa. Jak se z ní v 17 letech stala elitní gardistka králonvy není uplně jasné, ale aktuálně plní poslání za odhalením válečného zločince, které se ovšem zvrtne a do cesty se ji připlete dvacetiletý kluk z opačné strany "barikády" i odlišného společenského postavení. Náhoda je donutí spolupracovat, aspoň do té doby, než je okolnosti vrátí zpět do jejich původních rolí. Jak to ale v takovém románu pro náctileté bývá, společně prožité chvíle nezůstaly bez romantických pasáží. Roztáčí se napínavý kolotoč, hra na kočku a myš vyprávěná z pohledu obou hlavních hrdinů. Ačkoliv je vyprávění místy dost naivní, příběh je přesto uvěřitelný a ve své podstatě dává smysl. Z Kazi není v 17 letech superhdinka a její schopnosti jsou vytvětlitelné její minolostí. V porovnání se Skleněným trůnem, kde bylo vše neskutečně přehnané, špatně promyšlené a půlku postav, včetně hlavní hrdinky, jste měli chuť zabít protože se chovali naprosto stupidně, je tohle úplně jiné kafe.
Příběh končí částečně uzavřeně a současně ponechává dostatek prostoru pro pokračování, které navazuje přesně tam, kde tato kniha končí. Za mě příjemné oddychové čtení. 90 %
Možné spoilery!
Kde začít...? Na tuto knihu mě nalákalo hrozně moc lidí a jsem jim za to vděčná. Začnu u hlavních postav - Kazi i Jase mi neskutečně přirostli k srdci. Jejich lásce bránila tajemství (zvětší části z jejich minulosti), které se tomu druhému báli říct, ale potom se to samozřejmě provalila a bylo to o to horší. Romantika byla hrozně příjemná. Bylo to čtivé. A taky se mi líbilo, že tam autorka dala kapitoly z obou pohledů. Takže když jeden lhal, v další kapitole jsme se mohli dozvědět jestli to ten druhý poznal nebo ne. Opravdu moc se těším na druhý díl. Autorka v prvním díle nakousla velice zajímavé téma na které se moc těším.
Ze srdce doporučuji!
Knížka se mi moc líbila. Postavy Kazi i Jase jsou mi velmi sympatické jako protagonisté příběhu. Autorka nezklamala a znovu mě přinutila knížku zhltnout během dvou dnů. Těším se moc na další díl :)
(Jediné co mi drásalo nervy byly neustále chyby v textu, jako špatné skloňování rodu, překlepy a záměna písmen ve slovech apod. Nakladatelství, které knihu přeložilo a vydalo si zřejmě nelámalo hlavu s nějakou korekturou)
Lehce přeslazená oddychovka s dlouhou předehrou, která stojí za to. Někdy jsem musela převracet oči nad urážlivostí hlavní hrdinky, ale měla jsem pro ní pochopení. Trochu mě zklamalo, že hlavní mise, kde se odehrálo trochu vzrušení, byla napasovaná do 50 stran, a poté se pokračovalo v "klidné" lince.
Knížka mě velmi mile překvapila. Fantasy obyčejně nečtu, ale tohle mě nalákalo nejen skvělými recenzemi, ale i nádhernou obálkou - ta je opravdu propracovaná, ale to člověk ocení teprve po přečtení :). Je to moje první kniha od autorky, takže jsem neměla tušení, že stejný svět je zpracován už v trilogii předešlé. Rozhodně kvituji a oceňuji mapy na vnitřní straně obálky! Rovněž bych ocenila slovníček pojmů, jak už bylo zmíněno jinými čtenáři.
Prvních pár kapitol jsem se do knihy nemohla začíst, ale už jsem se ale nemohla odtrhnout. Hlavní postavy jsou sympatické a jejich vzájemný křehký vztah je velmi pěkně vykreslen. Příběh je zajímavý, promyšlený, Kaziiny hádanky jsou moc povedeným zpestřením.
Co mě zklamalo, bylo množství překlepů/chyb v překladu, je jich v nich knize poměrně dost. A nepochopila jsem význam předělů kapitol v podobě úryvků. Nicméně, tahle kniha si mě získala - co nejdříve se vrhnu na druhý díl!
Mary E. Pearson je zkrátka mistr svého řemesla. Zlodějský tanec opět oplývá propracovaným světem a postavami s vlastní minulostí a je čtivý jako hrom. No a taky je to pořádná romanťárna, což mi zrovna vůbec nevadí. Jen se teď po dočtení bojím pustit do dalšího dílu. Konec Zlodějského tance byl totiž pěkná podpásovka. V každém případě moc povedené.
Kroniky Pozůstalých mě moc nenadchly, ale tohle jsem si vážně užila. Příběh je jednoduchý, ale hezky plyne a má i pár dobrých zvratů. Postavy jsou celkem přirozené a uvěřitelné, až na Kaziiny kamarádky Wren a Synové, které jsou úplně mimo a místy celkový dojem trochu kazí. Pobavilo mě, jak rychle upustili ti dva od vzájemné nenávisti (během prvního dne?), ale aspoň se do sebe hned bezvýhradně nezamilovali. Líbí se mi, že i později během příběhu mají oba "svůj vlastní život" a sledují své vlastní cíle a tak trochu proti sobě intrikují.
Tahle autorka je fakt skvělá! Nová série mě velmi zaujala. Postavy jsou opět velmi sympatické. Líbí se mi, že v této knize je mezi hlavními postavami i ta jiskra, která mi třeba mezi Liou a Rafem trochu chyběla. Super je i to, že se příběh prolíná s pokračováním příběhu z předešlé série. Za mě hodně dobré. Těším se na další díl. PS: Ta obálka knihy je prostě božská :-)
Ja si pasaze z knih nikdy nezaskrtavam ani nepisu, ale odtud si jich musim vypsat nekolik. Skvela knizka
Moje první kniha od autorky, ale rozhodně ne poslední. Postavu Kazi jsem si od začátku oblíbila, bavilo mě když předváděla něco ze svého zlodějského umění. Když skončili s Jase v řetězech, věděla jsem, že to bude pěkně zajímavé. Jiskření mezi nimi mě pořád nutilo číst dál a dál.
Autorka umí krásně popsat prostředí, ve kterém se děj odehrává. Bavily mě i další postavy jako Wren a Synové nebo nejmladší Ballengerovci Lydie a Nash. Líbily se mi Kaziny hádanky, které rozdávala v průběhu celé knihy.
Na konci moje srdce zaplesalo. Těším se na další díl.
Autorka nezklamala, kniha se četla moc pěkně. Příběh se mi moc líbil, líbilo se mi i nahlédnutí do postav z předešlé série.
Kniha se mi opravdu moc líbila. Sice neměla moc velkou zápletku, ale to mi vůbec nevadilo.
Jsem strašně ráda, že cesta nebyla popsána v celé knížce, ale že už před půlkou došli do města a začal nový děj. Dlouho jsme se nemohla odhodlat ji začít číst, ale když jsem začala, nemohla jsem se od ní odtrhnout.
V knize jsou strašně krásně popsané postavy a prostředí, ve kterém se děj odehrával.
V knize jsou strašně krásné hádanky, na které člověk pomalu neví odpověď.
Už od začátku jsem se zamilovala do jednoho člověka, v půlce se ale mé srdce rozlomilo vejpůl, ve tři čtvrtě knihy se moje rozpůlené srdce rozpadlo ma milion dalších košíčků a na konci se naštěstí celé zahojilo.
Rozhodně dám pět z pěti.
Já prostě miluju tuhle autorku!!! Její nová série začala velice slibně. Napjatá milostná linka mezi Kazi a Jasem vás nutí číst dál a dál. Oblíbila jsem si jak hrdiny, tak příběh a už se těším, jak se vrhnu do nového dílu!!
Kniha se mi zalíbila jak obalem tak i obsahem. Od této autorky jsem četla více knih, ale tahle mě skutečně zaujala.
Kniha má překrásnou obálku, která mě na ni nalákala. Samotný příběh byl ale trochu slabší než jsem čekala.
Hlavní hrdinkou je Kazi. Je to věhlasná mladá zlodějka a bojovnice, což mě nejdřív trochu znechutilo, protože jsem si vzpomněla na podobně neuvěřitelně podanou Cealenu/Aelin v sérii Skleněný trůn. Ale na rozdíl od ní je Kazi sympatická, nepřesílená a dokonce i předvede něco ze svého umu.
Kniha má rozhodně zajímavá místa, ale nejvíce mi vadilo občasné natahování a zmatečnost děje. Nebylo to špatné, ale celkový dojem je takový neurazí, nenadchne. Příběh končí hodně otevřeně, ale já přesto váhám, jestli si pořizovat druhý díl.
přátelství láska lsti zrada rodina pro dívky romantika vyjednávání pro dospívající mládež (young adult) odvahaAutorovy další knížky
2017 | Falešný polibek |
2019 | Zlodějský tanec |
2018 | Temná krása |
2017 | Zrádné srdce |
2020 | Zlodějská přísaha |
Kniha mě zaujala zajímavou obálkou a navíc se mi hodila do letošní výzvy, takže bylo jasno. Jelikož jsem knihu dopředu nijak nezkoumala, neměla jsem žádná očekávání a tudíž jsem mohla být pouze příjemně překvapena. A tak se také stalo.
Hlavní postavy byly sympatické a děj odsýpal, takže jsem měla za dva dny přečteno. Líbila se mi neobvyklá zápletka v podobě připoutání a postupný vývoj postav. Co se týče fantasy, je to spíše oddechovka, žádné velké drama a krev, ale na pokračování se v nejbližší době určitě chystám a těším.