Žlutý baron
Zuzana Vlasatá , Jakub Patočka
Skutečný plán Andreje Babiše: Zřídit stát jako firmu. Kniha Žlutý baron vypráví příběh pátrání dvou novinářů Deníku Referendum, Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, po odpovědi na otázku, jaké jsou skutečné úmysly Andreje Babiše v politice. Vzali vážně jeho politická hesla a začali je poměřovat s realitou. Slogan „Řídit stát jako firmu“ je přivedl do Babišových firem: do Agra Jevišovice, do Kosteleckých uzenin, k hustopečskému zemědělskému podniku a do Vodňan, kde stojí slavná drůbežárna. Jejich reportáže ukazují, že Andrej Babiš nevydělává na vzorovém řízení svých firem. Začali zkoumat, co mu tedy doopravdy přináší zisk. Tak se dostali k otázce, proč každý rok celá republika na jaře zežloutne záplavou řepkových polí. Autoři ukazují, že důvody Babišova angažmá v politice jsou rozhodně jiné a mnohem přízemnější, než jak je popisuje v rozhovorech pro své deníky Mladou frontu Dnes a Lidové noviny. Kniha je souborem čtivých reportáží a rozborů, s nimiž by se měl seznámit každý, ať už si myslí o československém „superoligarchovi“ cokoli. Vypráví nejen o Babišovi a jeho podnikání, ale také o strachu: celá řada vystupujících postav není v knize na vlastní přání jmenována. Z čeho a proč tu mají lidé dnes znovu takový strach?... celý text
"My jsme Agrofert . My nejsme obyčejná firma. My jsme teď taková polostátní správa. A vy to dobře víte."
Podnikatelské aktivity (Dá-li se tomu tak říkat) pana Babiše sleduji nějaký ten pátek a tak musím konstatovat, že mne v této knize nic nějak extra nepřekvapilo.
Více/méně stačí kouknout na dokument SELSKÝ ROZUM a v kostce je tam to samé co v knize.
Navíc mi kniha přijde docela špatně čitelná.
Nicméně, pokud o tomto tématu máte málo informací, tak se Vám jistě nic nestane, když si to přečtete.
Já osobně se těším až si přečtu knihu pana Kmenty BOSS BABIŠ.
... a co dodat závěrem? Po té, co se podívám na výsledek voleb, které vyhrálo hnutí ANOfert? Snad raději nic ...
Tady člověk musí na plné hodnocení a nejraději bych šel ještě klidně na deset hvězd, kdyby to bylo možné. Tohle je totiž děsivá kniha. Pokud soudruh agent bureš neustále vše bagatelizuje a nazývá pseudokauzami (hnízdo, dluhopisy, policejní reforma, střet zájmů, vznik agrofertu, členství v StB...), tato kniha jasně ukazuje, že to není nic, co by si Kalousek nebo Sobotka vycucali z prstu. To prostě jen začínají vypadávat jeho vlastní kostlivci ze skříně. A že jsou pořádní. Proti němu se všichni Dalíci, Rathové, Bártové apod. můžou jít schovat a brečet, jací jsou malincí. Babiš zkrátka a dobře je největším ohrožením našeho státu za posledních třicet let a každá takováto kniha si zaslouží co největší podporu a rozšíření. Třeba to aspoň pár debilům, co ho za koblihu volí, otevře oči.
Dřív než jsem se dostala ke knížce, tak jsem viděla film Selský rozum. Nicmně i tak jsem knížku přečetla a dost se mě líbilo propojení s filmem. Často čtu články Deníku Rererendum.O Babišovi jsem si nikdy nemyslela nic dobrého, ale mít to všechno takhle sepsaný v kupce, mě dost děsí. Zvlášť teď, když je před volbama a všichni víme jak asi dopadnou.
Chtělo by to předčítat na mítincích Anofertu. ... Jsem velmi rád za práci dvou těchto dvou novinářů. Děsí mě, že tolik lidí se bálo buď vůbec vystoupit v knize nebo uvést jméno. Stále nechápu, jak mohl Bureš nabrat takovou moc.
Výstižná sonda mapující jak Andrej Babiš přišel k Agrofertu a co je jeho skutečným motivem pro vstup do politiky. Za celou knihou je vidět poctivá a nezávislá novinářská práce, která bohužel tolik chybí právě v Babisových médiích. Tato kniha by měla být povinnou četbou pro každého, kdo uvažuje, že tuto kreaturu bude volit. K úplné dokonalosti mi chybělo jen hlubší proniknutí do některých témat, ale i tak hodnotím knihu jako vysoký nadstandard.
Dost děsivý popis podnikatelských metod i parazitování na státu a dotacích pravděpodobného budoucího českého premiéra... Škoda, že jeho voliči si tuhle knížku nepřečtou, možná by jim to mohlo otevřít oči. Jenže oni asi raději pohádky o tom, jak estébák sní, když náhodou spí. Hvězda dolů za příliš časté neověřitelné anonymní zdroje a druhá za zřejmou nostalgii autorů po socialismu (což u novinářů Deníku Referendum pravda není překvapením).
Už jsem četl - čtu také Babiš - příběh oligarchy. Už mě to nějak nebaví, zvláště když si tyhle knihy nepřečte většina národa, kteří chtějí volit ANO.
Autoři nijak nemaskují svojí averzi vůči AB a tak si občas neodpustí rýpnutí nebo hodí lehkou manipulaci. Velká anonymita zdrojů je opravdu na škodu, ale vlastně vůbec se nedivím. Nejsilnější část knihy totiž není v tom, co přímo popisuje, ale v tom, co jen naznačuje - absolutní a bezskrupulózní snahu AB a jeho kamarádíčků o zajištění permanentního toku financí a zvětšování své sféry vlivu. Použité metody si nezadají s italským jihem nebo Chicagem před devadesáti lety. Strach jde nejen z toho, že kdo se postaví do cesty, ten bude zlikvidován (nemusí se nutně jednat o smrt), ale také z toho, jakou část hospodářství AB ovládá. Nebylo by příliš milé se dočkat doby, kdy AB bude zachraňovat občany ČR podobně, jako "zachraňoval" firmy typu Agro Jevišovice.
Ne, já opravdu nechci, aby Sergej řídil stát jako firmu...povinná četba před podzimními volbami do PS.
I kdyby jen půlka věcí z téhle knihy byla pravda, tak je mi smutno, že v této zemi, kde je tohle všechno možno vůbec žiju. Jak jsou vůbec možné všechny ty věci o který se v této knize píše? Chtělo by to opět nějakou defenestraci...
Tak nějak jsem čekal, že autoři knihy se pokusí složitější věci vysvětlit selským rozumem, aby jim právě i sedlák rozuměl - to se bohužel nestalo. Dále mi na knize vadilo to, že v ní až moc často objevuje ,,anonymní" zdroj, který nechce být jmenován - dle mého názoru tak kniha ztrácí na věrohodnosti.
V knize se až na pár věcí objevují kauzy a záležitosti, o kterých již člověk, který se zajímá o dění kolem sebe, moc dobře ví a kniha je spíše opráší a nabídne více detailů.
Dal jsem 3 hvězdy, protože si myslím, že by to mohlo být celkově napsáno lépe - srozumitelněji a mohlo být doplněno více obrázky atp. (ne v konci knihy, ale vždy v dané kapitole, bylo by to přehlednější a celkové by to působil lepším dojmem).
ps: nechápu, jak ho lidi mohou volit.....
Knížka na velice aktuální téma, která se snaží jednoduše zprostředkovat a třeba i vysvětlit to obrovské množství špíny, které má na svědomí jeden "úspěšný podnikatel". Po obrovském očekávání (doufala jsem, že po přečtení některým věcem porozumím líp - přece jen nejsem daňař, abych si udělala jasný názor na to, nakolik byly dluhopisy legální, nejsem expert na evropské dotace atd.) přišlo možná lehké zklamání, ale v zásadě jsem ráda, že kniha existuje a že jsem ji mohla držet v rukách, případně nabídnout k přelouskání svým známým. Oceňuji nelehkou práci novinářů - v prostředí, kde nikdo nechce být jmenován, je těžké dělat nějakou investigativní žurnalistiku - opravdu to pak může působit jen jako laciné anonymní udávání okořeněné špetkou závisti. To je první velká nevýhoda Žlutého barona - kvůli strachu aktérů (netvrdím, že je neopodstatněný, zřejmě mají své důvody, proč chtějí zůstat v anonymitě) působí do jisté míry nevěrohodně. Ještě větší problém je ale asi ten až příliš agitační tón, který se do knihy místy vkrádá. Chápu, že mnozí cítíme jistou míru nechuti/odporu/nenávisti k A. Babišovi a jeho praktikám, ale čekala jsem nějaké věcné poukázání na fakta, předkládání důkazů tak, aby si čtenář mohl udělat obrázek sám. Kniha se s tímto ovšem nespokojila a leckdy (aspoň na mě) působila až bulvárně svými formulacemi, kdy prostě příliš tlačila na pilu a podsouvala čtenáři, co že si má vlastně myslet (což zrovna v případě A. Babiše snad ani není nutné - stačí poukázat na provázanost jeho politické a obchodní kariéry). Naproti tomu skvělá je třeba část o tom, jak pracují Babišova-Nebabišova média a jakým způsobem mohou manipulovat veřejným míněním. Celkově si myslím, že je dnes podobný typ knih skoro nutností, na druhou stranu je možná ještě zapotřebí zapracovat na formě, aby mohla oslovit i ty, kteří by po ní třeba normálně nesáhli. Hezky je to shrnuto v recenzi z Finmagu.
Doporučuji všem, kteří se zajímají o tuto podivnou postavičku naší politiky a byznysu. Tedy jak odpůrcům, tak i jeho fanouškům. Třeba někomu otevře oči.
Čtení o monstru, které stvořila tato benevolentní doba, o podnikateli, který v tom opravdu umí chodit a za nic se nestydí. V souvislosti se zisky (podezřelými), dotacemi (čerpanými) a daněmi (neplacenými) padají taková čísla, o kterých se běžnému člověku ani nesní a absolutně nechápu, proč někdo tak bohatý má potřebu hromadit všemi prostředky další a další peníze. Kniha splnila má očekávání - srozumitelné vysvětlení k řepkovému businessu, kauze Čapí hnízdo, "stranickým" novinám MF Dnes + Lidovky. Co jsem ale nečekala, byla silná atmosféra strachu, která se vznáší kolem všech, kteří se podělili o své osobní zkušenosti se žlutým baronem... a také, že v řadě jmenovaných přisluhovačů a tiskových propagandistů najdu důvěrně známé jméno z mého okolí... no, chapadla sahají opravdu daleko.
Dovolím si jednu trefnou citaci: "Pytlák jménem Andrej Babiš, kterého jsme udělali hajným v pošetilé naději, že zavede v lese pořádek, vykládá, jak "všetci kradnů" a jak si na ně musíme došlápnout."
Doporučuji... čtěte a doporučujte dál...
Řekla bych, že tady je jasně vidět, kam naše republika bude směřovat, pokud ji bude určovat směr Žlutý baron . Kéž lidé oči otevřou a už ho nevolí... :-/
Tuto knihu doporučuji všem, kterým záleží na naší zemi. Kniha je čtivá. Vyzná se v ní i laik, ale i odborník. Samozřejmě, že Babiše jsem nevolila. Myslím si, že tahle kniha se musí dostat do ruky více lidem. Děkuji autorům!