Zmizelá
Gillian Flynn
Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání však může vražedně klamat… Amy Elliottová Dunneová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick Dunne, její muž, je po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Kriminální psychologický román americké spisovatelky Gillian Flynnové se brzy po svém vydání v roce 2012 stal doslova literární senzací, kultovní knihou a fenoménem – dodnes figuruje v první desítce žebříčku bestsellerů New York Times, v USA byl nejprodávanějším thrillerem roku, vyšel ve 29 jazycích a 42 zemích, byl zařazen do užší nominace na prestižní Orange Prize… a oslovil pochopitelně i filmové tvůrce: režie adaptace – k níž scénář napsala sama Flynnová – se ujal David Fincher (Klub rváčů, Sedm, Muži, kteří nenávidí ženy), hlavních rolí Rosamund Pike a Ben Affleck.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
Gone Girl, 2012
Knihu jsem nečetla, ale viděla jsem stejnojmenný film natočený podle předlohy této knihy. Musím říct, že mě příběh opravdu ,,dostal". Docela masakr. Nejsem si jistá, zda by mě příběh v knižním podání bavil. Je to příběh celkem zamotaný a myslím, že v tom filmu se člověk zorientuje lépe, než v knize. Je to jediný důvod, proč se knihu nechystám číst. Nehodnotím knihu, nečetla jsem. Hodnotím zpracovaný filmový příběh a ten je na 1.
Dalo mi práci se do knížky začíst. První část mi přišla poněkud nudná. Druhou jsem vzala jedním dechem a ten konec mě teda úplně dodělal. Mrcha jedna, jak já jí nesnášela :-) Na to, že to byl bestseller jsem od knížky čekala víc, ale zas tak špatný to nebylo.
Kniha se mi líbila. Byla velmi čtivá, ale upřímně, konec mě velmi zklamal. Pořád jsem doufala, že všechno dobře dopadne. Čekala jsem, že by konec mohl být otevřený. Napadaly mě nějaké verze, ale s touhle jsem opravdu nepočítala a velmi mě zklamala. Kdybych věděla, že to takto skončí, tak bych tu knihu nikdy nečetla. Proto jsem nedala 5*, ale pouze 4*, za ten konec. Jinak co se chytlavosti a promyšlenosti týče, tak to musím pochválit.
Dva odlišné pohledy na jeden společný manželský život. Amy a Nick, život ve velkoměstě a v malém městě, vrah nebo nevinný...a spousta otazníků. Napínavé, čtivé, trochu mi to připomínalo Válku Roseových. Těším se na film, trochu nevýhoda, že jsem znala upoutávky na film a tak Nick prostě byl v mých představách Ben Affleck, kterému držíte palce. Protože prostě musíte. A děláte dobře.
Nemohla jsem se do té knihy začíst. Příběh mi vůbec nepřijde tak ukrutně chytrý a mrazivý jak píší recenze.
Konec je zabiják celého příběhu. Pokud si někdo na začátku (po první části) myslí, že plot twist je, že to je celé ve skutečnosti úplně jinak, tak ten ať si počká na posledních pár řádků... Začátek mě příliš nebavil, nejsem fanda takového střídání pohledů, i když chápu, že deníkové záznamy jsou důležité. Často bylo poznat, že knihu psala žena, to bylo podle mě jedno z těch větších minusů, části, které by mužskému autorovi nepřipadaly důležité, tam z Nickova pohledu vypisovala, části, nad kterými by se mnozí muži vůbec nepozastavovali (omlouvám se, že neuvedu příklad, bohužel jsem si nezapisovala). Ale jinak to bylo jako na horské dráze, co se charakterů týče... Dlouho se mi nestalo, abych hlavními postavami takto... pohrdala. Vhodnější slovo nenacházím, rozhodně to nebyla jen "nelibost", možná spíš nechuť. Amy-oběť, Nick-vrah, Nick-oběť, Amy-vrah, Nick-magor, Amy-magor... Ani jedno, děkuji. Právník byl sympaťák, tomu jsem vždycky dávala imaginární high five, ale to bylo tak všechno, z hlediska obliby charakterů. V některých částech to nebylo špatné, ale jednou mi to stačilo.
Of course, musíte mít výdrž, ale na ten pomalý rozjezd zapomenete, protože potom je to úžasné! Rozhodně je kniha lepší než film, hlavní hrdinku jsem si představovala úplně jinak...
Styl, jakým Gillian píše je prostě dokonalý :-) ale v hodnocení musím souhlasit s Miťuli, ten začátek se jen tak odpustit nedá...
Do knihy "zmizelá" jsem se pustila po přečtení temných koutů a ostrých předmětů. Čekala jsem jistou "kvalitu". Mamka mi varovala, že mě kniha, v porovnání s dvěma tituly, zklame. A měla pravdu.
Prvních 150 str. je vážně zbytečně rozvláčných, nudných a přiznám se, že jsem je četla prostě měsíc. Knihu jsem nevzdala jen proto, že jsem od autorky četla druhé dva tituly, které prostě neměly chybu. cca po 150 str. konečně nabral děj spád, a konečně jsem se dočkala!!! Potom je kniha naprosto výborná a přečetla jsem ji během dvou dnů. Proto se nemohu zbavit pocitu, že prostě přišel pokyn z redakce aby kniha měla min o 100 str. více, než původně autorka zamýšlela. Autorka zjevně "nevěděla" kde to natáhnout. Jinak si tento přešlap "vedle" neumím vysvětlit. Prvních 150 str. by se dalo shrnout do cca 25-50 a kniha by byla naprosto skvělá. Pokud máte výdrž" přežijte", stojí to zato. Nicméně díky této vadě nemohu dát více jak 3 hvězdičky.
Ze začátku jsem se nemohla nějak začíst,ale pak to docela šlo i když už jsem dostala do ruky daleko čtivější knihy ..děj se úplně obrátí a najednou fandíte úplně jiné postavě..Konec se mi ovšem zdál trochu moc..i když nesetkávám se naštěstí s psychopaty,tak nemůžu posuzovat jejich myšlenkové pochody a kombinace
Musím říct, že za mě nic moc, bohužel. Kniha je neskutečně rozvláčná, zbytečně popisná a nevím, prostě mi přišla nudná. Ano zápletka fajn, ženská potvora, chudák chlap...obdivuhodné dedukční schopnosti té mrchy se nedají než vychválit do nebes, protože do jaké míry to měla promyšlené....no klobouk dolů, ale...nevím, nijak extra mě to nezaujalo, možná pro tu dokonalou konstrukci, která byla místy až na hraně, každopádně mě to nevtáhlo do děje a musím se přiznat, že některé stránky jsem vyloženě přeskakovala....viz třeba kapitola deníku, kde popisuje setkání s kamarádkami.....Shrnutí - četla jsem a dočetla jsem, ale vracet se k tomu určitě nehodlám.
Z počátku pomalejší rozjezd, s přibývajícími stránkami však příběh nabírat na intenzitě - psychothriller propracovaný do posledního slova ...... Jen ten konec byl trochu překombinovaný. Přesto napínavé, nečekaně čtení.
Udělal jsem asi chybu, že jsem byl v kině na filmu a potom jsem se dal na čtení. Jakmile jsem věděl, co se stane, a proč a kde, tak mě kniha přestala bavit. Ale příběh je úžasný a originální! Film i knihu doporučuji. Ikdyž možná dříve tu knihu.
Jsou knihy, na které nezapomenete - ne proto, že se Vám tak líbily, že Vás oslovily a něčím naplnily, ale proto, že si chcete být jisti, že si je nebudete chtít přečíst podruhé - prostě proto, že chování postav je tak neuvěřitelné narušené, že se s nimi nebudete chtít už potkat - jedině v hluboké depresi, kdy se potřebujete ujistit, že může být i hůře. A tato skvěle napsaná kniha do této skupiny pro mne patří...
Rozjezd byl trochu pomalejší, skoro hned od začátku jsem tušila, co se stane, závěr jsem čekala trochu jiný, ale i tak musím dát pět hvězd, protože to bylo solidní psycho a fakt se mi to skvěle četlo! Konečně se můžu mrknout na film! ;-)
Velmi napínavá knížka. Ze začátku fandíte jedné osobě, později zase druhé. Konec byl zvláštní, takový jsem vůbec nečekala. Určitě stojí za přečtení ;-)
Dle ohlasů jsem čekala úžasný konec, nějakou bombu. Jsem ale docela zklamaná. První půlka byla fakt hrozná, nemohla jsem se začíst. Pak to bylo lepší, ale nevtáhlo mě to do děje a nenutilo mě to číst a číst, jak slibovaly recenze.
Od začátku jsem tak nějak tušila, co se s Amy stalo. Konec byl sice nečekaný, ale nic takovýho, abych si mohla říct: "Wow, tak tohle je teda něco, to jsem nečekala"
Ovšem je to velice dobře promyšlený děj, vážně psycho.
Podle mě pomalejší rozjezdová rampa, ovšem s přibývajícími stránkami parááádní psycho jízda. Viděno i v kině a ztráta času.
zfilmováno thrillery tajemství pomsta manželská krize zmizení lidí deníkové záznamy thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2013 | Zmizelá |
2014 | Temné kouty |
2013 | Ostré předměty |
2017 | Skvrna |
Knížka se mi velmi líbila, provázelo ji napětí, jak to vlastně dopadne. Jen mě tedy trochu zklamal závěr. Po gradujících částech, kdy jsem čekala něco ohromného, to skončilo až příliš rychle a jednoduše.