Zmizelé dívky
Lauren Oliver
Dara a Nick bývaly nerozlučné, ale to bylo předtím – před tím, než Dara políbila Parkera, nejlepšího kamaráda Nick, a před tou nehodou, po které zůstala Dařina krásná tvář zjizvená. Od té doby se sestry naprosto odcizily a nemluví spolu. Nick se sice rozhodne, že vše, co ztratila, získá zpět, ale Dara už má jiné plány. A když o svých narozeninách Dara zmizí, Nick si zpočátku myslí, že je to nějaká hra, že se Dara zase předvádí. Ale zmizela i jiná dívka, devítiletá Madeline Snowová, a Nick je čím dál víc přesvědčená, že ta dvě zmizení spolu souvisí. A teď musí najít svoji sestru dřív, než bude pozdě. Lauren Oliverová ve svém nejnovějším románu vytvořila svět ztrát a podezírání, v němž obě sestry hledají nejen jedna druhou, ale i samy sebe.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2015 , CooBooOriginální název:
Vanishing girls, 2015
Celkem jsem nepochopila proč takový konec? To mohlo skončit docela dobře, ale autorka nejspíš měla nějakou hlubší myšlenku... No neva
Hodně silný příběh s ještě silnějším koncem. Sama mám sestru a taky zažívám pocity jako Nick že bych ji nejradši někdy zastřelila ale vždy bych se za ní obětovala. A NIKDY bych se jí nevzdala. Takže úplně chápu Nick proč to udělala. Protože bych to samé udělala já.......... Tohle je příběh pro všechny sestry na celém světě. A tento příběh může pochopit jenom sestra která má sestru. Já to pochopila...
Tak za mě úžasná kniha! Rozuzlení tak nečekané, že jsem se musela vracet zpátky, abych se ujistila, že jsem to nepochopila špatně. Opravdu doporučuji si přečíst.
Skvělá kniha. Užila jsem si ji i přesto, že jsem to v polovině nevydržela a nakoukla do závěrečné části. I ten letmý pohled stačil, abych už měla určité podezření a jednotlivé kapitoly vnímala jinak. Přesto jsem byla napnutá jak struna. Takže doporučuji: vydržte to a čtěte pěkně poctivě stránku po stránce :)
"Vina je velice mocná emoce. Nutí tě vidět věci, které ve skutečnosti neexistují."
Velice dobře napsaná knížka. Naštěstí nejde o klasický dívčí románek - děj je mnohem hlubší.
Všechno bylo skvělé až do chvíle rozuzlení. Poutavý příběh s tajemným nádechem, romantická zápletka a výtaná odlišnost od jiných knih.
Ale protože jsem měla doma zároveň i NOCTE, tak mě ten konec maličko zklamal.
Ne, děj byl vážně skvělý a kdybych nečetla to Nocte s totožným závěrem, tak bych knize neměla, co vytknout.
Ze začátku se to nezdálo, ale tenhle příběh je něco. Celou dobu jsem si říkala, že bych Daru pěkně postavila zpátky na zem, byla protivná a rozmazlená. Kdežto Nick, u té mi přišlo, že je chudák starší sestra, která musí být ta chytřejší... Rodiče holek mi přišli takoví, že by sami potřebovali léčbu u doktora Leezaye.
Grafické zpracování knížky bylo zajímavé, ale obešla bych se bez fotek a novinových zpráv s komentáři uživatelů. Střídání před a po mě ze začátku mátlo, ale jakmile jsem objevila (skvěle zvýrazněné - ironie) značení na horní části stránky, dávalo to větší smysl. Co se týče konce, tak to jsem opravdu nečekala. Přišlo mi, že jsou části děje, kterým závěr neodpovídá (halucinace, ehm ehm). A také to, že mi přijde, že mě autorka o něco ochudila, celý příběh byl znázorněný jen po povrchu a konec jak kdyby byl moc rychlý, překotný a nedokončený.
Tato kniha mě, stejně jako Chvíle před koncem a Delirium, zanechala v slzách a zvláštní otupělosti, což se mi stavá jen u opravdu úžasných knížek.
Mám sice pocit, že jsem se do ní nikdy pořádně nezačetla (proto jsem chtěla dát nejdříve jen 4*), ale to asi bylo spíše mnou, než knihou samotnou. Závěr byl ale grandiózní a tak jako u ostatních knížek od Lauren velmi neočekávatelný. Tleskám genialitě tohoto příběhu!
Jestli si chcete přečíst kvalitní YA, tak Lauren Oliver je jasná volba.
Lauren Oliver opět nezklamala!
Tentokrát mě velice překvapila a to zejména koncem. Skvělý nápad zahrnout do knihy i obrázky a zajímavé doplňky- emaily, Dařin deník...
Všechny knihy od Lauren Oliver doporučuju... Proč? Je v nich něco ,co ostatní příběhy nemají -originalita a nápad!
Bylo to velmi zajímavé a ještě zajímavější to bylo po zjištění, které přišlo před koncem knihy. Po tom mi pak spousta věcí , která se před tímto okamžikem v knize udála, dávala smysl. Moc se mi líbil Parker a taky Nick a její starost o sestru Daru, kterou jsem dost často nemusela. Zajímavé je, že to nekončí typickým, že se dala dohromady s klukem, kterého měla ráda a žila šťastně až do smrti. Příběh je také doplněný různými články, e-maily, fotkami a deníkovými zápisky. Rozhodně doporučuji a musím říct, že nakonec budete překvapeni, jak to nakonec po celou dobu bylo. :)
2012 | Delirium |
2011 | Chvíle před koncem |
2018 | Replika |
2013 | Pandemonium |
2015 | Zmizelé dívky |
OMG! tak jsem se těšila na nějaký detektivní thriller s normální zápletkou. Snaha autorů o originalitu pro mě začíná být otravná, protože ve výsledku je to zase jen a jen ta samá písnička.
Vsuvky od policie, komentáře... mě tam vyloženě vadily a to tomu většinou bývá naopak.