Znesvěcený hrob
Zuzana Koubková
Bratr Zdislav série
Bratr Zdislav z rytířského řádu johanitů se ujal správy řádových statků a byl jmenován uhříněvským správcem. V Uhříněvsi se brzy zabydlel a právě se usilovně zabýval jejími opravami, když jej oslovil rychtář nedalekého města Kostelce nad Černými lesy. Tentokrát jej nesužují obávaní lupiči, kteří se ukrývají v okolních hvozdech, nýbrž záhadná vražda, k níž došlo na místním hřbitově. Kdo rozkopal hroby nepokřtěných dětí, pohřbených za hřbitovní zdí? A proč je v jednom z nich nalezen zavražděný hrobník? Kostelecký rychtář se obává nejhoršího – totiž řádění pekelných sil, a i proto se obrátí na zbožného rytíře johanitu.... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2023 , Audioteka , MOBA (Moravská bastei)Interpreti: Filip Jančík
Tato knížka je o něco slabší než předchozí díl, dle mého soudu s rozvleklejším a méně zajímavým příběhem. Nicméně jako oddechovka se mi Znesvěcený hrob líbil, pokračování série si určitě přečtu.
Zajímavá kniha. dobře se mi četla. Je zasazena do zajímavého historického období. Těším se na další díly.
Pokud je to upraveno pro nedostatek informací, tak tomu samozřejmě nelze nic vytknout. Pokud ale jsou informace známy a autor je ignoruje nebo s nimi bezdůvodně manipuluje, tak to mi teda vadí. Fikce ano, ale do bílých míst. I tak jich máme v historii až dost. Výše uvedené se ale příliš netýká paní Koubkové a její knihy (ona i ta zápletka se Scholastikou z Kamence byla nakonec docela zajímavá ;-)). Jedná se o odpověď na komentář kolegy Kimona.
Nejsem historik, a pokud je zde něco trochu z historie pro nedostatek informací upraveno, a nebo dokonce je celý příběh zcela fiktivní, nevadí. Čte se to skvěle. Nepopírám, že jde o tzv. odlehčovací literaturu v dobrodružném stylu, ale člověk nemůže být "štoura" a stále jen požadovat skutečná historická fakta. Důležité je, aby kniha nesklouza k nějakému nepravděpodobnému sci-fi. A tahle se zatím drží.
Co napsat - další z řady středověkých detektivek. Pro mě spíše průměr a navíc nemám ráda překrucování historických faktů. Ale jinak nemám až tak moc připomínek - prostě poklidné čtení pro nenáročného čtenáře. Žádná hitparáda, ale zase žádný propadák :)
Po přečtení Templářského pokladu jsem se ihned vrhla na tohle jeho pokračovaní. Bylo o něco málo horší, ale asi to bude tím, že čarodějnictví pokládam za méně atraktivní než různé druhy hereze a touhy po moci jdoucí přes mrtvoly. Trochu za vlasy přitažená (i když vcelku zajímavá) zápletka se Scholastikou, rozenou z Kamence a rovněž nechápu, kvůli čemu tam vlastně byl ten úvod (Johanka a pavouci) časově spadající ještě do nebo dokonce před Templářský poklad, ale zase jsem ráda, že nejen bratři johanité ale i bratři křížovníci jsou také jen lidé a ne andělé. Oba díly jako celek považuji za pěkné čtení, doufám, že se dočkáme jejich pokračování.
2015 | Ztracený templářský poklad |
2003 | Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna |
2015 | Znesvěcený hrob |
2017 | Záhada zlatodolu |
2007 | Boleslav - Příběh bratrovraha |
Ke knize mě přivábila jedna náhodně zahlédnutá pozitivní zmínka zdejší uživatelky, takže jsem se rozhodla knihu zkusit; jinak současné české autory historických románů již míjím obloukem, s nedůvěrou podloženou pár zkušenostmi. A dobře jsem udělala, kniha se mi líbila: čtenář sice v první půli musí vstřebat hodně kratších vsuvek z historického kontextu, aby se důkladně zorientoval kdo a jaké problémy v českém království vládnou. Tahle část je poněkud nudná ale nutná, aby se pak naplno rozjel velmi syrový krimi příběh té doby. Kniha je také přitažlivá svou délkou "akorát".