Ztracené dopisy
Sarah Mitchell
Co když milovanou osobu ochráníte jen tehdy, když ji už nikdy v životě neuvidíte? Když Martin milovaný otec zemře, zanechá po sobě jen záhadné dopisy, které psal Angličance Catkins, a zmínku o domečku na pláži v anglickém přímořském městečku. Marta je v Kanadě, kde žije, ve složité životní situaci. Proto se rozhodne odcestovat do Anglie zjistit víc o minulosti své rodiny a odhalit, kdo byla otcova tajná přítelkyně. Postupně díky dopisům proniká do příběhu, který se udál v Norfolku za druhé světové války. Sylviin manžel Howard bojuje ve válce, Sylvie se pokouší sama vychovávat jejich dvě děti. Jediné útočiště nachází v chatce na pláži ve Wellsu a v kamarádství s Connii, kterou tam potkala. Mezi oběma ženami se vytváří přátelství na celý život a Sylvie Connii prozradí tajemství, se kterým se nikdy nikomu nesvěřila. O tajném milenci a o dítěti. Válka přinášela i bolestivá rozhodnutí. Slib, který si ženy dají, přetrvá roky. Může obrátit Martin život úplně naruby.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2019 , Fortuna Libri (ČR)Originální název:
The Lost Letters, 2018
Knihy dvou časových linií mám moc ráda,ale tady nevím proč se mi to moc nelíbilo,v ději jsem se často ztrácela a musela jsem listovat knihou pozpátku,abych si dej a hlavně postavy připomněla.Nemam ráda knihu odložit,ale tady jsem se párkrát přistihla, že už jí asi nedočtu. Dočetla jsem,ale mám z knihy zvláštní pocit, že se to moc nepovedlo.Škoda.
Spíše romantický příběh, prolínání dvou časových rovin. Nebylo to špatné, taková oddechová četba, lepší průměr.
Kanaďanka Marta Rodwell se sestrou Elizabeth žijí v Kanadě. Zemře jim otec a ony zjišťují, kdo jejich otec vlastně byl.
Stopy vedou do Británie a Marta odjíždí do Norfolku a hledá jméno Catkins, které našly v otcově počítači. Obě ženy podezřívají svého otce, že měl tajnou milenku.
V městečku najde jméno svého dědečka a postupně nachází další a další stopy své historie...
Přítomnost se prolíná s historií v Norfolku na začátku druhé války, kdy se Sylvie s dětmi Lewisem a Ester seznamuje s ženou Connie a jejím bratrem Charliem, kteří žijí v Londýně. V Norfolku si užívají pár dní klidu a všichni se seznamují díky prstýnku, který Connie ztratila v písku a Sylvie jej najde... Pak nastává válka a životy všech se navždy změní.
Ten pocit, že můžete kdykoliv umřít a musíte poslat své dítě na druhý konec světa k cizím lidem a bojíte se, že ho už nikdy neuvidíte. Děláte to s láskou, že ho můžete zachránit před všudypřítomným strachem a smrtí...
První polovina mne nijak neoslovila, pořád jsem si říkala, kdy už kniha začne. Pak se to nějak přehouplo a já byla hrozně zvědavá, jak se Sylvie se vším vypořádá a zda si Marta najde svou cestu k sobě i Janey. Nakonec se mi kniha moc líbila, hezky vymyšlený příběh, který autorka dobře podala (až na pár chyb a na některé špatně formulované věty-mimochodem-už jste viděli v noci na nebi beránky??).
Hlavní postava knihy Marta pátrá v minulosti po svých blízkých, záhadném domečku na pláži a lidech ,kteří to v době II. světové války neměli vůbec jednoduché a často museli řešit svá životní rozhodnutí. Je to moc hezké a příjemné čtení.
Mám ráda tento žánr,dvě časové roviny a nějaké to tajemství.Tady se to ale úplně nepovedlo.Nelíbil se mi styl psaní,byl jakýsi primitivní apřesto jsem se v ději dokázala ztrácet.Takže za mě slabota.Škoda.
Pribeh je skvely, zan je hviezdicka naviac. Spracovany je do zufalo priemernej knihy. Slovensky preklad mu tiez nepridal, skolacke gramaticke chyby dost rusia.
Obálka knihy je překrásná a dává tušit, že to bude další z řady love story. Ne, nenechejte se zmást!
Příběh je vyprávěný ve dvou časových linkách, to já můžu :-). Ve válečných kulisách minulosti se odvíjí velmi silný příběh dvou kamarádek, které pro bezpečí svých dětí musí učinit těžká a bolestná rozhodnutí, jež zasáhnou i ovlivní životy mnoha lidí a prolínají se do současnosti. Líbila se mně i ta současná linka, ač to nebyla (jako vždy) ta tolik chytlavá část.
Povedený debut!
Nečekejte v žádném případě oddechovku ani romantiku. Knížka je něco úplně jiného než by se dalo na první pohled očekávat.
Hlavní hrdinka Marta se vydává z Kanady do Anglie, pátrat po tajemství svého zesnulého otce. Postupně spolu s ní odhalujeme životní příběh jejího otce, jeho rodiny a nejbližších přátel, který se odehrává v době druhé světové války v Anglii. Příběh se opírá o pravdivé historické události té doby. Popisuje těžká rozhodnutí, která byla nutná k přežití v hrozné době války.
Příběh je velmi opravdový.
Poslat dítě do vzdálené neznámé země nebo jej raději vystavit nebezpečí války? Pro každou matku je to velmi těžké rozhodnutí.
Knížka mě nutila k velkému zamyšlení a rozhodně se nedala přečíst na jeden zátah. Příběh mě velmi zasáhl.
Anotace navnadila k přečtení (což byl její účel), ale výsledek mě zklamal. Úvodní část v letadle pro mě postrádala smysl, záhada v minulosti a milenec hlavní hrdinky také zklamali. A to už vůbec nemluvím o názvu - nějak jsem nepostřehla, že by v knize byla zmínka o ztracených dopisech, ale to už je jen mála vada, která na celkové hodnocení stejně nemá vliv. To si totiž kniha zcela vysloužila sama za svůj obsah.
Možná bych dala knize i vyšší hodnocení, kdyby ovšem neměla tak neuvěřitelně přeslazený konec.
Máme zde Martu, kanadskou ženu ve středním věku, která žije sama. Její dospělá dcera odjela studovat do Cambridge a ona sama stojí na pomyslném rozcestí a přemýšlí, co dále se svým životem. Když jí zemře otec, který ve své pozůstalosti zanechal v počítači své nedokončené paměti a zaheslovaný soubor s názvem Catkins, rozhodne se Marta vydat po jeho stopách, které ji zavedou až do daleké Anglie.
Druhá dějová linie nám představuje dvě mladé anglické ženy Constance a Sylvii, které se jednoho dne na začátku druhé světové války potkají na pláži a společné hledání po ztraceném prstenu jedné z nich je doživotně spojí tak, jak si žádná z nich na počátku jejich přátelství ani nedokáže představit.
Obě dějové linie se nakonec protnou a čtenáři se tak dostane krásného příběhu.
Kniha je spojením všeho toho, co mám ráda. Dvě dějové linie, zajímavý příběh z minulosti, která vždy ovlivní budoucnost, ať se nám to líbí či nikoliv, prostě to je koloběh života. A v neposlední řadě musím vyzvednout nádhernou obálku, která se mimořádně povedla.
Knihy se dvěma časovými rovinami jsou asi in. Stejně jako knihy o válečném strádání. Ale ne každá uchvátí.