803 803 komentáře u knih

Utopeni ohněm Utopeni ohněm Tomáš Zářecký

Knihu jsem přečetl jedním dechem. Čte se výborně, autor dokazuje, že psát rozhodně umí. Děkuji za ní.

Bohužel mi několik věcí na díle vadilo. První bylo posazení děje do "vymyšleného" města. Přijde mi velmi rušivé představovat si někde v ČR další milionovou metropoli. Autor si to měl celé vymyslet a přesunout jinam, nebo pojmout realisticky. V knize to člověk přetrpí, ale přijde mi, že si tím zavírá cestu k potenciálnímu využití Ladvaka do budoucna v jiné detektivce. Čím více se o tomto částečně vymyšleném prostředí mluví, tím více nabourává naše geografické vědomosti a působí jako pěst na oko.

Další věc byla až moc velká nahuštěnost děje. Spousta zajímavých myšlenek nebo situací nemá čas vyznít, autor chce být stále na vrcholu a jenom šokovat. Možná to funguje někde v DaVinciho kódu, ale tam kniha bohužel jednoduše nedosahuje. Někdy o trochu méně je více. Přijde mi, že kniha mohla být klidně o 100 "volnějších" stran delší. To mi ve výsledku nakonec asi nejvíc vadilo - že byla za chvíli pryč.

Mám pocit, že autorovi trochu chyběla pevná ruka nějakého zkušeného "producenta", který by mu řekl: "zvolni", "tohle udělej trochu jinak" atd. Pak by to bylo dílo srovnatelné s jakýmkoliv současným světovým bestsellerem.

02.02.2016 3 z 5

1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Musí říct, že kniha mě dost minula. Styl je dobrý, na začátku jsem byl až nadšen, jak to krásně všechno autor popisuje, jakou to má atmosféru, ale postupně jsem nějak začal zjišťovat, že mi chybí nějaký jasný hybný motiv. Děj se odvaluje dopředu jen velmi zvolna a je tam skutečně až moc zcela "stojatých vod", kde jednoduše žádný příběh není. Pak se to nakonec nažene do fantasy, na druhou stranu extrému. Některé věci jsou zveličovány, dokolečka opakované. Trochu mi vadí i sexuální pasáže. V úvodu si je člověk vychutná, nejsem žádný purista, ale přijde mi, že jsou tam až zbytečně moc, pro příběh pak místy dysfunkční, až na hraně perverze. Jsou tam zajímavé myšlenky (v závěru o otci a místě na světě), některé pasáže i velmi dynamické a napínavé (masáž Lídra), pár dobrých myšlenek/"citátů". Ale domýšlet si děj na zbylých 600 stránkách odmítám.

24.02.2016 2 z 5