a.k a.k komentáře u knih

Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Autor pracuje ve stacionáři pro autistické děti. Knížka nabízí pohled do života těchto dětí a vnímání reality jejich očima. V krátkých fejetonech vystihuje autor své pocity a zkušenosti z každodenního soužití. Nechybí osobitý způsob podání ani humor. I když pokud máte k problematice blízko, budou pro vás mít některé popisované skutečnosti hořkou příchuť. Celkově působí knížka velmi pozitivně a určitě stojí za přečtení.

27.07.2018 5 z 5

Mesiáš Mesiáš Boris Starling

Detektiv Red se musí popasovat s rostoucím počtem brutálních vražd, které nemají absolutně žádné společné znaky a chybí jakákoliv indicie, která by mohla pomoci určit směr vyšetřování. Množství vražd jak na běžícím pásu a člověk se nestačí divit autorově zvrácené vynalézavosti. Je to surové, krvavé, napínavé, ponuré a intenzivní. Moc dobře napsané, čtivé. Doporučuji.

25.08.2021 5 z 5

Dívka s perlou Dívka s perlou Tracy Chevalier

Mladičká Griet se dostane jako služebná do domácnosti malíře v Delftu a stane se inspirací k velkolepému dílu. Historická fikce o okolnostech vzniku slavného obrazu neznámé dívky s perlovou náušnicí od nizozemského malíře Vermeera.
Citlivý, křehký příběh, který kromě zvláštního vztahu mezi umělcem a dívkou poutavě zachycuje i obyčejný život v delftské domácnosti 17. století.

23.08.2021 5 z 5

Virus Virus Patrick Lynch (p)

V samém srdci indonéského pralesa se šíří zákeřná virová infekce. Akční příběh s řadou dějových vláken se odehrává napříč kontinenty a nabízí velké dobrodružství, jak zastavit smrtící pandemii.
Dobře napsaný, čtivý příběh. Bavilo mě to.

23.06.2021 5 z 5

Maorčina píseň Maorčina píseň Sarah Lark (p)

Ráda jsem se vracela do farmářské komunity, i když trochu s obavami. Román je o 2. generaci potomků našich přistěhovalkyň, ale není o nic méně poutavější, než byl výborný první díl. Opět nádherně napsaný příběh, ve kterém nechybí láska, životní strasti, rodinné rozepře a velká dávka dobrodružství.

26.03.2021 5 z 5

Satirikon Satirikon Gaius Titus Petronius

Fascinuje mě, že existuje možnost přečíst si text, který spatřil světlo světa před tisíciletími. Škoda chybějících fragmentů. I přes řadu archaismů, složitější veršované pasáže, je v příběhu řada dějově zajímavých i vtipných míst.

11.03.2021

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Duchařský příběh se správnou dávkou ponuré atmosféry domu, ve kterém straší a hmatatelný pocit nebezpečí, které se skrývá všude okolo.
Výborně se to četlo. Bavilo mě to lezavé napětí s mysteriózními prvky. Milovníci duchařiny by si tento titul určitě neměli nechat ujít.

29.12.2020 4 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Detektiv Josie Quinnová nemá zrovna šťastné dny. V práci byla suspendovaná a v soukromí řeší rozvod. Ze všeho nejraději by se zapojila do pátrání kolegů po zmizelé sedmnáctileté Isabelle.
Kniha je svižně napsaná, napínavá a vývoj událostí přináší nečekaná překvapení. Původně jsem cítila pochybnosti nad celou zápletkou, která mi přišla svým rozsahem až nereálná, ale nakonec, proč ne. Napsané to je bravurně, přičtu-li trýznivé pasáže z pohledu uvězněné dívky a nesčetná dramata, která vás přikovají ke stránkám, není, co si více přát. K tomu závěrečný epilog, který tomu všemu dodá až bolestivou korunu. Zkrátka výborné čtení.
Doporučuji.

04.11.2020 5 z 5

Třetí na řadě Třetí na řadě Allison Brennan

Velmi slibný začátek nové detektivní série s nesourodou vyšetřovací dvojicí. Motivy vraha dlouho nečitelné, tempo knihy gradující a závěr hodně napínavý. Těším se na další případ.

05.10.2020 5 z 5

Pozvaní Pozvaní Jennifer McMahon

Mladý manželský pár se rozhodne opustit město a v nehostinném lese na okraji močálu postavit svůj vysněný domek. Místo ale žije svou vlastní minulostí a manželé budou vystaveny nejen nepřátelství sousedů, ale i něčemu temnému a nevysvětlitelnému.
Autorčiny knihy jsou každá úplně jiná. Od tohto románu nečekejte žádný duchařský horor. Tady jde o pomalý příběh s notnou dávkou tajemna a je to kupodivu velmi příjemné čtení s mysteriózní atmosférou. Doporučuji.

28.09.2020 5 z 5

Vražda na blatech Vražda na blatech Catherine Shepherd

Kniha je jednoduše napsaná, dobře se čte a je tu řada míst, která přímo srší napětím. Třeba taková pitevna v noci, to běhá mráz po zádech. Bavilo mě hledání významu symbolů, které byly vytetované na tělech obětí i naprosto neočekávaný algoritmus, podle kterého sériový vrah postupoval.
Samotné rozuzlení zápletky mi přišlo slabší. Celkově byl průběh vyšetřování natolik atraktivní, že by si zasloužil působivější závěr. I tak si ovšem získala kniha mé sympatie.

05.07.2020 4 z 5

Lovci knih Lovci knih Dirk Husemann

Poggio je lovec starých tisků a vzácných knih. V klášterní knihovně objeví připoutanou knihu řetězem, která skrývá dávné tajemství. Knihy se zmocní zloděj a Poggio se pouští do pátrání.
Příběh se odehrává v 15. století, a přesto ho nemůžu hodnotit jako historický román. A vlastně ani jako detektivku. To by asi neměl nejlepší skóre. Jde o nenáročné dobrodružství zdařile umístěné do historických kulis a s neuspěchaně plynoucím dějem. Takové pohodové čtení pro každého, kdo miluje staré vzácné tisky, klášterní knihovny a scriptoria.

18.05.2020 4 z 5

Bird Box Bird Box Josh Malerman

Celá myšlenka příběhu je tak triviální, až je geniální. Tam venku číhá "něco", ale kdo to spatří, zemře. Tak moc byste chtěli vědět, co se za zavřenýma očima hlavní hrdinky děje, ale víte, že když oči otevře, zemře. A to přeci nechcete. Čím víc je čtenář zvědavější, tím to je pro něho větší nervák. Já jsem zvědavá moc. Takže za mě to "něco" bylo nervy drásající peklo.

16.05.2020 5 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Na pokračování osudů obyvatel Medvědína jsem se moc těšila. Backmanův styl, kterým dokáže zachytit charaktery postav, je natolik geniální, že jsem nakonec skousla i všemocného politika, přestože sebemenší politický vliv na vývoj příběhu nemám v knihách ráda.
Je zde celá řada životních mouder a pravd. Samotný příběh se rozjížděl pomalu, ocenila bych rychlejší spád. První díl byl lepší, přesto ale pokračování určitě stojí za přečtení.

11.04.2020 4 z 5

Fotografie Fotografie Debbie Rix

V knize se střídají minulost a současnost, příběh mladičké a naivní Rachael z konce 50. let a Rachaeliny vnučky Sophie ze současnosti. Ani jedna to nemá v životě lehké a potýkají se s celou řadou problémů. Kniha se dobře čte. Na své si přijdou milovníci romantiky, velké lásky, či bezpodmínečného přátelství, kterým zdárně sekundují zrada, bolestné ztráty i smrt. I když zde narážíme na romantickou linku, nejedná se o červenou knihovnu. Námětem je nevyzpytatelnost osudů ženských hrdinek a bohatý děj zasazený do různých zemí. Bavila mě i archeologická tematika, která sice není nosným námětem, ale má v příběhu své opodstatněné místo.

31.01.2020 4 z 5

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Pohled na svět očima Jacoba, který trpí Aspergerovým syndromem, i jeho NT nejbližších, kteří museli svůj život diagnóze také přizpůsobit, je podaný velmi sugestivně. Až mi bylo někdy úzko. Výborná kniha. Doporučuji.

17.12.2019 5 z 5

První padlí První padlí Volker Kutscher

Celá série je výjimečná tím, jak dokáže čtenáře vtáhnout do napjaté doby svou atmosférou. A právě v tomto díle je snad celkový vjem doposud nejpůsobivější.
Vlastní detektivní pátrání se někdy ve víru fašistických praktik mírně vytrácí, aby mohl na čtenáře v plné síle dopadnout děs z mučení vyslýchaných, či nedobrovolný odchod některých našich starých známých.
Gereon Rath mě baví, zase si s tím poradil po svém. Těším se na další díl.

15.12.2019 4 z 5

15 minus 15 minus Tomáš Zářecký

Patnáctka mladých lidí se upsala k účasti v reality show, kde úkolem je projít smrtelně nebezpečnou divočinou na neznámém ostrově. Ti, kteří přežijí a dorazí do cíle, rozdělí si mezi sebe astronomickou výhru.
Tak tohle bylo parádní čtení. Jedno velké dobrodružství, které se proměnilo na boj o holý život. Autor se s tím opravdu nepáral, masakr následuje masakr a účastníci musí být na pozoru nejen před nástrahami prostředí, ale i před svými spoluhráči. Tady totiž neplatí žádné zákony a jen ten, kdo zůstane živý, může být vítězem.
Doporučuji!!!

25.09.2019 5 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Daniel získává netradičním způsobem práci na starobylém panském sídle, které stojí uprostřed lesa, opuštěné a pohlcené vegetací. Bydlet na tomto místě znamená smířit se s tajemnými jevy a nevysvětlitelnými událostmi.
Co se této knize nedá upřít, je přesvědčivá tajemná, temná až strašidelná atmosféra. Jakmile se začne odkrývat pozadí celé záhady, toto kouzlo bohužel postupně mizí. Závěrečné drama už tak atmosférické nebylo, i když konečné rozuzlení tajemství přináší nejedno překvapení.
Jako celek mě kniha bavila.

24.09.2019 4 z 5

Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Psychologický román postavený na milostném trojúhelníku, ale od svých žánrových kolegů se liší fantaskním závěrem.
Z recenzí a nadšených komentářů jsem věděla, že mám čekat převratný závěr. I když jsem celkovou pointu tak nějak tušila, finále se zajímavě a nečekaně poskládalo. Pak ale přišlo superfinále a tím mě autorka, liška jedna podšitá, skutečně dostala.
Paráda. Doporučuji.

15.09.2019 4 z 5