a.k komentáře u knih
Nevšedně zpracované téma rasové nesnášenlivosti. Člověk by skoro řekl, že s ničím novým už nejde přijít a ejhle, najednou sami přemýšlíte, jak byste se v určitých situacích zachovali sami.
To, že mě autorka dostane každým svým románem, už jsem si zvykla. Ale že mě dojme už někde na desáté stránce? A silných momentů pak přijde ještě celá řada.
Výborné. Doporučuji.
Nemám ráda cirkus. Proto jsem tuto knihu dlouho odkládala. Jakmile jsem ji ale otevřela, dala jsem ji na jeden zátah.
Velice čtivý a smutný příběh, při kterém se mi až svíralo srdce.
Doporučuji.
Detektivku by si neměli nechat ujít příznivci složitějších detektivních případů, které nejsou primárně zaměřené na jednu vyšetřovací linii. Plusové body připíšete velmi dobře vykresleným charakterům postav (které jsou místy neprohlédnutelné a budete muset odhalit jejich skutečnou podobu) a především atmosféře, kterou tato kniha nabízí. A bude úplně jedno, jestli budete v ulicích meziválečného Berlína, v temném odlehlém skladišti nebo uprostřed mazurských močálů. Od pokračování série jsem si hodně slibovala. A musím konstatovat, že má očekávání byla mnohonásobně překonaná. Bylo to výborné. Moc doporučuji.
Spojení pátrání v odlehlých močálech, archeologických vykopávek a magických rituálů bylo signálem, že to bude knížka přesně pro mě. Úplnou spokojenost ale hatí, že se děj až moc často stáčí k samotným hlavním hrdinům. Přesto se mi knížka líbila a bavilo mě to.
Velmi emotivní příběh lásky z dob druhé světové války, který se prolíná se současností. Osudy všech protagonistů jsou natolik silné, že ponechám stranou maličkosti, které by se daly vytknout. Bylo to moc krásné a dojemné čtení.
Kniha není klasickým postapo sci-fi románem. Velmi zásadní roli zde hrají úvahy a myšlenky na úkor hlavní dějové linky. I když ta je logická a ani nepostrádá napětí.
Moc mě to bavilo. Škoda, že kniha nebyla delší.
Psa Linekera jsem si zamilovala i přes jeho vulgarismy.
Více v mé recenzi v záložkách.
Pozn.: jen pro upřesnění k anotaci. Reg netrpí arachnofobií, ale agorafobií (strach z otevřených prostor). S pavouky nemá opravdu nic společného. Mimo jiné má ještě hafefobii (strach z dotyku). Ona celá zde uvedená anotace je trochu zavádějící.
Kniha má neskutečnou atmosféru zachycující předzvěst něčeho temného a záhadného. Svižně napsaný příběh, u kterého nutně potřebujete zjistit, co se za vším skrývá. Moc mě to bavilo.
Doporučuji.
Jediná pozitiva knihy spatřuji v úvodu, který je napsaný opravdu moc dobře. Zbytek příběhu bohužel… velmi průměrná oddychovka. Nebavilo mě to.
Začátek byl vyborný. Pak mi chvíli trvalo, než jsem uvěřila hlavní hrdince, že jsou její obavy z nebezpečí skutečné. Jakmile jsem uvěřila, příběh si mě bez výhrad získal.
Ačkoliv je celá zápletka dobře vymyšlená, neměla jsem pocit, že jsem v knize objevila něco nového, převratného, co by tematicky zcela vybočovalo obvyklým hororovým nápadům. Na druhou stranu to vlastně ani nevadí. Hororová duchařina je dobrá, pokud dokáže vzbudit strach a napětí, které ve vás přetrvá ještě po zavření knihy. A to se autorce určitě podařilo.
Louisa Clarková dočasně opouští svého nového přítele záchranáře Sama a odjíždí pracovat k zámožné rodině do New Yorku.
Název knihy je naprosto výstižný. Louisa je zase sama sebou. A tak nadhled, přímočarost a osobitost jednání, kterým byla Louisa tak typická v prvním díle, tady nechybí a příběh tak má oproti dvojce zase šťávu. Knížka se moc dobře čte, nemám co vytknout. I když první díl pro mě přesto zůstává absolutní Jedničkou.
Policista Nap pátrá po okolnostech tragického úmrtí svého bratra Lea, ke kterému došlo před patnácti lety. Tehdy zmizela i Napova přítelkyně Maura. Nyní se objevily Mauřiny otisky prstů na místě činu vraždy dopravního policisty.
Výborně vystavěný příběh, který nepostrádá napětí. Kniha se velmi dobře čte a moc mě bavila.
V knize se prolíná několik časových i dějových linek, které jsou prezentované různými vypravěči. Ukazují nám budování Baťovy výroby v Indii ve 30. letech minulého století, anexi Československa, zážitky z fronty, Terezínské ghetto, nebo život v Osvětimi.
Knížka se nečte lehce. Není to jen těžkým tématem, ale i způsobem podání. Někdy bylo složité zorientovat se, kde a kdy se zrovna nacházíme. Komplikovanost střídání míst, přeskakování v čase oběma směry i střídání vypravěčů kompenzuje ale vytříbenost jazyka. Barvité líčení míst, pocitů, prožitků bylo výborné a moc se líbilo.
Kathy přijala nabídku stát se šéfredaktorkou prestižního londýnského časopisu o architektuře. Pracuje zde i Heja. Velmi brzy pochopíme, že Heja nevyhledala práci v Kathyině týmu náhodou. Kathy je pro Heju objektem, který stojí v cestě jejímu záměru.
Psychologický román, který má spád a díky krátkým kapitolám se velmi dobře čte. I když ve spoustě věcí je předvídatelný.
Souhlasím s Pedias.
Zajímavá kniha. Hlavně první polovina, z prostředí domorodých kmenů, indiánů apod. Jejich svatební a předsvatební rituály, uvádění mladých lidí mezi dospělé a tradice s tím spojené. Mně se kniha líbila.
Nenáročná detektivka z ryze českého prostředí, která pokud bude čtenáři vyhovovat autorův styl, bude příjemným oddechovým čtením. Mně bohužel autorovo zpracování nesedlo, takže za mě plus jen za příběh.
Dalśí případ vrchní komisařky Ingrid Nyströmové, která vyšetřuje bestiální vraždu dobře situované úřednice a strastiplné životní osudy chlapce z Konga, který byl očitým svědkem vyvraždění rodné vesnice. Co mají obě dějové linky společného se odhaluje velmi pozvolna.
Možná trochu překombinovaný závěr, ale knížka se mi líbila a případ mě bavil. Dokonce si dovoluji tvrdit, že tento díl je lepší než předešlý.
Stále zůstává otevřený vedlejší příběh Stiny, tak snad se příště dozvíme víc.
Jako vždy od této autorky, vynikající příběh s výborně vykreslenými postavami a dokonale zasazené do své doby. Román zachycuje životní osudy tří žen od 70. let minulého století do současnosti. Svobodná matka Laděna se potýká se svým osudem na malé vesnici. Kamila díky špatnému kádrovému posudku nemůže studovat na gymnáziu. Ilona si prožívá peklo se svým despotickým manželem. Velice silné příběhy, které se čtou jedním dechem.
Podmanivý příběh malého Merlina, který navzdory útrapám svého původu objevuje své schopnosti a učí se u poustevníka ovládat své magické dovednosti.
Velmi čtivé a poutavé vyprávění o době, která předcházela narození budoucího krále Artuše.
Kosmas dostane úkol od krále Vratislava, aby dohledal dávné předky královského rodokmenu. Pátrat není kde. Písemnosti z požadované doby neexistují. Kosmas spolu s neteří Luborou skládají nalezené indicie a na světlo se vynořují postavy, které jsou nám tolik známé.
Kdo by si rád nepřipomněl staré pověsti české o Krokovi, jeho dcerách Kazi, Tetě a Libuši, nebo praotci Čechovi. Příběh se čte dobře a děj má spád. Bavilo mě, jakým způsobem odkrýval Kosmas staré dějiny.