Agatha84 komentáře u knih
Páni, skoro to vypadá jako příběh psaný rukou zcela jiného autora. Vůbec nelze srovnávat s prvním dílem. Zde prakticky bez atmosféry, bez hlubšího záběru na jednotlivé postavy. Vše je vám natolik emočně vzdáleno,ze je vám téměř jedno,jak to celé dopadne. Velké zklamání.
Snad jen díky té jedinečné a nenapodobitelné atmosféře Three Pines a postavě inspektora Gamache dávám za čtyři hvězdy. Tentokrát to vše působilo až příliš neuvěřitelně,abych mohla být plně spokojená. Nechala jsem se jen unášet vlnou nostalgie a nad dějem jsem raději příliš nedumala.
Super! Kniha se čte prakticky sama, jen se mi zdála býti chvílemi slušně roztříštěná,ztrácela jsem se v postavách i deji, a za to strhávám pátou hvězdičku.
Tohle byl luxusní literární zážitek. Knížka se dost dobře nedala odložit a stále nutila k otáčení dalších stránek. I když jsem si myslela, že vím, nevěděla jsem :-) Jednu hvězdičku přesto strhávám. Na můj vkus tam bylo příliš obhajob týkajících se války, prostátních postojů, třídních rozdílů a chování hlavní hrdinky pro mne bylo často nepochopitelné, zvláště co se vztahu k dceři týká. Nicméně i přes tyto nedostatky (možná jen mnou pociťované) rozhodně doporučím dál!
Dlouho jsem se odhodlávala, než jsem do této knihy pustila. Teď už nevím proč. Souhlasím s jedním z příspěvků, že více než o thriller jde o příběh ze střední školy. Do 3/4 je tempo rozvláčné, myšlenky a emoce se opakují, jsou tak trochu nadbytečné a tříštivé. Napětí se nestupňuje, celé je to prostě jen zbytečně dlouhé. Konec je pak logicky přeexponován rádoby napětím.
Nelíbilo se mi to. Spoustu věcí jsem nepochopila, nebo nebyly uzavřeny (kamarádství s Morgan). A nemůžu si pomoci, ale stejně je mi Milly/Annie líto. Pokud by měla zažít takové (hrozně zdramatizované) traumatické dětství a pak se dostat do rodiny "psychologa" (za ty uvozovky se omlouvám, ale podle mě byl naprosto mimo), která je pošahaná minimálně stejně jako ta původní, tak co se jako dalo čekat?
Tentokrát velké zklamání,dlouho jsem se ke čtení nemusela tolik přemlouvat. Dějová linie historie Qebecku mne nezajímá,i když se autorka snaží zaujmout,co to je jde,a střípky toho,co se odehrává ve Three Pines, celkové hodnocení nezachrání. Snad tedy příště...
Souhlasím s Bbrody. Tempo je svižné,obsah vás udržuje v napětí,ale moc o něm raději nedumejte. Holčička s Downovým syndromem,co tohle vymyslí? Jako vážně? :-)
Perfektní! Postupná gradace a vtahovaní do děje. A ten konec! Donutil mě přidat i tu poslední hvězdu do hodnocení :-)
První a rozhodně ne poslední kniha od této autorky. Svižný, promyšlený příběh. Po dlouhé době jsem nebyla schopna knihu odložit,dokud nebudu vědet všechno. Moc se těším na příští setkání!
Četla jsem podruhé a hodnotím jako průměr. Kniha mne začala bavit až od své poloviny,do té doby se jen někam zběsile utíkalo. Asi i ta historie Evropy je mi bližší,takže zednářská zápletka mne tolik neoslovila. A naprostý souhlas s tím,že konečné kapitoly jsou dosti úmorné,i když k zamyšlení povzbudí také :)
Po dlouhé době vynikající psycho/detektivka. Poslední třetina knihy se četla sama,rozzuzlení bezchybné,všechno do sebe skvěle zapadne! Za sebe rozhodně doporučuji.
Pro mě příšerně nudné a nezáživné, asi budu mít co dělat, abych knihu vůbec dočetla, a to stránky už i přeskakuji :(
Neuvěřitelné, ale opravdu o ničem......snaha provokovat agresivitou beze smyslu.
V pozadí bylo možné vytušit spoustu existenciálních, závažných témat, která však byla bohužel přebyta poměrně balastu plným příběhem. Škoda.
Pokud na toto téma chcete psát diplomku nebo disertaci, určitě najdete inspiraci. Pokud hledáte praktického a srozumitelného pomocníka, zapátrejte jinde.
Opět jsem celkem rozpolcená. Rozhodně oceňuji popis dítěte s vývojovým traumatem. Neboť se s řadou takto "postižených" dětí setkávám, bylo to více než jen přínosné a poučné čtení. Na druhou stranu se mi většina knihy jevila jako neuvěřitelná fikce. Počínaje netradiční schopností dítěte tak malého pojímat terapii založenou na verbální a - dle mého - těžce abstraktně pojmové práci. Jako naprostá pohádka se pak mi jeví také pojetí celého pěstounsko-adopčního procesu. Alespoň v porovnání s tím, co je standardem u nás. Možná jen amíkům závidím, když jejich pěstouni mají více schopností, nadhledu a empatie než kdejaký "náš" psycholog. Obdivuhodné, a možná i dost přehnané.
Dočteno pouze ze setrvačnosti. Další naprosto zbytečná kniha bez výraznějšího děje či zápletky a s neskutečně mdlými postavami, které jsou samozřejmě (nejlépe se svým širokým příbuzenstvem a kolegů v práci - jako vážně?) postiženi řadou psychických poruch, o kterých se autor neváhá zmiňovat nejlépe v každé kapitole (to kdybychom na to asi náhodou zapomněli).
Příliš hluchých a nezáživných pasáží,jejichž účelem bylo pouze obohacení knihy o pár dalších stránek. A k celkovému dojmu bohužel nepřispěla ani hlavní postava vyšetřovatelky. Příšerně moc mě začínají rozčilovat "matky", které dávají přednost čemukoli před vlastní rodinou. A to ač sama matka nejsem :-)
Proč jen to ve mně zanechává pocit,že si kniha/autor hráli na něco,co tam prostě není? Cynismus,sarkasmus,pseudofilozofování pouze neskutečně nudí. Chyběl mi nějaký děj. Možná jen nejsem na McEwana dostatečně vyzrálá?!
Dalo mi značnou práci zorientovat se v množství jmen a postav,ale jinak to opět nemělo chybu! :-) (otázek i zjevných nevěrohodností tam bylo vícero,ale prostě na ně zapomeňte a nechte se unášet na vlně příběhu)
A když nad tím tak uvažuji,daleko více by mě teď zajímaly osudy a případy Amandy s Evelyn,nežli Willa.