alegria2 komentáře u knih
Prostředí cirkusů je otřesné, ale svým způsobem fascinující. Jacob jako senior byl skvělým vypravěčem a knihu jsem doslova zhltla během dvou dnů. Ač nejsem příliš na romantiku, zde opravdu nešlo hlavním hrdinům nefandit. Krásný příběh!
První díl se mi líbil moc. Byla to prostě taková fajnová oddechovka, a proto jsem se s nadšením vrhla i ten druhý. Mám z něj však rozporuplné pocity. Kromě Smrti samotné nebyla v knize žádná sympatická postava a jedna z hlavních postav Martin (v prvním díle mi vůbec nevadil) mi lezl svými rádoby vtipnými odpověďmi A nevděčností vyloženě na nervy. Smrti mi bylo líto. Radost mi udělal až závěr, kdy jsem se modlila za to, aby Martin a Smrt nenašli jiné řešení.
Nutno podotknout, že nejsem kdovíjaký fanda poezie, ale tato sbírka je prostě úchvatná. Báseň Raport mě upřímně dojala (poslední sloku už i nějaká ta slza ukápla) a dlouho se mi nestalo, že bych nějakou knihu nemohla takhle dlouho dostat z hlavy.
(SPOILER) Mám moc ráda styl autorova psaní. Člověk prostě musí fandit hlavním postavám a příběh se pěkně čte a příjemně ubíhá. Co mě ale zklamalo, byl ten extrémně přeslazený závěr. Nic proti happy endům, ale co je moc, to je moc.
Nikdy nepíšu negativní komentáře, ale tady mi to opravdu nedá. Z knihy se člověk nedozví nic, ale opravdu nic. Absolutně jsem nepochopila smysl jejího vydání.
Nějakou dobu jsem přemýšlela o tom, zda je to, co autor popisuje, alespoň trošku reálné. Brzy mi ale došlo, že o tom to vlastně vůbec není. Důležité je neztratit víru a pozivního ducha, zbytek přijde sám.
Kniha, ke které by se měl člověk vrátit vícekrát, aby pochopil opravdový smysl. I mě to ještě čeká.