1alena1 1alena1 komentáře u knih

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Všichni píšou klasika ze základky, ale při možnostech, které jsme měli my, před x lety, to bylo úžasné dílko a v určitém věku ho všichni hltali a nikdy na to nemohou zapomenout. jenže kolik titulů jsme měli na výběr ? Škoda, že dnešní mládež má tolik možností, že jí často tato literatura ani nenadchne a leckdy se k ní ani nedostane, protože není "in".

15.09.2011 5 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

Úžasná kniha !! Velmi jsem se bála jejího zfilmování, protože je napsaná tak perfektně detailně, že jsem netušila, jak toto nafilmovat. Kniha je kniha, ale film byl udělán naprosto perfektně - přestože tam samozřejmě nemůže být úplně všechno.
Doporučuji knihu i film, stojí za to.

10.08.2011 5 z 5

Modrý dům Modrý dům Táňa Keleová-Vasilková

Nádherné čtení !!! Tato knížka se musí líbit každé ženské, která má rodinu a blaho rodiny je jedna z jejích priorit. Mistrně popsané vztahy mezi blízkými. Mám ráda knihy této autorky, ale tuto nejvíc.

08.08.2011 5 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Od autorky mám přečtené všechny knihy, ale tato je úplně jiná a dle mého je nejlepší. Kromě opravdu velmi čtivého příběhu je velmi zajímavé přečíst si dvě různá zakončení osudu hlavní hrdinky. Nejsem dosud rozhodnutá, které to zakončení je pro mě přijatelnější - je těžké, když se má člověk rozhodnout mezi "blbým a ještě blbějším" řešením situace. Kéž taková situace již nikoho nepotká!
Doporučuji k přečtení.

03.06.2024 5 z 5

Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Mám ráda rodinné ságy, ale tady mi nějakou dobu trvalo, než jsem se začetla. Když už jsem se potom seznámila s celou rodinou, tak mě jejich strastiplné příběhy z dceřiných životů bavily a těšila jsem se, co jim život do cesty nachystá a jak se s tím poperou. Základ z rodiny byl dobrý, ale člověk niky neví, co udělá při potkávání zásadních životních překážek.

28.05.2024 4 z 5

Druhá žena Druhá žena Michael Robotham

Čtivá, zajímavá krimi, autor pro mě nový, už jsem si objednala další knihy, s vysokým hodnocením souhlasím. "Lidská" detektivka bez hektolitrů krve.

19.02.2024 5 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Kniha napsána hezkou češtinou, to mám ráda a chválím, je to čtivé, na prvotinu zdařilé dílko, uvěřitelný příběh.
Ale ! Tady se mnou spousta čtenářů nebude souhlasit, ale pro mě prostě by tento problém neexistoval, kdyby se "oběti" gaslightingu nenechali vtáhnout do toho "psychického" týrání. Já jsem v životě zažila hodně nepěkného, ale člověk se musí umět umět bránit a postavit se všemu. Jsem jiná generace a to bude tím. Dnešní mladí lidé jsou málo odolní, což nekritizuji, jen konstatuji, je to prostě dobou. Komunisté nás lépe naučili čelit jejich zvůli a nepodlehnout.
Autorovi moc držím palce, zúčastnila jsem se literárního festivalu nakladatelství Host, kde vystupoval, je to chytrý člověk, moc mu přeji úspěch.

30.11.2023 5 z 5

Kočičí životy Kočičí životy Eda Kriseová

Ke knize mě přivedla teta, která měla za manžela volyňského Čecha a o Volyni hodně věděla. Chtěla si knihu přečíst, proto jsem jí koupila, bohužel mezi tím se teta dostala do takového zdravotního stavu, že si ji už nepřečte (95 let).
Je velice zajímavé si přečíst o obyvatelích Volyně, žili zde na "malém" území Češi, Poláci, Ukrajinci, Rusíni, židé..... a každá skupina těchto obyvatel je úplně jiná, má jiné tradice a zvyky.
I historické události zase jiným pohledem bylo velice přínosné se dozvědět, doporučuji přečíst.

06.11.2023 5 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Podrobný popis života jedné běžné rodiny s poněkud pokřivenými vztahy během několika let, která žije přesně tak, jak se žít nemá. Bez radosti, bez lehkosti, bez pohody......

19.10.2023 4 z 5

Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

Autorovi moc fandím, přeji jen to nejlepší. Souhlasím s ním, že je důležité vzdělání pro začlenění se do společnosti, ale nejvíc je vůle chtít se začlenit.
Je mi líto, že má autor pocit, že jsou (nebo byli) všichni proti Romům - cikánům. Bohužel mám letité zkušenosti, ale dělají si to sami. Neznám Roma, který je pracovitý, spolehlivý, šetřivý, pravdomluvný. Neříkám, že takoví neexistují, ale je jich tak strašně málo......, že jsem neměla to štěstí je osobně potkat. Ale těch prolhaných a nespolehlivých jsem potkala strašně moc.
Moc přeji autorovi, aby zapůsobil na své okolí, ale obávám se, že se pohybuje více mezi lidmi "nerómskými", takže jeho příklad v jeho okolí nepadne tam, kam by měl.
(Tím nechci říct, že neznám několik "bílých" prevítů, kteří se živí nepoctivě a jsou nespolehliví - znám)
Kniha je čtivá, zajímavý pohled na devadesátky.

18.04.2023 4 z 5

Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Je to celé naivní a nereálné, tak toto se nikdy takto nemohlo stát. ALE !!
Člověk má v životě období, kdy si potřebuje přečíst takovou knihu, kde je všechno milé, hezké, všichni hrdinové jsou pozitivní, mají ušlechtilé vlastnosti a konají dobro. Takové období mám a četlo se mi krásně, odpočinutí od všeho nepěkného kolem nás.
Kniha je navíc moc krásná na pohled, poslána s podpisem autorky a krásnou záložkou a to je vše, co v době, kdy řešíme problémy všeho druhu, potřebujeme a často chybí.
Autorka je mladá a určitě má potenciál tvořit a moc jí držím palce.

09.03.2023 5 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Jak jsem již psala v komentářích u minulých knih Petry Soukupové, tak opět musím opakovat, že všechny tyto knihy jsou o lidech, kteří nejsou schopni spolu normálně komunikovat, všichni v rodině k sobě mají "divný" vztah. Neznám rodinné zázemí spisovatelky, takže netuším, jestli čerpá z nějaké své zkušenosti, ale ve svém okolí mám všechny kolem sebe, kteří samozřejmě mají problém s puberťáky, i se starší generací rodičů či prarodičů, ale nikdo nekomunikuje v rodině tak divně - téměř bez vřelejšího citu. Všechny postavy jsou na mě "studené", negativní, bez naděje, bez radosti..... Nechtěla bych takto žít, i s problémy se dá žít radostně. Život strašně utíká, jsme tady jen "na návštěvě", tak se snažme být pozitivního myšlení.

02.02.2023 3 z 5

Běsa Běsa Dita Táborská

Na úvod chci napsat, že Dita Táborská je pro mě veliký objev, talentovaná autorka s velice originálním jazykem v dobrém slova smyslu.
Běsa je pozoruhodný román s velmi zajímavým obsahem. Na můj vkus příliš mnoho různorodých prostředí s velkým množstvím postav, ale všechno má, samozřejmě, svůj důvod.
Autorka umí báječně popsat a citlivě až naléhavě vykreslit všechny možné nefunkční mezilidské vztahy. Běsa i předchozí Malinka patří do mé knihovny na ta lepší místa, jsem příjemně potěšena pro mě novou autorkou. Doporučuji přečíst v pořadí, ve kterém byla vydána.

30.08.2022 5 z 5

Podle skutečného příběhu Podle skutečného příběhu Delphine de Vigan

Poslední kniha DdV (vydaná u nás) , kterou jsem od autorky neměla přečtenou. A neustále mě překvapuje. Psychologický rozbor "přátelství", lépe řečeno až nebezpečné manipulace ve vztahu dvou lidí. Popis až patologického vztahu mě bavil a vývoj jsem čekala takový jaký byl.
Každá kniha Delphine de Vigan ve mně zanechá nevšední čtenářský zážitek.

09.11.2021 5 z 5

Tvář mojí dcery Tvář mojí dcery Kathryn Croft

Napínavý příběh, který mě bavil od začátku až do poslední stránky a přiznám se, že závěr mě překvapil, přestože jsem čekala, že něco ještě přijde. Většina hodnocení je kladných, ale překvapuje mě, že pár komentářů je tak moc negativních, ale to jen svědčí o rozmanitosti čtenářského vkusu. Za čtivost dávám ten plný počet hvězdiček.

03.06.2021 5 z 5

Vaše Hana Hegerová Vaše Hana Hegerová Petr Louka

Krásná připomínka jak velká zpěvačka Hana Hegerová byla. Malá postavou, ale obrovská hlasem. Obávám se, že ač měla velké množství obdivovatelů a příznivců, tak nebyla patřičně doceněna. Hezké vzpomínání pozitivního člověka, který to neměl vždy lehké. A velice si vážím její schopnosti odejít ze scény (cca před 10ti lety) ve správný čas, to je v "šoubyznysu" umění.

07.04.2021 5 z 5

Vůně noci Vůně noci Markéta Harasimová

Velice čtivé, kniha od které se těžko odchází. Romány z lékařského prostředí jsou většinou zajímavé, když se to ještě okoření krimi zápletkou, erotikou.....tak myslím, že se to povedlo a je to již druhá kniha, která se mi od autorky velmi líbila. Doporučuji k přečtení.

02.01.2021 4 z 5

...a naposled konvalinky ...a naposled konvalinky Jarmila Pospíšilová

Červená knihovna současnosti (ale nemyslím to hanlivě), čte se moc pěkně a myslím, že takové knihy jsou potřeba. Člověk zapomene na své starosti a čte a čte. A konvalinky mám také moc ráda.

12.10.2020 3 z 5

Samotní lidé Samotní lidé Jitka Prokšová

Půvabná knížečka povídek, které mají duši a moře citu stejně jako velice zdařile vybrané snímky k povídkám. Dohromady působí jako kompaktní celek, který pohladí nitro každého citlivého čtenáře. Je štěstí, že takové umění v dnešním příliš rychlém (a bohužel čím dál víc povrchním) světě ještě existuje. Doporučuji nejen k přečtení, ale k zakoupení, protože to je klenot do domácí knihovny.

06.11.2019 5 z 5

Bez ohlávky Bez ohlávky Jiřina Šiklová

Báječné čtení, ta ženská má ve svém věku v hlavě vše naprosto úžasně srovnáno, mohlo by se od ní spousta mladých všeumělů poučit. Díky své vzdělanosti a životní zkušenosti si umí vše perfektně zanalyzovat. Jak sama říká, škoda, že když člověk získá tolik vědomostí a zkušeností je nemůže jako celek předat někomu dál. Obdivuji její stálý optimismus a smysl pro realitu.

31.10.2019 5 z 5