Aliii komentáře u knih
Ze začátku jsem si musela trochu zvykat na Eleanořin pohled na svět. Po bližším seznámení už jsem s ní prožívala její pocity a přidávala k nim svou empatii tam, kde si Eleanor žádné city nechtěla dovolit. Vtipné poznámky i kritika dnešní společnosti (popis SpongeBoba bych sama lépe nenapsala :-D) alespoň trochu vyvažovaly dramatickou minulost a drásající přítomnost.
Děsivé čtení, jistě nejen pro mě jako pro matku (jejíž prcek byl po porodu pár hodin v inkubátoru, naštěstí ne na jipce).
Takové silné téma zaručeně rozvíří myšlenky a drsně brnká na struny empatie.
K úplné dokonalosti mi přece jen něco chybělo, ale určitě stojí za přečtení.
Krásná, poetická kniha, vhodná zejména pro zklidnění po uspěchaném dni. Autor byl nepochybně mistr slova a dokázal i obyčejným věcem a příběhům dodat tu správnou jiskru a čtenáři zprostředkovat krásu přírody, zážitky, i emoce. Bylo to počtení pro všechny smysly a dokázala jsem se přenést do Provence a vidět ji a zažívat tak, jak ji autor zachytil.
Čtivé, akční (tentokrát až trochu moc), nechybí ani humor, i když děj je značně přehnaný a méně uvěřitelný.
Na druhou stranu Reachera nečtu jako dokumentární žánr, ale pro zábavu a v tomhle ohledu mi knížka naprosto vyhovovala a hltala jsem stránku za stránkou.
H.Rosenfeldt mě v Haparandě navnadil na další skvělou detektivní sérii. Jen doufám, že bude stíhat psát i s M.Hjorthem a budu tak moct vyplňovat čekání na další díly jednotlivých sérií :-)
(SPOILER) Tak nevím, jestli už jsem zmlsaná jinými knihami nebo už moc pamatuji, ale z knížky jsem zklamaná. Začátek mě sice navnadil, ale děj byl dost neuspořádaný a charakterové proměny hlavního hrdiny těžko k uvěření. Mezi námi, podle jeho chování a způsobu myšlení si ani nemyslím, že by ve světě duchů vydržel delší dobu...
Párkrát jsem se sice zasmála, třeba u přemítání, zda není od ducha úchylné zamilovat se do živé ženy (když jí předtím sledoval nahou ve sprše), ale celkový dojem je takový nijaký a některé situace a vtípky mě spíše znechutily.
Jedním slovem - perfektní. Odložila jsem všechny ostatní knížky a zbytné činnosti,abych mohla číst a nutila se nehltat slova a stránky moc rychle.
Tihle dva autoři moc dobře vědí, jak strhnout čtenáře a líbí se mi, jak jemně připomínají některé zásadní události z předchozích knih, když už je čtenáři pozapomněli nebo nečtou knihy v chronologickém pořadí.
Doufám, že další díl přijde co nejdříve :-)
Obálka jak od některého z mistrů malířů a uvnitř příběh plný dramat, napětí, mystiky i romantiky se špetkou humoru. Mám ráda knihy, které kromě příběhu nabízí také podněty k zamyšlení a tohle je jedna z nich.
Může člověk změnit svůj osud? A bude ho chtít změnit, pokud ho bude dopředu znát nebo se s ním smíří? Kde se v některých lidech bere tolik zla a může se za určitých okolností v každém znát takové zlo probudit? A doženou každého jeho skutky?
I když kniha není nijak rozsáhlá, témat k zamyšlení je tu víc než dost...
Vtipná oddechovka plná (dnes už bohužel) nekorektního humoru. Počítám, že v dnešní době už by se takovou knížku nikdo neodvážil vydat a bestsellerem by se nestala.
Pro mě byla zábavnou vzpomínkou na dobu, kdy se dala dělat legrace ze všeho a ze všech, bez zábran a bez obav.
Úsměvné čtení plné humoru a nadsázky - ze strany autory a v některých případech i ze strany úřadů a institucí.
Je trochu zarážející, když se v úřední komunikaci objevují překlepy a chyby - zejména oslovení "pane Syrovátka" mě dost štvalo
Trochu mi vadilo, že autor své dopisy zkrátil, a to nejen o opakované údaje (adresa, datum apod.), jak píše v závěru.
Zajímavé čtení a obrovská poklona autorovi i jeho blízkým a pečovatelům, díky nimž se mohou čtenáři dozvědět, jak se žije s lock-in syndromem.
Člověk si při čtení mnohem lépe uvědomí co je v životě důležité.
Pozitivně hodnotím velké množství fotografií ilustrujících mimiku a gesta.
Jinak je kniha hodně zaměřená na pracovní prostředí, jednání s podřízenými apod. Kdyby to bylo uvedeno v anotaci, vybrala bych si ke čtení jinou.
Pohled do myšlení někoho jiného je vždycky zajímavý a ráda jsem toto pozvání od autora do jeho vnitřního světa přijala. Informace o prožívání, emocích, myšlenkách i úvahách tohoto autisty mě obohatilo a dalo příležitost k prohloubení empatie a poopravení některých zažitých představ o autismu (třebaže vím, že každý autista je jiný).
Velmi zdařilá knížka, která mě potěšila. Češtinu mám moc ráda a vítám možnost oprášit a zdokonalit své znalosti.
Vysvětlení k jednotlivým heslům jsou krátká, přehledná, zábavná a líbilo se mi i grafické zpracování.
Věřím, že knížka osloví i ty, kteří češtinu nemilují a těch "perliček" bude ubývat :-)
Velmi emocionální a niterná zpověď obou rodičů mě hluboce zasáhla. Kéž by všichni rodiče měli ke svým (nejen nemocným) dětem a sami k sobě podobný přístup jako manželé Třešňákovi, svět by pak byl nepochybně lepším místem.
Inspirativní čtení k zamyšlení se spoustou zajímavých informací a odkazů na další čtení o člověku, jeho nitru a chování.
Byť je kniha staršího data vydání, spousta témat je v ní stále aktuální. V něčem doba a lidé pokročili, v něčem se bohužel nezmění snad nikdy...
Inspirativní čtení k zamyšlení a jazyk srozumitelný širokému okruhu čtenářů.
(SPOILER) Celkem zábavná knížka, tedy alespoň některé pasáže. Některé části byly příliš jednotvárnými variacemi jedné hádanky. Také se mi nelíbily hádanky s řešením typu: Tenhle problém nemá žádné řešení, popř. autor uvedl chybné informace - ty podle mě neměly být do knihy vůbec zařazeny.
Velmi se mi naopak líbily příběhy, hádanky a vtípky s reálnými osobnostmi.
Moc se mi líbila různorodost povídek a autorovo vidění reality.
U povídek ze života, byť podivných, bych však nečekala tolik bizarnosti.
Nelíbily se mi ani ilustrace, které až na několik málo výjimek působily vyloženě depresivně.
Obrovský obdiv k autorce, že se odhodlala příběh inspirovaný jejími vlastními zážitky sepsat do knihy a zveřejnit jej. Kéž by byla kniha varováním všem před sexuálními predátory a nikdo už nemusel nic podobného zažít.
Použitý styl mi však moc nevyhovoval - nemám ráda nespisovnou češtinu v knihách a těch vulgarismů bylo příliš i na dospělého, natož na jedenáctiletou dívku...