Alizon Alizon komentáře u knih

Encyklopedie Larousse pro nejmenší Encyklopedie Larousse pro nejmenší neznámý - neuveden

Pekna kniha pro nejmensi i ty vetsi ctenare - nezahlti mnozstvim informaci (podava zakladni prehled pro nejmensi) a obsahuje spoustu obrazku (ktere si muzete s ditetem prohlizet, diskutovat o nich, hledat na tech vetsich ruzne veci atd). Stridaji se ruzne formy prezentace, nekdy je na jedne strane velky obrazek "celkova scena" s popisky a na strane druhe mensi obrazky s detaily, jindy mame napr. na jedne strane popis zvirat zijicich na pousti a na strane druhe "pribeh" jednoho z nich. Kniha je rozdelena do nekolika casti, napr. lidske telo/vyvoj cloveka, zvirata, planeta a kontinenty, dum a mesto atd. Opravdu dobry zaklad pro ty nejmensi. Dcera ma encyklopedii cca od 3 let a stale se k ni vracime (7let), ted ji bavi hlavne stranky s ukoly (napr. najdete ktera stopa patri ke kteremu zvireti) a zacina si cist sama.

21.02.2018 5 z 5

Polámané panenky Polámané panenky James Carol

(SPOILER) Po velkém očekávání trochu zklamání. Ano máme tu morbidní zločin, bojíme se pomalu otevřít dveře, aby za nimi nestál brutální psychopat, kniha se dobře a rychle čte, někteří možná trneme zda se poslední oběť podaří zachranit.... Ale to je asi tak všechno. Jefferson Winter je až přehnaně "geniální", z vody vaří polívku, při pátrání po pachateli chybí nějaký větší zvrat, zápletka, pořádná falešná stopa. SPOILER A vyloženě se mi nelíbilo závěrečné vystopování únosce, policie tápe a najednou, když je unesen jeden z nich, má během X minut Winter jasno? Vylučuje podezřelé stylem muži pod 30 a nad 40 a podobně a ono to "náhodou" vyjde. To by bylo překvápko kdyby bylo pachateli 41. Že za únosce vlastně tahá nitky někdo jiný možná překvapí, ale už moc nezachrání. KONEC SPOILERU. Totálně nevyužité je, že otec Wintera byl sám masovým vrahem. Chtěla jsem původně číst celou sérii, ale teď váhám. Plus dávám hlavně za čtivost.

17.04.2017 3 z 5

Hotel Bertram Hotel Bertram Agatha Christie

Pro me nejslabsi slecna Marplova. Mozna mi chybelo to, ze se slecna Marplova nepohybuje ve svem typickem prostredi a nemame zde vsechny ty sousedske trenice, zahradniky a stare panny z okoli, hlavne jsem ale kratce po docteni knihy zapomnela o co v knize vlastne slo.

17.01.2017 3 z 5

Kolo štěstěny Kolo štěstěny Ken Follett

Uz dva uzivatele tu pouzili slovo telenovela:) a maji tak trochu pravdu. Jedna se ale o telenovelu na urovni, ktera se vyborne cte a tak nemohu nez hodnotit pozitivne. Fanouskum Kena Folletta se nemuze nenabidnout srovnani s jeho Padem titanu, byt posunutym o nekolik desetileti zpet a geograficky a poctem osob omezenych. Alespon mne to prislo jako takova "rozcvicka" na pro me genialni Pad titanu, ale bylo by nefer srazet kvuli tomu hodnoceni, knizka je sama o sobe opravdu dobra. Kolo stestneny se omezuje na jednu zemi (a okrajove na jihoamerickou Kordovu) a osudy hlavne 3 ze 4 spoluzaku ktere spojuje stara "nehoda". Pokud budu srovnavat s Padem titanu, tady nenajdete tolik historie a mezinarodni politiky, dej je zameren ciste na vztahy mezi cleny rodiny a jejich zname, jejich intriky, lasky a touhy. Pilasterovi jsou bankeri a ackoliv jsou udalosti ve svete bankovnictvi nerozlucne spojeny se soukromym zivotem akteru nebojte se zadnych slozitych bankovnich operaci, vse je podano velice prehledne. Knizku radim mezi lehke ctivo nabizejici prijemny ctenarsky zazitek - i pres rozsah 500 stran jsem ji precetla velice rychle, Ken Follett vi jak prinutit ctenare otacet stranky.

09.12.2016 4 z 5

Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Vlastimil Vondruška

Moje prvni knizka od tohoto spisovatele. Mam rada historicke detektivky a jako oddechovka to bylo prijemne pocteni, i kdyz zase tak nadsena z knihy nejsem. Prvni pribeh se mi celkem libil, druhy me vubec nebavil, treti to zase zachranil. Dala bych tak 3,5 hvezdicky, ale ze to nejde davam 4.

25.11.2015 4 z 5

Kavky Kavky Ken Follett

Kniha ktera se cte sama. Napinava od začátku do konce.

08.07.2015 5 z 5

Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Dobra sbirka povidek, kde si kazdy najde to svoje. Neni to sice to "nej" dilo od Kinga, ale celkove jsem byla spokojena. Nejvice me zaujaly povidky Duna, Mile 81, Zly chlapeck a UR (ta by si opravdu, jak tu uz nekteri ctenari psali, zaslouzila samostatne romanove zpracovani). Z dalsich si ted jako dobre vybavuji Nekrology nebo Opile rachejtle.
Naopak se mi vubec nelibily povidky Ten autobus je jiny svet (povidka naprosto o nicem) a Premium Harmony (nejak mi unikla pointa pribehu). To uz se mi vic libila basen Kostnice.
Samostatne komentare k jednotlivym povidkam mozna napisu pozdeji, zatim jsem je jen ohodnotila hvezdickami a plus minus to odpovida celkovemu hodnoceni od ostatnich ctenaru.

08.05.2017 4 z 5

Strakatý pás a jiné případy Sherlocka Holmese Strakatý pás a jiné případy Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Dobry vybor klasickych povidek s Sherlockem Holmesem. Najdeme tu povidky vyborne a povidky dobre, zadna neni vylozene slaba. Osobne me tento vybor potesil, i kdyz nektere povidky uz jsem znala odjinud. Prijemna oddechovka kdyz se vam zachce precist si nejakou tu "starou detektivni klasiku".

24.03.2017 4 z 5

Zelený děs Zelený děs Joseph Thomas Sheridan Le Fanu

Kdysi davno pred lety moje prvni setkani s timto zanrem a musim rict ze se mi to docela libilo. Nejvic me zaujala Carmilla, tu jsem si od te doby precetla nekolikrat (naposledy nedavno a tak jsem si na knihu vlastne vzpomnela) a i u ostatnich povidek me prijemne mrazilo v zadech. Opet jedna ze starych knih, ktera se dobre cte i po letech.

13.03.2017 4 z 5

Hrady a zámky Evropy Hrady a zámky Evropy Ulrike Schöber

Krasna publikace s mnozstvim peknych fotografii podavajici prehled vyznamnych staveb v Evrope. Kniha je rozdelena podle statu, v kazdem state je nekolik samostatnych kapitol (na cca 4 stranach) venovano jednotlivym pamatkam - hodne pamatek je z Anglie, Francie, Spanelka, Nemecka, ale najdeme zde i Polsko, Portugalsko, CR a dalsi. Krome zakladnich udaju o dane pamatce se ctenar dozvi i nejake ty zajimavosti. Rada si knihu jen tak prohlizim, divam se na fotografie a planuji, kam bych se tak jednou mohla podivat.

10.03.2017 4 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Bohuzel, pro me jedno velke zklamani. K Harry Potterovi jsem se dostala az jako dospela a prestoze (zvlast kdyz zpetne porovnam s pozdejsimi dily) jsou prvni tri dily vylozene pohadka pro deti, musim konstatovat, ze je to pohadka uzasna. Harry si me ziskal a propadla jsem mu jako zamilovana pubertacka. Ctvrty a paty dily jsou moje nejoblibenejsi, uz v sestem dile jsem citila mirne rozcarovani - ale porad to bylo ono. U dilu posledniho jsem cekala nejake velke ACH a ono se nedostavilo. Mozna proto ze tam toho bylo az moc. Jak si z prvnich dilu pamatuji zakladni dej, uzasne a mnohdy humorne postavy, tady nic z toho neni. Zpetne nejsem schopna dej velke casti knihy shrnout - proste takove hop sem, hop tam, prvni cast knihy je roztahana a o nicem. Kniha mi prijde na jedne strane prekombinovana, na druhe strane se s nekterymi situacemi mohla autorka vic pohrat. Na to jak to bylo cele vymyslene, mi prijde 7 dilu skoro lito. Ano je to triumfalni zakonceni, ale pokud by ctenari nebyli zvedavi jak to cele dopadne, velka cast 7 dilu by byla o nicem. Postavy jako uz by nebyly temi puvodnimi postavami, vzdycky me bavilo sledovat "skolni rok" v Bradavicich, ruzne humorne situace atd, to tady uz taky neni. Serii o Harrym povazuji celkove za dobre dilo, ale posledni dil me zklamal.

08.03.2017 3 z 5

Prvních patnáct životů Harryho Augusta Prvních patnáct životů Harryho Augusta Claire North (p)

Uf tahle knizka mi dala zabrat. A malokdy se u me pri cteni stridaji pocity tolik jako pri cteni teto knihy. Od momentu kdy jsem byla nadsena a nemohla se dockat cteni, pres momenty kdy se dostavil urcity utlum az k okamzikum kdy jsem si rikala, ze to ve me vyvolava prilis mnoho otazek a tisnivych pocitu a radeji knihu odlozim. Varovana zdejsimi komentari, ze je v jednotlivych zivotech tezke se orientovat, jsem si pri cteni radeji delala tabulku, ale zase tak slozite to nebylo - nektere zivoty jsou jen natuknute, " to podstatne" se odehrava v par z nich. Ne vsechno se mi uplne libilo, ale celkove me kniha zaujala svoji neobvyklosti, mnozstvim otazek, ktere pri cteni napadaji ... vahala jsem mezi 4 a 5 hvezdickami, ale kdyz jsem zjistila jak mlada je autorka - klobouk dolu - davam 5. A celkovy napad je rozjodne originalni.

09.10.2017 5 z 5

Sbor chilburských dam Sbor chilburských dam Jennifer Ryan

Moc prijemne pocteni. Ackoliv se odehrava v nelehke dobe, kniha je podana lehkym "starosvetskym stylem" (trochu mi to pripomnelo knihy od Agathy Christie se slecnou Marplovou - ne nametem - ale tim jak jsou tam vsechny ty slecny, plukovnici, sousedske drby a tak i vrazda ci jine nestesti nakonec pusobi pomerne nevinne). Cela kniha je v podobe dopisu a zaznamu v denicich a udalosti nam tak predkladaji z ruznych uhlu vypravecky ruznych povah a veku. Na goodreads nekteri ctenari kritizuji ze je to trochu neverohodne, protoze tezko nekdo v dopise nebo v deniku bude citovat cele dialogy - coz maji asi pravdu, ale vubec mi to nevadilo. Stranky rychle ubyvaly a i kdyz kniha skoncila tam kde mela, take by me zajimaly dalsi osudy nekterych hrdinu. Vyborna prvotina teto autorky. Kniha je o zenach a zaujme hlavne asi zeny, ale dovedu si predstavit ze prilaka i muzske ctenare. Zaslouzila by si trosku vetsi propagaci nez nektere jine "bestsellery" - v knihkupectvi se smutne schovavala v koute.

21.08.2017 4 z 5

Kotě z Kocourkova Kotě z Kocourkova Václav Čtvrtek (p)

Jednoduché mile pohádky většinou o zvířátkách pro malé děti. Vhodné pro začínající čtenáře. Krátké jednoduché věty, slova se často opakuji. Kdysi se z ní učila číst moje mladší sestra. Teď si ji k učení čtení oblíbila i moje dcera

05.03.2016 4 z 5

Program pro přeživší Program pro přeživší Chuck Palahniuk

Asi nejsem uplne cilova skupina a mam z knihy rozporuplne pocity. A stridaly se i v ruznych castech knihy.
1) Zacatek knihy az po seznameni se s F. Hollisovou - no ... uvidime co z toho bude ... cte se to dobre ... ale moc nemusim (pro me) urputne dovadeni veci ad absurdum. Plus porad cekam kde je to avizovane vysmivani se modernim kultum. No neni to uplne co jsem cekala, ale je to kratke, tak to zkusim docist.
2) Navrat do minulosti - popis sekty - kniha me zacina bavit, myslenky oslovovat.
3) V okamziku kdy se z TB stane celebrita to ma byt asi jest vic zabavnejsi, ale me osobne to opet prijde az moc pritazene za vlasy. Ale porad jeste dobre, parkrat jsem se zasmala.
4) Cast knihy od uteku ze svatby az do konce je to pro me uz opet jen takovy podivny blabol.
Takze celkove shrnuti - kniha se cetla dobre, rozhodne jsem se nenudila, par myslenek me skutecne oslovilo, ale cekala jsem neco trosku jineho (prvni kniha od Palahniuka, prostejsem nebyla pripravena na tento styl psani) a pro me je tento typ satiry az trosku moc nasilny . Jeste dam sanci Klubu rvacu, ale mezi me oblibene se spisovatel zrejme nezaradi.

08.01.2016 3 z 5

Aranella, dcera piráta Aranella, dcera piráta Aino Pervik

Tuhle knizku jsem jako dite milovala. Cetla jsem ji nekolikrat.

07.11.2014 5 z 5

Platanová alej Platanová alej John Grisham

Vlastne nemam pravnicke thrillery moc rada (ac nebo prave proto, ze jsem sama prava vystudovala me na nich vzdycky neco rozciluje). John Grisham ale tvori svetlou vyjimku a jeho knihy si vzdycky rada prectu. Prvni knihu ze serie s Jakem Brigance jsem necetla, a i kdyz je v knize jeho prvni kauza zminovana, vubec nevadi kdyz si prectete Platanovou alej samostatne. Pribeh je ctivy, zajimavy - davam 4+.

16.03.2017 4 z 5

Katedrála moře Katedrála moře Ildefonso Falcones

Mam rada historicke romany a po nadsenych ovacich na tuto knihu jsem se opravdu tesila ... ale ... prestoze kniha pomerne zajimave popisuje zivot v tehdejsi dobe a dej je pomerne napinavy (i kdyz mnohdy na hranici predvidatelneho kyce), knizka ve me zanechala spis rozpacity pocit. Nemohla jsem se "ztotoznit" s hlavnim hrdinou, nebyl to on ani zadna jina z postav, ktera by me "vtahla do deje". Po pravde receno me hlavni hrdina rozciloval, mnohe jeho skutky jsem nechapala (napr. jeho zbabele chovani vuci zenam, ktere melo strasny vliv na jejich dalsi osud) a bylo mi celkem jedno jestli to s nim dopadne dobre nebo spatne. Cast knihy jsem preskocila, docetla konec a odlozila, vracet se k ni zrejme nebudu.

19.02.2013 3 z 5

Rembrandtovo tajemství Rembrandtovo tajemství Alex Connor

Škoda, protože námět vypadal slibně a dalo se z toho vytěžit víc. Řemeslně je kniha zvládnutá dobře, ale postavy jsou neslane nemastné a zápletka mě spíše zklamala.

18.05.2017 3 z 5

Moje Nizozemsko Moje Nizozemsko Geert van Istendael

Tuto knihu jsem si precetla vicemene z povinnosti - kdyz uz v te Belgii ziju a pracuji s Belgicany a Nizozemci at trochu vim o co jde. Nektere kapitoly me zaujaly hodne, jine mene, nektere jsem uplne preskocila. Pro me jako cloveka zijiciho v teto casti sveta to bylo docela zajimave (a nekdy jsem jen pobavene/pobourene prikyvovala hlavou "ano to je presne"), ale pro ceskeho ctenare to asi bude nuda, kdyz mu spousta souvislosti nebude uplne jasna (nepodlozi si to vlastni zkusenosti).

09.03.2017 3 z 5