Alto98 komentáře u knih
S velkým porozuměním připravená kniha. Dodnes ji lze použít jako zdroj inspirace pro opravy i nové stavby na Jesenicku.
Výborně zpracováno - obsahem i graficky, radost číst. Je úžasné prostřednictvím těch starých krásných domů nahlížet do minulosti.
Velmi špatně napsáno, škoda. Další Doktor v domě to rozhodně není.
Snadno čitelný, nekomplikovaný úvod do ignaciánské spirituality od veselého amerického jezuity. K tomu zážitky autora z jeho cesty do řádu a následující formace.
Popis Chawdonu pěkný, ale děj je jen červená knihovna.
Dobrodružné vyprávění od přímého účastníka restaurování, překladu a interpretace svitků. Informace jsou zajímavé i dnes, neměl jsem pocit, že by nějak významně zastaraly. Pečlivý a čtivý překlad.
Velmi dobrá prvotina. Už zde je promyšlen argenitový vesmír i s dějinami. K němu se pak autorka bude neustále vracet, což nejnověji vrcholí vynikající sérií Mycelium.
O příběh zřejmě ani tak nejde, má to prý být kritika izraelské společnosti. Nějak jsem se ale neorientoval, co vlastně autor kritizuje (státní převraty?) a jaké sám zastává názory. Prvky scifi jsem nezpozoroval.
Jen několik fejetonů mě zaujalo. Spíš povídání o životě, teologicky nezajímavé.
Na naprosté většině článků se podepsal zub času. Dnes jsou zajímavé snad jen tím, že dokazují, jak je naštěstí nemožné budoucnost předpovědět. Z několika desítek mě zaujaly cca 3-4 úvahy.
Nepříliš rozsáhlý životopis. Druhá polovina knihy se věnuje muzikologickému popisu Vivaldiho díla. Psané svižně i vtipně. Místy mi vadilo, že autor kritizuje poněkud pohrdavě se znalostmi 20. století - nespravedlivě.
Knihu jsem přečetl jako doplnění skvělého stejnojmenného filmu. Bavilo mne porovnávat, jak si tvůrci filmu v zájmu dramatičnosti skutečné události přizpůsobili. Ale celkové vyznění zůstalo v knize i filmu stejné.
Maxmilián se mi velmi líbil už v původní kratší podobě kapitoly z učebnice dějepisu, publikované v knize Země zaslíbená. Proto jsem se těšil na románové zpracování. Nezklamalo. Autor svojí mystifikací nasvěcuje dějiny rakouského císařství v polovině 19. století z nezvyklého a zábavného úhlu. Skutečné události se plynule prolínají s vymyšlenými.
O toto období jsem se nijak nezajímal, ale takové zpracování mě baví. Uvědomil jsem si, kolik problémů měla v té době monarchie a jak bylo vše složitější a mnohoznačnější, než to vypadá ze stránek učebnic.
Jen škoda, že redakční příprava nebyla pečlivější, v knize je poměrně dost tiskových chyb.
Neuvěřitelný, místy až snový příběh o jiné civilizaci. Jsem rád, že autor cestu přežil a mohl o ní vyprávět.
Moje nejoblíbenější kniha od FF, četl jsem už několikrát. Nezaujatý "novinářský reportážní" styl. Dokonale plánované operace, vliv potměšilé náhody, překvapivé zvraty, sympatický a lidský hlavní hrdina. Jednotlivé linky se postupně prolínají, tempo děje se zrychluje, závěr je strhující. Překlad by mohl být přesnější, nevystihuje také zcela F. styl, anglicky je kniha "hezčí". F. psal příběh z blízké budoucnosti, dnes je to retro ze studenoválečných 80. let.