Amy05 Amy05 komentáře u knih

Krásky Krásky Dhonielle Clayton

3,5⭐️/5⭐️
Na začátek bych chtěla poděkovat xxxxs, že uspořádala toto společně čtení, protože si myslím, že bych se ke knížce nikdy nedostala, což by byla rozhodně škoda, protože knížka má hodně témat k přemýšlení. Podle mě nejzajímavější prvek knížky je svět, nebo spíše fungování toho světa, ta myšlenka, že se lidé rodí šedí a aby byli “krásní” musí za to podstoupit bolestnou proceduru, myslím, že přibližně jednou za měsíc, je velice zajímavá a člověk si u toho uvědomí, že vzhled byl, je a bude vždy součást našeho prvního dojmu, ať už chceme nebo ne, ale v tomto světě to bylo vyhnané až to extrému. Máme tady hlavní hrdinku Camelii, která touží stát se Kráskou královské rodiny a žije v domění, že v jejím světě funguje všechno tak, jak má, ale postupem času zjišťuje, že ne všechno je tak růžové, jak by se mohlo stát. Ocitá se na královském dvoře a zjišťuje, kolik intrik se tam odehrává i královské rodině, ty mě hodně bavily. Hlavní hrdinka se mi líbila, měla soucit, byla zvědavá, dospěla, ale zároveň dělala teenegerské hlouposti. V příběhu knížky Camelie najde starý deník její matky z období kdy ona sama byla hlavní kráska a dozvídáme se spoustu zajímavých informací. Romantická linka se mi líbila, ale přišla mi tam tak na sílu daná, a tak nějak jsem tipovala, že to s ní skončí nějak tak, jak to skončilo. Akce se zde odehrává spíše až na konci knížky, aby lidi navnadila na 2 díl, ale za mě byla velice očekává. Poslední věc o které se tady chci zmínit jsou zkrášlovací procedury, moc mě bavilo číst jak probíhala a věci ohledně nich. Jak bych to tak shrnula, knížka má velice zajímavou myšlenku ovšem zpracování za mě už trošku pokulhává, ale knížka vám můžu doporučit.

Prokletý princ Prokletý princ Erin Watt

2,5⭐️/5⭐️
Už po přečtení prvního dílu jsem věděla, že tato série nebude pro mě, ale jelikož jsem tvrdohlavá a nedokázala bych nedočíst sérii, tak jsem se pustila do dalšího dílu a možná taky protože na bratrech Royalových přece jen něco bude.... Knížce se nemůžu upřít její čtivost, je strašně čtivá, měla jsem ji přečtenou asi za 2 dny, sice není není nijak tlustá, ale bylo to tak bizarní, že jsem prostě potřebovala vědět co tam autorky zase vymyslely za zvrat, samozřejmě očividný už od začátku knihy, u zvratů ještě chvíli zůstaneme, na konci prvního díly byl jeden zvrat, který měl být jakože bum, no, pro mě to teda bum nebyl, ale..., knížka začíná přesně tam, kde skončila první. Celkem nechápu proč se hlavní hrdinka zachovala tak, jak se zachovala, byla to naprosto přehnaná reakce, celkově má Ella problém s tím, že na všechno reaguje jako kdyby to byl největší problém světa. Na konci knihy, aby toho nebylo málo, byly rovnou dva zvraty a z romantické série se stala romantika s prvky detektivky, o tom se hodně rozpovídám u recenze na 3 díl. Jak už jsem tady lehce naznačila Ella není moje oblíbená postava, a ze sourozenců jsem si asi nejvíce oblíbila Eastona, ach ti bad boyové, ale dvojčata byla taky super. Reedovi jsem stále nemohla přijít na chuť. Od knížky jsem čekala větší zastoupení erotických scén, pokud si dobře pamatuji, byly tady asi 3-4 a byly až ke konci knížky a nebyly nějak moc popisovány. Knížku vám můžu doporučit, hodně lidí tuto sérii miluji, já mezi ně ale nepatřím.

Křiváci Křiváci Maureen Johnson

3⭐️/5⭐️
Upřímně, tuhle sérii jsem vůbec neplánovala číst, ne, že by mě nezaujala, ale prostě to pro mě nebylo zas tak atraktivní, nakonec si ke mě, ale stejně našla cestu. Minulé léto jsem spala u jedné kamarádky, které jsem půjčovala Smrtku a Mléko a med a ona mi řekla, jestli si já nechci půjčit něco z její knihovničky a tam mě zaujali právě Křiváci. Děj knížky se odehrává ve dvouch časových linkách, přičemž hlavní linka je ta ze současnosti, kterou doplňuji kapitoly z minulosti, těch je mnohem míň, než těch ze současnosti. Hlavní důvod proč jsem si knihu nakonec přečetla byla slibovaná detektivní linka, která mě teda celkem zklamala, čekala jsem ji tam mnohem více, což se mi bohužel nesplnilo. Postavy, většina postav mi přišlo taková plochá nebo jak bych to vysvětlila, postavy měly nějaké základní rysy + nějaké “speciální zaměření” např. hlavní hrdinka má zálibu ve zločinech. Ale ani s jednou postavou jsem nějak závratně nesympatizovala. Co se mi ale v knížce hodně líbilo, bylo popisy krajiny, jelikož se škola nachází v prostředí krásné přírody(lesy, jezírka, tajné chodby...). Měla jsem trochu problém se do knížky začíst a prostě ji vůbec číst, takže jsem se do čtení vcelku nutila. Druhý díl si určitě přečtu, protože doufám, že v druhém díle bude více detektivní linky a odhalování tajemných Křiváků. Za mě vám knížku můžu doporučit, ale upozorňuji, že první díl je hodně pomalý.

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

2,5⭐️/5⭐️
Nápad přečíst si tuhle knížku přišel hodně náhle a vlastně to bylo asi takto: hele můžu si půjčit tuhle knížku, já vím strašně zajímavé. Knížku byla strašně čtivá, přečetla jsem ji za jeden den. Celé to prostředí luxusu, vyšší třídy a zášti bylo zajímavé, ale strašně toxické, byly tam hezky popsané ty vztahy mezi lidmi, kteří mají peníze a moc. Postavy... hlavní postava, Ella, mi moc sympatická nebyla, hlavně jsem prostě nechávala proč, když už se živila sama, tak pro ni neexistovala jiná možnost, jak si vydělat peníze, než dělat striptýz. A celkově ty rozhodnutí co dělala.... Bratři Royalové... nejvíce jsem měla ráda Eastona, protože byl vtipný, hezký a z bratrů Royalů byl asi takový nejnormálnější, jak jen to u Royalovců jde. Reed byl takový divný a prostě mi nesedl, Gideon se tady moc neobjevoval, takže jsem k němu neměla žádný vztah. Dvojčata se zde taky moc neobjevovala, takže jsem to u nich měla stejně jako u Gideona. Ostatní postavy byly takové nemastné - neslané, prostě mi postavy v této knížce nesedly. Děj knížky je dost předvídatelný, a tak jsem logicky uhodla všechny zvraty. Dost mě překvapilo, že v téhle knížce byla jenom jedna sexuální scéna a to v tom nejlepším slova smyslu. Upřímně ani nevím, proč jsem tuhle sérii začala, když je tak přirovnávána k Afteru. Knížku vám můžu doporučit, ale mě neoslovila tak, jak většinu lidí.

Sestry Springovy Sestry Springovy Anna Todd

2⭐️/5⭐️
Takže jako první se tady musím zmínit, že knížka je inspirována knížku Malé ženy, no... jak bych to označila já, vezmi z toho postavy, zasaď to do současnosti, změň osudy postav a hlavně z inspirativní, dojemné knihy udělej knihu o ničem. Myslím, že už jste asi pochopili, že se mi knížka úplně nelíbila. Jenom tady lehce zmíním, jak jsem se ke knížce dostala. Kamarádka si objednávala knížky a zeptala se mě, jestli si chci něco objednat, a tak přišlo dlouhé přemýšlení, nakonec jsem si objednala Sestry Springovy, protože jsem chtěla zjistit, jak mi sedne autorčin styl psaní, abych věděla jestli se mám pustit do Afteru, paradoxně jsem After přečetla ještě před touto knížkou, ale teď už jdeme na recenzi. Postavy... nejvíc jsem si oblíbila Jo a Laurieho, byli mi asi nejvíc podobní. Meg... celkem jsem nechávala, že když se děj teda odehrává v 21. století, tak jediné, co od života chce, je najít si manžela, mít s nim děti a starat se o domácnost a prostě mi nebyla vůbec sympatická. Beth... v téhle rodině byla něco jako máma, dělala všechno což mě přivádí k jedné věci a to teda jejich matka, všichni tam říkali co by bez ní dělali, všechno dělala Beth a taky byla strašně nesympatická a ty její pravidla WTF... Jinak jsem k Beth měla celkem neutrální vztah. Amy...rozmazlený spratek... takhle na mě Amy působila, ty věci či dělala... K ostatním postavám už nemám co dodat. Děj je v této knížce dost pomalý a celkově je knížka prostě o jedné rodině, úplně vám tady nechci popisovat děj, protože tahle knížka není o ději nebo o zvratech. Moje problémy s touto knihou... 1) v knížce je nám několikrát řečeno, že rodina Springových na tom není finančně nejlíp, přesto mají iPhony a Netflix, protože to přece nutně potřebují... 2) knížka se odehrává v 21. století, jediné co bych k tomu tak sedělo jsou telefony, internet, letadla, auta atd..., přišlo mi to jako 19. století, prostě postavení ženy, všude samé večírky atd... 3) sexuální scény, ani mi nevadilo, že tady byly, ale spíš jaké byly, obě byly úplně nesmyslné a jakože fakt NE. Za mě vám knížku doporučit nemůžu, ale určitě si najde své čtenáře.

Temné a osamělé prokletí Temné a osamělé prokletí Brigid Kemmerer

(SPOILER) 3,5⭐️/5⭐️
Knížku jsem četla v rámci společného čtení, za co bych chtěla poděkovat, jelikož bych se jinak ke knížce určitě nedostala, sice pro mě nebyla úplně nejlepší, ale určitě stojí za zkoušku. Začnu s postavy, hlavní hrdina Rhen mi sice byl sympatický, ale některé věci, které udělal mi nedávaly smysl a říkala jsem si WTF.... Harper, u ní se mi líbilo, že nebyla ta dokonalá hlavní hrdinka, které všechno jde a je prostě bezchybná, ne, taková Harper prostě není, kvůli jedné věci co se u ní stala, má určitý problém, které ji lehce omezují v běžném životě, a taky, že když jí něco nejde nebo se chce něco naučit, tak to musí trénovat a učit se to, a ne že jí to prostě všechno jde hned. Ještě se tady objevuje jedna taková hlavní postava a to teda Grey, což je teda velitel stráží a zároveň i jediný voják armády v tomto království, jelikož se princ Rhen proměňuje ve zvíře, tak zbytek členů armády zabil nebo utekli. Greye jsem měla nejvíc ráda, byl mi nejvíce sympatický a sedl mi. Jelikož je toto retteling na Krásku a zvíře, tak je tady hlavní kostra děje dána, ale jsou tady i další dějové linky, které mě nenudili, a proto se mi i knížka četla strašně rychle a přečetla jsem ji asi za 3 dny a to má skoro 500 stránek. Na konci byl jeden zvrat, díky čemu si autorka připravila půdu na 2 díl, já jsem ten zvrat teda uhodla hned, jak tam byl takový náznak. Romantická linka tady taky nesmí chybět, byla teda hodně lehká a předvídatelná, ale bylo to fajn. Ještě tady chci zmínit jednu věc, je to úplná maličkost, ale mě to tam prostě vadilo a to teda název království, Uhlíkov, nevím mám prostě nějakou averzi asi.... Za mě vám knížku mužů doporučit, za mě ale průměrná (zatím) fantasy série.

Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

4⭐️/5⭐️
Jako první bych chtěla poděkovat @1dreamworld0 , za to, že uspořádala na tuto knížku společné čtení. Musím říct, že jsem se této knížky celkem bála, ne že by byla špatná, ale spíš, že na tom po přečtení nebudu úplně nejlíp(psychicky), což se samozřejmě stala a tato knížka mě emočně dost vyždímala. Postavy... jak Rufuse tak Matea jsem si moc oblíbila, strašně se mi líbilo, jak byli oba úplně jiní, ale společně tvořili jeden celek, prostě protiklady se přitahují, přirostli mi k srdci,a bylo prostě strašné, když víte, jak to dopadne, ale i tak tam pořád máte tu kapku naděje, ale bohužel název nelže, tohle by se možná mohlo považovat za spoiler, ale podle je lepší do toho jít s tvrdou realitou než si něco nalhávat a stále věřit. Samozřejmě, že je v knížce hodně otázek a nelogičností ohledně Hodiny smrti, ale to bychom se v tím moc nimrali a pro mě, tahle knížka není o světě či logice, tahle knížka je o vyrovnanosti, lásce a ztrátě. Děj se odehrává v průběhu jednoho dne, takže příběh rychle plyne. Příběh má v sobě spoustu hezkých myšlenek a věci k zamyšlení. Za mě knížka určitě stojí za přečtení a moc ji doporučuji.

15.04.2021 4 z 5

Odveta Odveta Joelle Charbonneau

3,5⭐️/5⭐️
Na tuto knížku jsem se těšila, jelikož předchozí díl mě moc mile překvapil, ale bohužel tento díl nebyl za mě tak dobrý jako 2 díl. Kdybych měla tuto sérii seřadit od nejlepšího po nejhorší díl, vypadalo by to takto: 1) zrada - 4⭐️, 2) odveta - 3,5⭐️, 3) zkouška - 3,25⭐️. Je zvláštní, že je za mě nejlepší 2 díl, jelikož ty normálně bývají takové “výplňkové”, což jakoby svým způsobem byl, jelikož oproti 1 a 3 dílu tam není zas tolik akce, ale je tam spíše to temno a to mě strašně bavilo, mezitím co v tomto dílu je už právě válka. 2 díl této série teď čte Terka z @book_twins a já jsem zvědavá co na něj řekne a celkově, co ona a tato série. Teď jsem se tady rozepsala o celé sérii a nyní se už vrátím k 3 dílu. Postavy, hlavní hrdinka mě občas štvala, kvůli svým myšlenkovým pochodům a rozhodnutím, které dělala. Tomas byl taky fajn, ale co mi vadilo, ne teda na něm, ale vadila mi tady romantická linka.... nevím no, možná kdyby tady vůbec nebyla nebo by byla s někým jiným... prostě se mi Cia a Tomas k sobě nehodí. Ostatní postavy ni nějak nevadili, byly v pohodě. Děj knížky byl hodně akční, což mě přivádí k zvratům a musím říct, že “zvrat” na konci jsem nečekala. K epilogu knížky bych měla poznámku a to, že mě trochu naštval, aneb musí nastat změna já to udělám. To by bylo pro dnešní recenzi všechno, za mě vám tuto sérii mužů doporučit a určitě by si zasloužila více pozornosti.

Zrada Zrada Joelle Charbonneau

4⭐️/5⭐️
Takže tuhle knížku jsem četla v rámci výzvy #docitamesa musím říct, že mě mile překvapila, jelikož většina lidí (co sérii četla) říká, že první díl je nejlepší a potom už to za moc nestojí, ale za mě, je 2 díl nejlepší z celé série (3 už mám taky přečtený). Postavy z této série se sice nezařadí do mých nejoblíbenějších postav, ale byly fajn. Akorát u hlavní hrdinky mě hodně štvala, že pořád si v duchu říkala: „ale já vím, co se tam děje, já si to pamatuji” , a další podobné věc. Sice v prvním díle Cia začala chodit s Tomasem, ale bylo tam hodně dalších adeptů na budoucího přítele, mám Tomase ráda, ale byla by to hezká zápletka. Děj ubíhal rychle a rozhodně nestál na místě. Zvraty se mi taky moc líbily, sice jsem většinu uhodla, ale i tak to bylo
dobré. Podle mě by si tahle série zasloužila více pozornosti než má. Celkově se mi knížka moc líbila a rozhodně vám, za mě, sérii doporučuji.

15.04.2021 4 z 5

Doktor Proktor a velká loupež zlata Doktor Proktor a velká loupež zlata Jo Nesbø

2,5⭐️/5⭐️
Takže, pokud jste četli moji recenzi na knížku Doktor Proktor a konec světa. Možná..., tak víte, že jsem si oba dva díly půjčila v knihovně v rámci výzvy dočítám série. A ano, jsem ráda, že jsem sérii dočetla, ale kdybych v tomto ohledu nebyla perfekcionistka, tak ji nedočtu. Bohužel ale musím přiznat, že pro mě už tohle prostě není. Postavy jsou od prvního dílu stejné a nijak se nevyvíjejí, ale to bych od dětské knížky nějak neočekávala, nevím no.. prostě jednoduché dětské postavy. Děj nebyl nějak záživný, ale místy mi u knížky cukly koutky. Zápletka s loupeží bylo taková hezká, ale nepřinesla mi nic nového. Tuhle knížku jsem četla na 2 zátahy, což byl bohužel problém, jelikož do dočtení knížky jsem se musela hodně nutit (a to má knížka jenom cca 200 stránek). Suma sumárům vám knížku (sérii) mužů doporučit, ale jenom jestli jste mladší čtenář (6 - 12 let), pro starší mi to nepřijde nic extra a radši stravte čas s nějakou lepší knížkou.

Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

3,5⭐️/5⭐️
Jako první bych chtěla poděkovat @1dreamworld0, za to, že uspořádala společné čtení na tuto knížku.
Musím říct, že mám z knížky velice smíšené myšlenky. Když jsem knihu dočetla, dala jsem ji 4,5⭐️, s čím teď rozhodně nesouhlasím, ale půjdeme na to hezky popořádku. V knížce jsou 4 hlavní postavy a spoustu dalších vedlejších od každého z nich, cca prvních 30 stránek jsem se v tom hodně ztrácela, ale poté už to bylo v pohodě. Bohužel se nedá říct, že bych si nějakou postavu oblíbila, kdybych si ale musela vybrat, vyberu si Coopera, ten mi byl asi nejvíce sympatický. Děj ubýval rychle a knížka byla hodně čtivá, myslela jsem si, že se mi knížka bude číst špatně, jelikož jsem ji četla ve slovenštině, ale to se naštěstí nestalo. Kámen úrazu je, za mě, samotné rozuzlení vyšetřování, které mi prostě přišlo zbytečně jednoduché a nepromyšlené. Napadla mě taková možnost, jak by to mohlo skončit, ale říkala jsem si, že to by bylo moc jednoduché, bohužel to tak skončilo. Měla jsem v hlavě jednu naprosto geniální teorii a kdyby to tak skončilo, tak by to bylo fakt WAU, ale tak třeba někdy příště. Knížku určitě můžete vyzkoušet, ale za mě prostě lehce průměrný young adult thriller.

Otka: Ošklivá tlustá kamarádka Otka: Ošklivá tlustá kamarádka Kody Keplinger

3,5⭐️/5⭐️
Takže, kde začít, knížku jsem přečetla na 1 zátah, jelikož byla mega čtivá. Co se tyče postavy, tak byly fajn, ale nějak moc jsem si je neoblíbila. Ohledně hlavní hrdinky, s ni jsem ve většině jejich názorů neshodovala. Děj nebyl nějak originální, takže mě v příběhu nic nepřekvapilo. Podle mě problémy s Biančinou matkou, tam byly úplně zbytečné a v příběhu mi akorát zavazely. Už podle anotace můžete zjistit, že se v této knížce budou nacházet sexuální scény, no..., tak ty byly taky něco, byly hodně popisované (sice ne jako v Afteru, ale tak). Existuje taky film, který za mě fakt ne, je tak 6 horší než knížka. Celkově vám knížku mužů doporučit, ale nečekejte od ní nějakou bombu, protože stejnak všichni víme, jak to skončí.

15.04.2021 3 z 5

Můj úžasný život a jiné katastrofy Můj úžasný život a jiné katastrofy Catherine Wilkins

2,5⭐️/5⭐️
Knížka se četla velice lehce a rychle. Za mě byla o trošku slabší než první díl. S postavy jsem se moc nezžila a bylo mi celkem jedno, co se jim stane. Hlavní “zaporák” této knížky je Améliina sestřenice, kterou jsem nemusela, protože se chovala hrozně. Taky se tady více rozjíždí romantická linka (opravdu lehká). Úplně nevím, co mám k této knížce ještě říct, prostě klasická oddechová knížka pro děti od 7-12 let. A pokud máte mladšího sourozence, co rád čte, je to ideální knížka (spíše pro holky).

15.04.2021 2 z 5

Moje nej kámoška a jiní nepřátelé Moje nej kámoška a jiní nepřátelé Catherine Wilkins

2,5⭐️/5⭐️
Knížku jsem si vzala jako oddechovka, jelikož nastala doba uzavírání známek před pololetím. Byl to pro mě rereading, protože jsem si chtěla přečíst 2 díl. Knížka se mi četla hrozně rychle, přečetla jsem ji asi za 2 dny. Sice mě občas štvala hlavní hrdinka, ale chápu, že v jejím věku je to asi normální. Postavy byly v knížce nic moc, ale děti tohle asi nebudou tak řešit. Hlavní zápletka byla jednoduchá a v ničem mě nepřekvapila. Knížku bych vám doporučila, pokud je vám 10 a míň (to je podle mě ideální).

Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

3,5⭐️/5⭐️
Na knížku jsem byla velmi zvědavá, protože autorčiny ostatní knížky se nesly velkými úspěchy, a tak jsem se moc těšila, bylo to moje první setkání s autorkou, jelikož to není young adult, tak se tam objevuje celkem hodně ehm ehm scén (i když v Young adult bývají možná ještě víc). Jelikož se kniha dělí na 2 příběhy, vždy se kapitoly střídaly, ze začátku jsem se nemohla rozhodnout, který příběh se mi líbí víc, asi prvních 60 stránek se mi víc líbil příběh, kde Hannah zůstala v baru, ale po zbytek knížky už se mi více líbila část, kde Hannah odjela s Gabby. U knížky si uvědomíte, jak jedno rozhodnutí může změnit celý život. Knížka se čte dobře, a taky je tam spoustu citátů. Za mě doporučuji.