AndulinaU AndulinaU komentáře u knih

Šepot v mlze Šepot v mlze Darcy Coates

Byla jsem naprosto spokojená. Celý příběh napínavý, pořád se něco dělo. Mám ráda post-apo a tyhle knížky od Darcy Coates mi opravdu sedly. Její strašidelné domy už jsou trochu na jedno brdo, ale je vidět, že umí psát i jiné knížky, i když příšery tu jsou také.

10.09.2022 5 z 5

Prokletý ostrov Prokletý ostrov Dennis Lehane

Prvně jsem viděla film, že to bylo podle knížky jsem se dozvěděla až po dlouhé době. Ve filmu jsem si dlouho nebyla jistá, jak to skončilo, u knihy mi to přijde více vše jasné. Knížka mě rozhodně nezklamala, sice je škoda, že jsem věděla, jak to bude probíhat díky filmu. A film je knížce opravdu hodně podobný, i když závěrem ve filmu jsem si jistá nebyla. Akorát je mi z toho příběhu a konce dost smutno, není to zrovna nejvíc optimistická knížka.

03.09.2022 4 z 5

Kníhkupec z Kábulu Kníhkupec z Kábulu Åsne Seierstad

Moc zajímavá knížka, popravdě jsem vůbec neměla tušení, jak moc špatné to v Afghánistánu je. Samozřejmě vím, co všechno jim islám zakazuje a přikazuje, ale nevěděla jsem, jaký mají na to názor Afghánci. V knize je hodně jmen, je těžké se v tom orientovat, ale vzhledem k velikosti jejich rodin to jinak nejde.

10.08.2022 5 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

Za mě dost zajímavý námět knížky. První půlka se trochu vlekla, druhá se dost rozjela a začala se rozplétat zápletka. Bavilo mě přemýšlet spolu s hlavní postavou o tom, co se děje.

18.07.2022 5 z 5

Na špatném místě Na špatném místě Joy Fielding

Nebylo to špatný, akorát dějová linie s Panem Nezávazným mi tam přišla navíc. Kdyby v knize nebyl, tak by to vůbec nevadilo si myslím.

06.07.2022 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Když porovnám jeho knihy, tak 1. Marťan, 2. Spasitel a 3. Artemis. Mark Watney je sympaťák a jeho osobnost tomu dala prostě šťávu, kdyby zvolil jiný charakter, nebylo by to ono. Ale je to takový hodně americký, trošku až moc, ale 5 hvězdiček nechám.

26.06.2022 5 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Příběh mě bavil, i když Jazz není zrovna nejideálnější hlavní hrdina, má plno svých much, tak i díky tomu mi byla moc sympatická. Ty technické záležitosti mě tolik nebrali, něco bylo lehce pochopitelný, ale plno jsem toho nevnímala a vypouštěla. Jinak jak už tu někdo psal, úplně taky nevím, proč tolik lidí v Artemis bydlí - jí hnusný jídlo, bydlí v rakvích a uživit se není jednoduchý - což jsou věci, na kterých nám záleží snad nejvíc.

10.06.2022 4 z 5

Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Četla jsem v angličtině a moc doporučuji. Je to napsané poměrně jednoduchou angličtinou, takže super na procvičení. Jinak jsem byla překvapená, jak moc se to podobá i filmovému zpracování.

27.05.2022 4 z 5

Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Za mě docela zklamání. Začátek ještě docela dobrý, ale konec už mi přišel dost přitažený za vlasy, přišlo mi to takový, že chtěla hrozně vymyslet něco nového, ale za mě se to úplně nepovedlo.

24.05.2022 3 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Tahle určitě patří k mým nejoblíbenějším z této série. Sympatické postavy, zase hezky popsané Irsko a super příběh, nevím co víc dodat :)

10.05.2022 5 z 5

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Hledala jsem nějaké knihy s amišskou tématikou, tak jsem si řekla, proč nezkusit detektivku. Přímo vraha jsem neuhádla, jen z jakého byl prostředí, jak to bylo s Danielem Lappem mě překvapilo a něco jsem se dozvěděla i o amišské kultuře. Zároveň mi vyhovovala i děsivá a nechutná stránka knížky, takže jsem spokojená.

06.05.2022 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Knížka byl můj šálek kávy. Ke konci už to bylo tedy trochu více přitažené za vlasy, ale věřím tomu, že se stávají věci, které vysvětlit nejde. Škoda, že to vysvětlit nejde, docela by mě zajímalo, jak to bylo doopravdy, co se stalo, jestli si Igor některé věci vymyslel nebo jenom si myslí, že se stali. Knížka vyvolává víc otázek než odpovědí. Ale co jsem koukala i na fotky zmiňovaných míst a po přečtení knížky, tak asi nemám chuť se na Tribeč podívat. Nebo podívat ano, ale byla bych po***** až za ušima, muselo by to být v létě, v jasný den a stejně bych tam dobrý pocit neměla

22.04.2022 4 z 5

Poslední lov Poslední lov Jean Christophe Grangé

Knížka se mi líbila, i když vrah byl jasný od začátku, motiv by mě tedy nikdy nenapadl. Až tak moc brutální mi knížka nepřipadala, to už brutálnější byly purpurové řeky.

14.04.2022 4 z 5

Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Chtěla jsem dát 4 hvězdičky, ale nějak mi neseděla to poslední část knížky. A už mě taky trochu unavuje, že v každé knížce někdo radostí tleská :D pořád si to nedokážu představit a pořád mě to od první knížky irituje. Ale Švýcarsko mám ráda, líbilo se mi, že to mezi Minou a Lukem jiskřilo od první chvíle.

20.03.2022 3 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Tokio a Japonsko mě tolik nenadchlo, ale knížka to nebyla špatná

20.03.2022 3 z 5

Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Další skvělá oddechová knížka. Každá trošku jiná, i když model je dost podobný, ono co taky vymyslet za model romantických knížek.

10.03.2022 4 z 5

Výkřiky v temnotě Výkřiky v temnotě Darcy Coates

Knížka se mi líbila moc, i když možná první díl se mi líbil o trošku víc, když jsem ještě nevěděla, co mě čeká. Těším se na další díl

27.02.2022 4 z 5

Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

Trochu jsem se bála, když jsem viděla hodnocení knihy tady na databázi, ale jsem ráda, že jsem se nenechala odradit. Je to dost jiný než ostatní knihy. Takový mix postapo scifi, zároveň zase její oblíbený strašidelný dům, i když o duchy se tentokrát nejednalo. Já si knížku užila a těším se na další díl. Trošku mi občas vadili časové nesrovnalosti, ale to je podle mě překladem, např. že ticho nastalo před několika týdny a za chvíli psala že to bylo před 2... Ale jinak super, četlo se to pěkně, pořád se něco dělo

20.02.2022 4 z 5

Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Zatím nejlepší knížka o Severní Koreji, co se týče poměru čtivosti a množství informací. O něco lépe se čte kniha svědectví o životě v KLDR, ale tady v té je více informací. Občas jsem se ztrácela v postavách, kniha není rozdělena podle jednotlivých uprchlíků, ale chronologicky, takže se příběhy dosti míchají. Více méně to asi ani nevadí, poselství a informace to stále přináší, i když je těžké z toho vytáhnout ucelený přehled života jednotlivých uprchlíků.

17.02.2022 5 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Společně s Kodaní zatím má nejoblíbenější knížka této série. Prostředí Islandu se mi strašně líbilo, hledala jsem si fotky míst a představovala jsem si tu krásnou přírodu a vzhled hotelu. Alex se mi líbil i v předešlé knížce o Paříži. Celkově je knížka hrozně milá, přinese domů teplo z krbů a svíček. Přečíst celou sérii hned po sobě bych asi nenohla, ale prokládat to jiným druhem literatury je super. Člověk si odpočine od těžších a temnějších témat

11.02.2022 5 z 5