Anjesis Anjesis komentáře u knih

Frost Frost Oskar Fuchs (p)

První polovina knihy zaujala, vtipný, i když na můj vkus trochu sebestředný a sexistický hlavní hrdina a zajímavé vedlejší postavy (především ženské), i sympaticky známé české prostředí, nicméně ve chvíli, kdy se začala kromě současnosti a minulosti do příběhu patlat i budoucnost, bylo suše oznámeno, že zatímco si "hrdinové" užívali (ve více smyslech toho slova) na druhé straně časové přesmyčky dva dny zevlingu, uběhly v jejich čase čtyři roky, během nichž Českem prolýtla občanská válka... a celej svět už odmítá jakýkoliv jazyk, kromě angličtiny a jakési jiné hatmatilky, a s nikým okolo to v podstatě ani nehnulo, bylo toho na mě už poněkud moc, a ono řádění, kdy se všichni účastníci rozhodli srovnat se zemí půlku středověkého Česka hypermoderními zbraněmi, čistě aby si jistý cápek mohl pohonit své ego (a opět to vlastně nikomu v podstatě nebylo divný) jsem už fakt nevěděla, co si o panu autorovi má myslet (bez urážky, jde vidět, že ten pán má rozhled a povědomí o spoustě věcí, jenže tady toho do toho příběhu narval prostě moc - spatlat do sebe kombinaci magie, současnosti, co nejvíc detailů z dějepisu, moderní zbraně, mýtickou bestii, cestování časem, dlouhověkost a techniku budoucnosti na méně, než 200 stránkách tak, aby to čtenáře nezahltilo, je fakt těžký). Alespoň, že konec smysl dával, velké plus a jedna z mnou udělených hvězdiček je za již jednou zmiňovaný vtip, jen to chce ještě pilovat... a uvědomit si, že někdy prostě méně může znamenat více ;-)

14.08.2017 2 z 5

Cinder Cinder Marissa Meyer

Jj, střevíček, ten ztratí popelka každá, ale ztratit na schodišti rovnou kus nohy... :D tahle kniha byla parádně čtivá, plná překvapivých zvratů a celkově naprosto parádní. Na to, že obvykle sci-fi moc nečtu do mě zahučela jak do kotle (řekla bych, že především proto, jak to bylo zjemněné těmi občasnými souvislostmi s popelkou a zároveň si to stále zachovávalo originalitu), tak, že jsem si okamžitě dokupovávala i zbytek řady (alespoň to, co už bylo k mání). Prostě kniha, která člověka krásně pohltí ;)

13.09.2015 5 z 5

První hrob napravo První hrob napravo Darynda Jones

Pomineme-li, že knih, kde je hlavní hrdina/nka soukromé očko a shodou náhod i vidí duchy, plus-minus detaily je jaksi stále víc a víc (námět ztrácí na originalitě) a hlavní hrdinka se po celou dobu chová krapet, jako věčně nadržená navždy puberťačka, tak je ta knížka docela fajn. Kniha je čtivá a většinu nedostatků autorka umně vyvažuje humorem, který vás donutí smát se od začátku až do konce. Rozhodně si u knihy jeden krásně odpočine, odreaguje se a parádně se pobaví ;-)

08.12.2015 4 z 5

Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Upřímně, prvních pár stránek se mi nečetlo zrovna samo a tak jsem se už málem obávala, že jsem jen naletěla pěkné obálce a lákavé anotaci. Po krapet nezáživném začátku jsem ale byla víc než příjemně překvapena, když do děje vstoupila ona magie Říše Divů a všechno se konečně správně bláznivě rozběhlo. I když bych knihu nikdy nedoporučovala příliš mladým dětem, ani nikomu se slabším žaludkem (vyskytují se tu sem tam trochu morbidnější prvky - které mě ale třeba dokonale vyhovovaly), musím říct, že je to jedno z ´nejúžasnouctnějších´ dílek, která jsem za poslední období četla.
Vážně zážitek, a to zelené písmo to ještě umocňovalo ;)

07.08.2015 5 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

To byl opravdu podivný příběh, i když byl docela zajímavý, tak trošku podezírám autora, jestli na něčem nejel, o typickém japonském zlozvyku: čím lepší příběh, tím horší jeho uzavření, raději ani nemluvě ... ale na druhou stranu měla kniha opravdu úžasné ilustrace

24.08.2017 2 z 5

Nejtemnější část lesa Nejtemnější část lesa Holly Black

Po rozpačitě se tvářícím začátku skvělý děj, který Vás vtáhne a nepustí, dokud nejste na poslední stránce. Úžasné zpracování jak sofistikovaného světa magických bytostí, tak i složitostí a dilemat světa mladých lidí, že člověku nezbývá, než tleskat.

25.05.2016 5 z 5

Pekelný spasitel Pekelný spasitel Hana Kavurová

Kniha nebyla úplně nečtivá, i když vzhledem k přebalu a anotaci jsem tedy čekala něco jiného, a také děj byl jedna velká tragédie a nedorozumění vedle druhého... a i když jsem ji poctivě pročetla a některé pasáže i víckrát, tak žel mi nedošlo, co se vlastně snažila autorka říct. No co, třeba bude její příští kniha lepší.
Akorát ještě jedna věc, taky mám zkušenosti se sebepoškozováním, ale čistě z odborného hlediska, jak by kruciš mohl někdo spáchat sebevraždu tím, že by si podřezal hrdlo obyčejnou ŽILETKOU?!

08.02.2016 2 z 5

Jackaby Jackaby William Ritter

Kniha je velice čtivá, zábavná a celkově nabízí velmi přitažlivou atmosféru, hvězdičku musím ubrat za to, že jako polodetektivní příběh Vás asi zklame faktem, že už ve třetině jednomu dojde, kdo je zlosynem, a pak zbytek knihy kroutíte hlavou nad faktem, že hrdinům to ještě stále nedocvaklo.
... a mě taky, coby osobu ženského pohlaví, drobátko zlobil onen patriarchální pohled doby, ve které se děj odehrává, nicméně uznávám, že se jedná o účel a součást historického dokreslení, nemluvě o tom, že to bylo i zdrojem mnoha komických situací, za které v závěru musím zatleskat.

01.04.2017 4 z 5

Tenkrát Svět Tenkrát Svět Lukáš Vincour

(SPOILER) Ach jo. Tato kniha má opravdu nádherné ilustrace, krásný nápad a úvodními slovi mě přesvědčila, že se bude jednat o moc milé uvedení k ekologičtějšímu smýšlení a většímu respektu vůči zvířatům i rostlinám pro mladší děti. S tímto jsem ji koupila a chtěla číst s dětmi ve škole. Naštěstí jsem si ji před tím přečetla sama, kdybych ji totiž dětem předložila přesně tak, jak je napsaná, koledovala bych si nejspíš o nařčení z toho, že je chci traumatizovat a kdejaké mamince taky pěkně zavařila. Děj se odehrává v moc krásném světě plném moudrých a vlídných bytostí, jenomže krom úcty k přírodě taky učí v podstatě také k nesnášenlivosti a odsuzování vůči každému, kdo někdy např. ochutnal maso, rybařil nebo pil kravské mléko. Všechny takové lidi tady bez rozdílu označují za kruté, bezcitné a hloupé... musím říct, že jsem se při čtení některých pasáží necítila vůbec dobře, a to jsem dospělá a respekt vůči rostlinám a zvířatům se snažím šířit také. Ne, že bych chtěla odsuzovat názory veganů, ale tohle opravdu přepískli. Některé části příběhu se mi líbily, třeba ty o úctě k rostlinám a přírodě ráda použiji. Jako celek knihu však dávat do rukou dětem silně nedoporučuji.

20.01.2023 1 z 5

Před bouří Před bouří Zuzana Hartmanová

Velice dobře zpracovaný originálně pojatý svět, krásná provázanost vztahů a parádně propracované charaktery. Chvíli mi trvalo zorientovat se na začátku ve velkém množství postav a jejich příbězích, ukázalo se ovšem, že můj počáteční úlek byl zcela zbytečný a já se s každou další stranou mohla přesvědčit, že každá postava, každý čin a každá situace má své opodstatněné místo. Celou knihu jsem si nezvratně zamilovala. Moc doufám, že další díly budou k sehnání co nejdřív.

14.01.2021 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Docela dobré čtení, ty fotky jsou skvělým doplňkem

01.07.2016 4 z 5

Detektivní kancelář Sirius Detektivní kancelář Sirius Lucie Lukačovičová

Velice dobře a čtivě napsaná kniha plná zvratů, v jejímž ději se proplétají sny, noční můry a příběhy se skutečným světem, kde jsou monstra stejně skutečná, jako lidé a obojí mohou být i stejně nebezpeční a zvrácení, nebo naopak nádherní a štědří. V téhle knize není zdaleka nic tak, jak se to zdálo ze začátku, a nutno podotknout, že to je jednou z jejích největších výhod. Kniha je čtivá, nepostrádá barvitost, originalitu, napětí, ani hloubku a za mě jen samé plusy.

04.02.2016 5 z 5

Temný gryf Temný gryf Katie J. Taylor

Já mám s touhle knihou děsné dilema, též jsem si ji koupila, protože miluju všechny mytologické potvůrky, jenže jsem udělala velkou neuváženost a hned na prvních stránkách se zamilovala do jisté bílé gryfí samičky... teď, když vím, že má umřít, bojím se tu věc dočíst =::(
...u jiných, krvavějších knih mi to nevadí, ale tady... prostě se k té části teď nejsem schopná dokopat

03.09.2015

Kam zmizela Rebarbora? Kam zmizela Rebarbora? Iva Procházková

Milá pohádka, kterou by si měli přečíst i někteří dospělí, aby se rozpomněli....

07.08.2015 3 z 5

S princeznami to není lehké S princeznami to není lehké Patricia Wrede

Krásná pohádka, proč se snažit mérmomocí zavděčit konvencí posedlým rodičům, když můžete prchnout k drakům? :D Už jen ta myšlenka mě na knize zaujala, a ten milý děj... vážně moc hezké

07.08.2015 4 z 5

Armagedon ve slevě Armagedon ve slevě Seanan McGuire

Moc hezky napsané, ačkoliv jeden musel často kroutit hlavou jak často hlavní hrdinka hloupě a nesmyslně riskuje a jak jí to všechno stejně vychází, tak je to dost dobré. Velký bod musím dát za rozmanitou škálu kriptidů, další za humor, který celou knihou prochází... zbožňuju nábožné myši :-D

02.08.2015 4 z 5

Riallina hra Riallina hra Patricia Briggs

jejím pozdějším knihám se to sice nevyrovná, přesto je to velmi dobré čtivo

01.06.2015 4 z 5

Upíří chutě Upíří chutě Andrej Olegovič Beljanin

hodně dobrá kniha, ačkoliv o upírech (což je v posledním čase už docela neoriginální téma), tak zpracovaná vážně originálním způsobem, četla se jedním dechem a člověk se u ní nádherně zasmál.

12.05.2015 5 z 5

Poušť v plamenech Poušť v plamenech Alwyn Hamilton

Velice podařená fantasy s málo tradiční a o to poutavější tématikou pouštních národů, rochů, džinů, písečných koní a dalších motivů inspirovaných převážně mytologií blízkého východu, rozhodně mě dokázala uhranout :)

11.09.2017 5 z 5

Ragnarok za polovic Ragnarok za polovic Seanan McGuire

Verity jsem si oblíbila sice rychleji, ale její bratříček (Bůh šupin a ticha :-D) a jeho dobrodružství, také není vůbec špatné čtivo

26.07.2016 5 z 5