Arkagas Arkagas komentáře u knih

Závěj Závěj C. J. Tudor

Těšila jsem se, ale dočítala jsem to hodně na sílu. Téma by bylo super, ovšem zvládnutí ho už tak super nebylo. Upřímně moc nechápu ten hype kolem téhle knihy, protože za mě to byla obrovská nuda. Těšila jsem se na mrazivý thriller plný akce, sněhu, beznaděje a nakažených lidí měnících se v nelidské potvory. Místo toho jsem dostala strašně vleklý děj plný slovních potyček, propletený nějakou akcí jen sem tam. Jasně, 100 lidí, 100 chutí. C.J.Tudor mám ráda, ale tohle je za mě prozatím její nejslabší kniha. Bohužel.

18.05.2024 2 z 5

Sklíčenost Sklíčenost Lucy Taylor

Jednohubka na jedno odpoledne z edice Zrnka temnoty. Pro milovníky Ďábla, pekla, čarodejnictví a starých rituálů naprosto jednoznačné doporučení. A přesto všechno to za mě má jedno ale. Ruth je jako postava velmi zajímavá, už jen její ženská energie se tu projevuje moc hezky, nicméně místy je to takové suché, nic moc se neděje a člověk se ztrácí v počtu postav. Monstrum, které vypadá jako velký medvěd, jež krade děti nakonec úplně medvěd není a jeho jeskyně je víc než jen brloh na spaní. Obětiny, krev, drastické scény, to všechno tu je. Možná je to malým rozsahem stran, ale na tuhle knížku nejspíš velmi brzo zapomenu, i když jsem s ní strávila jedno příjemné odpoledne.

23.12.2023 4 z 5

Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

druhá kniha ze série truecrime od Joty, do které jsem se pustila a byť jsem ji přečetla za 3 dny, tak mi dlouho u čtení žádné knížky nebylo tak fyzicky zle a nechutno, jako tady. Oproti Tedovi byl pro mě Ramirez totiž opravdu nechutná postava od základu. Jestli něco nesnáším, tak jsou to feťáci a tím Ramirez prostě byl. Že byl satanista pro mě není v tomhle příběhu až tak stěžejní, protože ani on sám vlastně nechápal co satanismus je a žil v jakési svojí vizi a představě. Že okrádal a vraždil staré ženy, ke kterým se vkradl pod rouškou noci je nechutnost sama o sobě a když už si myslíte, že máte to nejhorší za sebou, přijdou na řadu jeho skalní "fanynky". Ženy, které se do něj bezmezně zamilovaly, vytvářely si doma oltáře s jeho fotkami, psaly mu do vězení a usilovaly o to, aby si je vzal. Tohle je jako hodně někde. Při čtení některých pasáží by to vážně chtělo kýbl na zvracení někde hodně blízko.
Že je to ale jinak kniha dokonalá asi netřeba zmiňovat. jedná se o komplexní příběh začínající ještě před jeho narozením a končící jeho smrtí.
Pokud máte rádi truecrime, tak je tohle záležitost, kterou musíte číst.

30.08.2023 5 z 5

Najdi mě Najdi mě Anne Frasier (p)

Chcete thriller se sériovým vrahem, jeho dcerou a detektivem, který má osobní zájem na tom zjistit, kam Ben Fisher ukryl všechna těla? Máte ho mít. Najdi mě je kniha, která čtenáře vtáhne na první dobrou, do 3/4 je to thriller, ve kterém sice netečou potoky krve, pachatel už dávno sedí ve vězení a přesto Vás příběh nutí číst dál a dál.. A pak se stane jedno velké ale, které je vcelku předvídatelné, ale přesto je to takové meh. Oceňuju vykreslení postav, kdy je na Frani vidět, že i když se snažila být silná a stala se jako dcera vraha velmi vysoko postavenou v týmu FBI, neznamená to, že má v sobě trauma vyřešené...Celkově je to kniha svižná, v podstatě nenáročná a pro všechny milovníky true crime zábavná, nicméně z konce jsem rozpačitá. Neříkám, že to není reálné, ale přece jen je tam jedno obrovské ale.

17.06.2023 3 z 5

Co žije v lesích Co žije v lesích Lindsay Currie

Middle - grade horůrek, který jsem objevila v knihovně a dala ho na jeden zátah asi za 3 hodinky čtení. Nenechte se mást obálkou a názvem, jedná se o slušnou duchařinu odehrávající se na zámečku postaveném v roce 1938. Ginny je žákyně 8.třídy, která miluje Agathu Christie a jejím snem je stát se spisovatelkou. Když se do zámečku nastěhují a kolem ní se začnou objevovat přízraky, praskají žárovky a celkově se dějou divné věci, je Ginny odhodlaná dostat rodinu během dvou dnů domů. Když ale zjistí, že spí v pokoji bývalé majitelky, pro kterou byl dům postaven a ta tragicky zemřela, rozhodne se pro opak - ne utéct, ale zjistit o co přízrakům jde. Ta jí navíc nechává psané vzkazy na starém psacím stroji, který jinak nenapíše ani čárku. Vzkazy rozhodně nejsou milé, ale jako vodítko fungují skvěle. Vzhledem k tomu, že se jedná o čtení pro děti, končí sice knížka happyendem, ale i tak má dost zajímavých a ne úplně příjemných scén. Takže jako oddechovka na jedno odpoledne bavilo.

14.06.2023 4 z 5

Stehy Stehy Sára Zeithammerová

Stehy mají nádhernou obálku. O stezích jsem četla v časopise Heroine a udělala si na ně rezervaci v knihovně. Bohužel ta knížka mě sice ničím neurazila, ale rozhodně nenadchla a spíš vytočila. Hynek je prostě obyčejný chlap myslící třetí nohou, Lucie je zhrzená manželka, která o jeho nevěře ví, ale nic neřekne a Anna je dvacetiletá studentka, pro kterou "vztahem" s Hynkem, o kterém ji od začátku říkal, že není vztahem končí svět, protože je pro něj jen zábavou. Hynkova rodina navíc hodně někde a jeho depresivní sestra Julie tomu dodává jen poslední špetku tragédie. Já nevím, nevěrou jsem si prošla, ale nedokážu se vžít ani do jedné z nich. Celé mi to přišlo strašně ubrečené, ublížené a přitom z té knížky celou dobu doslova řve:" promluvte si! Řešte to!" A nic.
Bohužel tohle nevyvážila ani svižnost textu.
Ve finále je to celé předvídatelné a takové nemastné, neslané.
Moje hodnocení: 6/10

13.05.2023 3 z 5

Smrt rodiny: Kniha druhá Smrt rodiny: Kniha druhá Scott Snyder

Smrt rodiny je komiks, který je neskutečně zmatený a de fakto postrádá jakoukoliv větší logiku, protože Joker je tady prostě pán všeho, nad kterého nikdo nevyzraje, je neporazitelný a vždy o krok napřed. Jasně, na to jsme zvyklí, ale od toho tu máme Batmana, který mu tady ale jaksi nestačí, protože všichni jeho pomocníci jsou ve spárech Koblížka. Přesto všechno je tohle na konci vysvětlené a celý děj obou knih do sebe tak nějak zapadne, i když na zmatenosti jí to neubere. Kresba je výborná, příběh je sice ulítlý, ale přesto se od něj těžko odlepuje a milovníci universa se prostě budou bavit.
Tyhle komiksy nejsou úplně na prolítnutí, ale na plné soustředění čtenáře a to se mi na nich líbí. Takže neurazí, nenadchne a čtení jsem si užila.

06.05.2023 3 z 5

Poslední, kdo zůstal Poslední, kdo zůstal Riley Sager (p)

(SPOILER) Další Riley, čímž mi chybí teď už jen jeho poslední kniha a opět nezklamal. Jedná se o skvělý thriller, který Vás přesvědčí o tom, že čtete naprosto skvělou, hororovou duchařinu, ale nic ve finále není tak, jak se na první dojem zdá.
Když se rodina nastěhuje do Baneberry Hall - starého viktoriánského domu na úpatí kopce, začne v noci u sebe v pokoji malá Maggie vídat duchy - pana Stína, paní Penízkovou a malou holčičku. Ti jí navíc sdělují, že na místě zemře.
Postupem času se začínají znamení v domě stupňovat a otec zjistí, že mezi zdmi přišlo o život už 6 malých holčiček, včetně dcery zakladatele domu, který svou dceru zabil.
V domě tak rodina vydrží jen 20 dní a během děsivé noci utíkají z domu pryč. Nikdy se do něj nevrátí a o událostech v domě napíše otec knihu, která se stane hned bestsellerem. Ale když otec Maggie umírá, sdělí jí notář, že kromě práv na knihu a peněz z jejího prodeje zdědila i Baneberry Hall. Na smrtelné posteli ji otec ještě stačil říct, že je mu to líto a že tam pro ní není bezpečno.
A jasně, samozřejmě, že se tam Maggie vydá, protože kniha jí zničila život a příběh svého otce nikdy nepovažovala za pravdivý... Rozplést historii domu a událostí, které se staly během oněch 20 dnů nebude jednoduché, ale Maggie se nevzdává.
Kdo nevěří na duchy a domy, které si pamatují svou minulost, ten možná při čtení téhle knihy změní názor...
Riley umí čtenáře připoutat do křesla tak, že tu knihu nebudete chtít odložit a byť se považuje Poslední dívka za dnes už kultovní knihu, tak Poslední, kdo zůstal je pro mě prozatím jeho kniha číslo 1.

Tohle si dejte a zažijete jízdu.

05.03.2023 5 z 5

Já, Mona Lisa Já, Mona Lisa Natasha Solomons

Knížka, na kterou jsem se poměrně těšila díky nápadu dát Moně Lise hlas a sledovat sled událostí v průběhu dějin jejíma očima. Což se bezpochyby povedlo. Ale i tak jsem s ní vcelku válčina. Jednu chvíli jsem měla chuť ji odložit pro její dlouhé opisy a nezáživné pasáže, naštěstí se tohle cca kolem strany 100 zlomilo a Mona začala vyprávět mnohem barvitěji a živěji.
Její osud nebyl jednoduchý a nyní je zavřená za neprůstřelným sklem, kde definitivně přišla o hlas. Přitom se svým tvůrcem i jeho přítelem, velmi slavným sochařem si povídala. Vzpomíná tu nejen na svůj proces vzniku, jak dostala tvář, ruce, ale i svůj tajemný úsměv, ale i na to, kam všude cestovala, nebo kolikrát a kým byla ukradena. Kniha je to bezesporu hezká, ale troufám si říct, že osloví jen čtenáře, které zajímá umění a historie. Její příběh je plný významných jmen a i když je na začátku knihy slovníček, nemyslím si, že lidé neznalí historie by se orientovali.
Za mě má kniha mínus v tom, že je v ní na mě až příliš italských slov a k těm naopak slovníček chybí..
Děj je pomalý, rozvleklý, ale pokud máte Monu rádi, budete mít rádi i její hlas.

05.03.2023 3 z 5

Auris Auris Vincent Kliesch

(SPOILER) Hegel je forenzní fonetik, který díky svému nadání pomáhá s vyřešením případů napříč celým světem. Když se ale přizná k vraždě bezdomovkyně, kterou omámil a ubodal mnoha ranami, nikdo mu to zprvu nechce věřit. Mrtvá je ale nalezena skutečně u něj ve sklepě a vše dokazuje, že čin opravdu spáchal. Mladá podcasterka, která pracuje v rádiu sleduje jeho případ od začátku a je přesvědčená, že Hegel tuhle vraždu nespáchal. Je odhodlaná to dokázat a dostat ho ven z vězení za každou cenu. V její teorii ji podporuje tajný zdroj z darknetu, který ji poskytuje informace vedoucí k nevině Hegela. Byť s ní ze začátku odmítá Hegel mluvit, nakonec ho její zapálení přesvědčí a svolí k rozhovorům. V ten moment začínají chodit Jule výhružné telefony, které ji Hegel analyzuje. Ona ale postupně rozkrývá pravdu a její rodina začíná být v ohrožení.
Knížka na námět Sebastiana Fitzeka s originálním nápadem, skvěle napsaná, svižná a po dlouhé době thriller, který mě bavil a u kterého jsem si nebyla jistá absolutně ničím. Co mě ale namíchlo a za co ubírám hvězdu je otevřený konec, neb 2.díl vychází teď v listopadu. Jinak nemám co vytknout.
Moje hodnocení: 9/10

28.10.2022 4 z 5

Boje a proměny jedné ženy Boje a proměny jedné ženy Édouard Louis (p)

V téhle sociální studii života své matky je nejdůležitější jedna věc - fotografie, která je součástí knihy a od které se odvíjí celkový pohled na její život, který nebyl jednoduchý. Chudoba, péče o domácnost děti. Eduard tu přemýšlí nad tím, zda tohle byla nutná cesta, nebo zda bylo vše způsobeno i tak trochu neochotou matky něco změnit. Odpověď známe asi všichni. Jednoho dne ale ten moment přišel. Jeho matka odešla od otce a přestěhovala se za ním do Paříže, kde konečně mohla začít být sama sebou. A dokonce si dala kávu se svou oblíbenou herečkou.
Kniha plná těžkostí, úvah, rozhledu a pokory. Stejně jako ve všech ostatních knihách tohoto autora.
Jednohubka o pár stranách a přesto silně rezonující kniha, která ve Vás vyvolá změť pocitů.
Každý se myslím při čtení téhle knihy tak nějak zamyslí nad životem své matky...

27.09.2022 5 z 5

Cesta do blikajícího pekla Cesta do blikajícího pekla Šárka Andrlová

(SPOILER) knížka po které jsem sáhla, protože mám s tímhle druhem závislosti bohaté zkušenosti z rodiny. Když se řekne gambling, každý si v první moment představí lidské trosky, které jsou krom automatů závislé i na alkoholu. Milena ale alkohol nepije. U automatu sedí s colou a snaží se vydělat peníze, což jí zprvu docela vychází. Ale závislost se přikrádá pomalu a nenápadně. Nejdříve zmizí výplata, pak si vybere potají z manželovy karty, následuje půjčka o homecreditu, žádání o půjčky u kamarádů, kradení peněz švagrové a nakonec úplné dno - vykrádání kasičky svému synovi. Dluhy se vrší, Milena mizí z domu stále častěji a až když prohraje za jeden večer přes 160k, rozhodne se svěřit manželovi. Následuje insolvence, protože Milena defakto prohrála jejich byt i auto, stěhování z města a nástup do nové práce. Milena si o sobě myslí, že je silná a zvládne vše sama s ambulantní návštěvou psychologa, ale recidiva je věc, která na Vás číhá klidně i po několika letech. A tak nezbývá nic, než nastoupit na léčení..
Tahle kniha je strašně skvěle napsaná, protože sledujete příběh obyčejné ženské, která propadla závislosti a dotkla se tak dna, kam by ji nikdy nenapadlo, že se podívá. Kniha, která je přínosná v osvětě o tom, že automaty nehrajou jen fetky a alkoholici, ale lákadlu výhry může velmi rychle propadnout každý a především kniha o tom, že každá závislost se dá léčit, pokud kolem sebe máte lidi, kteří Vás v tom nenechají a pokud se sami rozhodnete, že chcete. V opačném případě se můžete snažit jak chcete a stejně to bude k ničemu. Byť jsem po knize sáhla úplnou náhodou, jsem ráda, že se ke mě dostala.

30.08.2022 4 z 5

Osiřelec Osiřelec Mira Marcinów

Velmi dobře zpracovaná kniha o až toxickém vztahu matka - dcera, kdy je matka, i přesto, že nikdy nebyla dokonalá - alkohol, dluhy, automaty, stěhování, chudoba pro svou dceru vlastně bohem a modlou.
Když matka zemře, musí se dcera vyrovnat s tím, že odteď už je na všechno sama. Je jí 33, v pokoji, kde matka umírá kojí svou dceru a vzpomíná na to dobré, ale i zlé.
Je to bolestné čtení plné pocitů, obzvláště, pokud jste si něčím podobným prošli se svou matkou.
Je to o vzdání holdu matkám, které nejsou vždy dokonalé a přesto je jejich děti vidí jako jediné správné bytosti na světě.

Forma textu je skvělá, krátké úderné kapitoly, kdy je mnohdy na jedné straně jen jedna věta. To bylo ostatně to, co mě na knize zaujalo hned na první dobrou.

Je dobře, že takové knihy vznikají a jsem ráda, že se mi dostala do rukou.

Původně jsem ji dala 10/10, ale po delším přemýšlení stahuju na 8/10 :)

24.08.2022 5 z 5

Koralína (komiks) Koralína (komiks) P. Craig Russell (p)

dnes už kultovní příběh Koralíny a světa za zavřenými dveřmi jsem dostala chuť si znovu přečíst hned po tom, co jsem dokoukala seriálového Sandmana.
Kdo Koralínu jako komiks nečetl, rozhodně to napravte. Je to krásné, drsné, barevné a hodně temné zároveň. A musím říct, že se mi komiks snad líbí mnohem víc, než origoš knížka, protože Craigova kresba je prostě dokonalá a kdo ji zná z ní nemůže spustit oči.

Moje hodnocení: 9/10 - jednu hvězdu ubírám za to, že chci Koralíny víc! :)

14.08.2022 5 z 5

Andy Warhol: Život v komiksu Andy Warhol: Život v komiksu Adriano Barone

Netradiční člověk v netradičním komiksu a já smekám! Andy byl rozhodně pozoruhodná postava 60. a 70. let, aneb jeden z mála Slováků, které uznávám. Komiks je graficky naprosto parádní a ukazuje ty nejdůležitější mezníky v jeho životě. Stejně tak přibližuje jeho osobu jako takovou, ale i vznik legendární Factory, hvězd, které se kolem něj obklopovaly a hromady amfetaminu k snídani, obědu i večeři. Andyho umění, které dodnes mnoho lidí nechápe a přitom to byl génius ve svém oboru. Aneb:„ Amerika je to, co chceš - všichni tu pijí colu, chudí, bohatí, staří i mladí."
„A o co jde tobě Andy?"
„Mě jde vždy jen o peníze."

31.07.2022 5 z 5

Bitevní pole: Kniha první Bitevní pole: Kniha první Garth Ennis

skvělý komiks plný válečné akce a lidských osudů na pozadí 2.sv. války. Příběhy, které možná budete znát, ale třeba taky ne. Podmanivá kresba, nádherný papír. Tahle kniha je umělecké dílo. Za mě osobně je nejlepší příběh o nočních čarodějnicích, ale za přečtení stojí všechny.

10.06.2022 4 z 5

Novinářky Novinářky Linda Bartošová

Novinářky mě zaujaly hned po vydání, díky zapůjčení se ke mě dostaly už nyní, protože čekací doba v knihovně zase bez komentáře. Ale bohužel, chápu asi nadšení čtenářek, kterým kniha učarovala, ale osobně si myslím, že to jsou čtenáři, kteří tyto ženy nesledují nijak aktivně, protože na mě to působí celé jako mnoho otázek, které už byly položeny, ale teď byly zkompletovány do knihy. Ano, i já jsem si tu našla velmi oblíbené a dobré odpovědi, ale že by mi kniha učarovala nějak extra, to bohužel říct nemůžu. Hezky reflektuje věkové rozdíly a dobu, ve které tyto ženy působily, což je za mě největším přínosem, ale kdo sleduje "novinářky" trošku víc a delší dobu na sociálních sítích a zná jejich práci a minulost, tomu kniha nic moc nového nepředá. Tím ale rozhodně neříkám, že je to kniha špatná. Za přečtení stojí, ale pokud trošku sledujete svět žurnalistiky, asi z ní úplně unešení nebudete.

30.05.2022 3 z 5

Královny hrůzy Královny hrůzy * antologie

není co dodat, tahle kniha potěší na duši všechny milovníky gotických a viktoriánských příběhů, neboť všechny vznikly okolo roku 1800. Velkým přínosem je krátký životopis autorky na začátku každého příběhu. Kniha je to obsáhlá, některé příběhy jsou dlouhé, spíše novely, některé jsou na pár stran. Ale každý milovník tohoto období si zde jistě najde svoje. Že ji chci mít v knihovně mi bylo jasné hned jak vyšla.

24.05.2022 5 z 5

Nymfomanka Nymfomanka Sonia Rosa

byť je tohle kniha, která se vymyká mému čtecímu záběru, šla jsem do ní po několika nadšených a kladných recenzí od lidí z mého knižního okruhu, a udělala jsem dobře. Kniha je sice přirovnávána k 50 odstínům, ale nenechte se tím zmást. Nymfomanka je příběh ženy, kterou sledujeme od jejího dospívání do současnosti. Ano, kniha je plná sexu a "porno" scén, ale vše se odehrává spíše v pozadí. V hlavním příběhu zde sledujeme příběh ženy, která kvůli závislosti a nutkání mít neustále sexuální kontakt přichází o vše. Nejprve o důstojnost, posléze o rodinu, zázemí, syna i práci. Tohle není romantická kniha o lásce, tady sledujeme pád až na samotné dno a pachtění se špínou a bahnem. Protože žádná léčba nezabrala, celé okolí má jasno v tom, kdo to jste a vyhlídky na budoucnost žádné nejsou. A do toho ta šílená závislost a nutkání.

„Nymfomanka - takové zábavné slovo. Většina mužů se jen ironicky usměje, když ho zaslechne. Někteří žertují, že setkáním s takovou ženou by se jim splnili tajné sny. Nedokážou si ale představit, kolik bolesti se skrývá v duši ženy, která nedokáže ovládnout své vlastní tělo."

Komu nevadí explicitní sexuální scény, které se odehrávají všude a se všema, protože nymfomanie je skutečně nemoc, tomu mohu knížku jen doporučit. Je svižná, nečekejte žádný extra složitý jazyk, ale oddechová romantická literatura to vážně není.
Za přínos považuji i to, že ji napsala polská autorka.

25.04.2022 4 z 5

Ptačí domek Ptačí domek Eva Meijer

(SPOILER) Knížka, která zaujala hromadu čtenářů svou poetičností a přiblížením života Len Howard, která se mohla stát velmi slavnou houslistkou, ale rozhodla se raději pro život na anglické venkovské samotě a zasvětila svůj život pozorování chování a přemýšlení ptáků. Vydala dvě velmi úspěšné knihy, byť neměla žádné bližší vzdělání v tomto oboru.
Chápu ten boom okolo téhle knihy, protože její pomalu plynoucí děj plný krásných pasáží popisující život Len protkaný příběhem sýkorky Hvězdy, která s ní žila přes 9 let je krásný, ale za mě té knize bohužel něco chybí. Nějaká větší jiskra, náboj, něco.. možná je to tím, že Len se na tuhle cestu vydala dobrovolně a ano, byla přínosem společnosti, ale její život nebyl nijak extra převratný. Možná je to to, proč mě tahle kniha tolik nenadchla. je hezká, za přečtení rozhodně stojí, ale vracet se k ní nejspíše nikdy nebudu.

08.04.2022 3 z 5